Στο Εφετείο Ιωαννίνων φθάνει η υπόθεση για Β. Γιακουμάκη

Στη δικαστική αίθουσα και συγκεκριμένα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων,

μεταφέρεται η υπόθεση με τα βασανιστήρια κατά του άτυχου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Κατσικά Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Η δίκη αφορά στις ευθύνες της Διεύθυνσης της Σχολής και έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής, η υπεύθυνη της Εστίας και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Οι δύο πρώτοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και ο τρίτος για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Για τις ευθύνες της Σχολής έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία από αυτή που αφορά στο θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Δεν πήραν μέτρα...»
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απαγγελία των κατηγοριών, ανέφερε για τη Διεύθυνση ότι «δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα, καθώς και δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής». Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείται για παρέμβαση στη Διεύθυνση της Σχολής, προκειμένου να μην τιμωρηθεί πειθαρχικά φοιτητής από την Κρήτη που προξένησε φθορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν σταλεί οι πρώτες κλήσεις στους μάρτυρες για τις 20 Οκτωβρίου. Το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι γονείς του αδικοχαμένου φοιτητή και ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛ.Γ.Ο.) «Δήμητρα», στον οποίο υπάγεται η Σχολή.

Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Αδιευκρίνιστο παραμένει το κατά πόσο θα παραστούν στη δίκη εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως πολιτική αγωγή για να υπερασπιστούν την πλευρά του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» και κατ’ επέκταση του ελληνικού Δημοσίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες από την πλευρά του υπουργείου, γεγονός ασυνήθιστο για μία τόσο μεγάλη υπόθεση.
 Με πολύ αργούς ρυθμούς κινούνται και οι πειθαρχικές διαδικασίες για τον διευθυντή και της υπεύθυνη της Εστίας, αν και σε αυτή την περίπτωση ο νόμος ορίζει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δικαίωμα να αναμένει την ετυμηγορία του δικαστηρίου και στη συνέχεια να ολοκληρώσει τον πειθαρχικό έλεγχο.

http://www.proinoslogos.gr