Προσεγγίσεις πάνω στο πλαφόν του μοριακού τεστ
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την πρόσφατη απόφαση του υπ. Ανάπτυξης να επιβάλλει πλαφόν στο ύψος των 47 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ (PCR), στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.
Η πρώτη είναι αυτή των εκπροσώπων του κλάδου, που κάνουν λόγο για αυθαίρετο καθορισμό της τιμής σε αυτό το ύψος, επιμένοντας, επί της ουσίας, ότι μόνον τα μεγάλα διαγωνιστικά που έχουν τη δυνατότητα εκατοντάδων ή και χιλιάδων τεστ καθημερινά, μπορούν να σηκώσουν αυτή την τιμή.
Η δεύτερη, είναι αυτή των περισσότερο πολιτικών προσεγγίσεων, όπως αυτές που έγιναν από δήμους στη χώρα, που προχώρησαν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την πραγματοποίηση μοριακών τεστ σε υπαλλήλους των δήμων και των Νομικών τους Προσώπων, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτήν του πλαφόν.
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του δήμου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, που εξασφάλισε τιμή στο ύψος των 27 ευρώ, ενώ ακολούθησαν και άλλοι δήμοι, που φέρεται να έχουν εξασφαλίσει ακόμη μικρότερη τιμή. Ο δήμος Ιωαννιτών τον Νοέμβριο του 2020 είχε πραγματοποιήσει ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό στον οποίο πήραν μέρος έντεκα εταιρείες, με τον μειοδότη να κάνει προσφορά στα 37,98 ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη προσφορά έφτασε τα 79 ευρώ, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Φωτ. Βάββας.
Η σύμβαση είναι ακόμη ενεργή, αφού δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των τεστ που αναφέρονται στη σύμβαση, ωστόσο ο δήμος Ιωαννιτών, όπως ανέφερε ο κ. Βάββας εντός του α’ εξαμήνου του έτους θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, εκτιμώντας, ότι αυτή τη φορά η τιμή που θα εξασφαλίσει θα είναι ακόμη χαμηλότερη.
«Είναι χτύπημα στον κλάδο»
Τα διαγνωστικά κέντρα όμως εκφράζουν διαφορετική άποψη σε σχέση με τον καθορισμό του πλαφόν, αφού η τιμή των 47 ευρώ, δεν μπορεί να αφήσει κέρδος, αλλά καλύπτει και μάλιστα οριακά, το λειτουργικό κόστος, όπως εξήγησε μιλώντας στο ITV, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.
Ήδη, για να μπορέσουν τα διαγνωστικά κέντρα να φτάσουν σε αυτήν την τιμή, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τους προμηθευτές για νέα διαπραγμάτευση των τιμών, ενώ επισήμανε, ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο, να υποβαθμιστεί η ποιότητα των τεστ και μάλιστα σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, που η παραλλαγή «Όμικρον» παρουσιάζει πολλές διαφυγές στη διάγνωση.
«Για τις μικρότερες μονάδες είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με αυτή την τιμή, σε αντίθεση με τα μεγάλα κέντρα, που μπορούν να κάνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες τεστ καθημερινά. Είναι και μία επικίνδυνη απόφαση γιατί κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν χαμηλότερης ποιότητας αντιδραστήρια και ήδη βλέπουμε, ότι η «Όμικρον» δεν ανιχνεύεται με την ίδια ευκολία και βεβαιότητα, όπως οι άλλες παραλλαγές. Προφανώς, ήταν ένα χτύπημα στον κλάδο, γιατί κανείς δεν λαμβάνει υπόψιν το υψηλό κόστος των υποδομών, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, το επιπλέον προσωπικό και την εκπαίδευσή του για να βγει η τιμή που κάθε εργαστήριο δίνει», ανέφερε αρχικά η κα Μαστοράκου.
Στη συνέχεια κλήθηκε να εξηγήσει πώς υποβαθμίζεται η ποιότητα ενός μοριακού τεστ και τόνισε, πως κυκλοφορούν και διατίθενται στην αγορά χαμηλής ποιότητας αντιδραστήρια, υπάρχουν μηχανήματα μοριακού ελέγχου που δε φημίζονται για την αξιοπιστία τους και επίσης, πως σε πολλές περιπτώσεις για να βγει μία εξαιρετικά χαμηλή τιμή, ακολουθείται η μέθοδος pooling, όπου πολλά δείγματα εξετάζονται ταυτόχρονα στο ίδιο αντιδραστήριο και γίνεται εξατομικευμένος έλεγχος στη συνέχεια, μόνο εάν εμφανιστεί ιικό φορτίο στην πρώτη ανάλυση.
«Το κράτος είχε τη δυνατότητα από την αρχή της πανδημίας, να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρώπη, όμως δεν το έκανε. Είχαμε προτείνει ως ΠΙΣ, να αξιοποιηθεί ένα πρόγραμμα από την κυβέρνηση με τη χρήση voucher για τους πολίτες που θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ. Αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει, στο εξωτερικό το μοριακό δεν καλύπτεται, αφού είναι μία ιδιωτική δαπάνη, όμως αν κάποιος είναι στενή επαφή κρούσματος μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να κάνει δωρεάν το μοριακό τεστ. Ούτε ο πολίτης θα πλήρωνε, ούτε και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνόταν, όμως η κυβέρνηση δεν το επέλεξε», κατέληξε η κα Μαστοράκου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ