Σε κραυγή απόγνωσης έχει μετατραπεί ο προβληματισμός των επαγγελματιών της εστίασης, που
ήδη στα Γιάννενα συμπληρώνουν τρείς μήνες με κλειστά καταστήματα και οδεύουν για τον τέταρτο, χωρίς να διαφαίνεται η προοπτική να επαναλειτουργήσουν άμεσα.
Έτσι, αποφασίζουν να «παραδώσουν τα κλειδιά» των επιχειρήσεων τους συμβολικά στην κυβέρνηση, μια κίνηση που έχει στόχο να αναδείξει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει.
Συμμετοχή στην κινητοποίηση που γίνεται σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν και οι επαγγελματίες των Ιωαννίνων, που παραδίνουν τα κλειδιά τους την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, σχεδόν ταυτόχρονα με τους συναδέλφους τους σε όλη την χώρα. Την ίδια ημέρα, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στην Αθήνα θα παραδώσουν τα κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, από την έναρξη της πανδημίας, αποδέχθηκαν τις επιστημονικές εισηγήσεις και κατανόησαν την αναγκαιότητα κλεισίματος των καταστημάτων τους στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, ζητούν μέτρα ικανά να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μην αναγκαστούν να βάλουν οριστικό λουκέτο. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη, παρά τις επιμέρους ενισχύσεις που δόθηκαν, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά έξοδα των κλειστών επιχειρήσεων να συνεχίζουν να τρέχουν και τα χρέη να έχουν συσσωρευτεί. Και αυτό γιατί μπορεί η κυβέρνηση να μερίμνησε για τη μείωση έως και μηδενισμό (για τους δύο τελευταίους μήνες) των ενοικίων, για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και για την αναστολή πληρωμών προς το κράτος, ωστόσο την ίδια ώρα «τρέχουν» λογαριασμοί αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών, στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν χωρίς έσοδα.
Και πέρα απ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφέ, Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» Χρήστο Τάτση, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους επαγγελματίες ως φυσικά πρόσωπα και για τις οικογένειές τους. «Εκτός από τα έξοδα των επιχειρήσεων, πρέπει να καλύψουμε την επιβίωσή μας ως άτομα, ως οικογένειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μετ’ εμποδίων και το take away…
Την ίδια ώρα, νέο «πονοκέφαλο» προκαλούν στους επαγγελματίες τα νέα μέτρα για καφετέριες και καταστήματα εστίασης που παραμένουν ανοιχτά με take away, τα οποία ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών που περιμένουν για take away εντός ή εκτός της επιχείρησης και μάλιστα προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ για τον πελάτη, που φτάνει τις 3.000 ευρώ για την επιχείρηση.
Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης «για την ανάγκη αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και επιβολής αντίστοιχων κυρώσεων».
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών που σημειώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αστυνόμευση στον περιβάλλοντα χώρο της επιχείρησής τους και ταυτόχρονα αναζητούν τρόπο να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
«Δεν ξέρουμε πώς να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές, ούτε καν με ποιόν τρόπο να λειτουργήσουμε. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους, με κλειστά καταστήματα τέσσερις μήνες. Δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι μπορούν να αντέξουν. Ο κλάδος βρίσκεται σε κατάρρευση», σημείωσε ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης Τάσος Ποντίκης, ζητώντας να δοθούν διευκρινήσεις για την εφαρμογή του μέτρου.
Γράφει: Η Γεωργία Χαλάτση
πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ