Προβληματίζει η μαζική εγκατάλειψη κουταβιών

 

Σε μάστιγα εξελίσσεται η εγκατάλειψη κουταβιών κατά κανόνα δίπλα από κάδους απορριμμάτων ή και σε απομακρυσμένες περιοχές, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος για τη διαχείριση του κυνοκομείου αντιδήμαρχος Νίκος Τσόλης, τα νεογέννητα ή τα κουταβάκια λίγων ημερών δεν προέρχονται τόσο από αδέσποτα ζώα αλλά κυρίως από οικόσιτα που γεννούν σε αυλές, χωράφια και στάβλους, αφού οι ιδιοκτήτες τους δε φροντίζουν να τα στειρώσουν.
«Αυτό δεν είναι φιλοζωία, αφού έτσι αυξάνονται τα αδέσποτα και δημιουργούνται πολλά προβλήματα», σημειώνει ο κ. Τσόλης και συνεχίζει: «Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου καταγράφει ως αδέσποτο κάθε ζώο που δεν έχει τσιπάκι και ακολούθως πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την ευζωία τους, όπως η ηλεκτρονική σήμανση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση, η στείρωση και η επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως ορίζει ο νόμος. Προηγουμένως, με την αμέριστη βοήθεια των φιλοζωικών σωματείων και φιλόζωων γίνονται προσπάθειες για να υιοθετηθούν κάποια από τα διαχειρισμένα αδέσποτα, η δε διαδικασία της υιοθεσίας είναι απλή και γρήγορη καθώς αρκεί μόνο η φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας από τον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει και τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος ένα από τα ζώα που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο του Δήμου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651361165). Παράλληλα, επιδιώκεται η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων ως δείγμα πολιτισμού. Η εγκατάλειψη ζώων είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση 1-5 χρόνια, με χρηματική ποινή 5.000-15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ».

Προστασία από τη ζέστη

Στο μεταξύ, λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών, ο Δήμος Ιωαννιτών δίνει ορισμένες οδηγίες για την προστασία των αδέσποτων, αλλά και των δεσποζόμενων, που κινδυνεύουν με θερμοπληξία. Εκτός από τροφή, καλό θα είναι να τοποθετούνται και μπολάκια με νερό σε σκιερό μέρος, ενώ οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς πρέπει να φροντίζουν να έχουν πάντα νερό στο ζώο τους όταν λείπουν από το σπίτι, η βόλτα να γίνεται πολύ πρωινές και βραδινές ώρες που είναι και πιο δροσερές, και να μην αφήνουν το ζώο μόνο του στο αυτοκίνητο όταν υπάρχει μεγάλη ζέστη.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου