Κατά πλειοψηφία το «ναι» στο μικρό ΥΗΕ του Αμάραντου
Δίχασε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως προηγουμένως είχε διχάσει και το δημοτικό συμβούλιο Κόνιτσας, ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 1,7 ΜW, επί του υδατορέματος Αμάραντος που διέρχεται από τον οικισμό Αγίας Βαρβάρας.
Το δημοτικό συμβούλιο Κόνιτσας τάχθηκε κατά πλειοψηφία αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, παρά την θετική εισήγηση της υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο Νίκο Εξάρχου να παραβρίσκεται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ, για να υποστηρίξει τη θέση της δημοτικής αρχής.
Στην έναρξη της συνεδρίασης και με δεδομένες της αντιδράσεις που υπήρξαν στον Δήμο Κόνιτσας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης ζήτησε να τεθεί ο όρος πως η υδροληψία και το σύνολο των έργων που απαιτούνται για την επένδυση, δε θα επηρεάσουν την υφιστάμενη ή μελλοντική υδροδότηση όλων των οικισμών της Κόνιτσας και των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της συζήτησης που υπάρχει για πιθανή μελλοντική μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο.
Ο δήμαρχος Κόνιτσας, από την πλευρά του, αιτιολόγησε τη δική του θετική θέση, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι ανάγκες ύδρευσης των οικισμών της Κόνιτσας, γεγονός που καυτηριάστηκε από τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή, τα οποία αναρωτήθηκαν αν στόχος του ήταν να υπερασπιστεί τη δική του εισήγηση ή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Επίσης, ο δήμαρχος έθεσε το ζήτημα των ανταποδοτικών, ζητώντας να αλλάξει το σημείο της ΜΠΕ που αναφέρει ότι αυτά αφορούν τον οικισμό της Αγίας Βαρβάρας, όπου θα κατασκευαστεί το έργο, και όχι την κοινότητα Αμαράντου απ’ όπου θα γίνεται η υδροληψία.
Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, που δεσμεύθηκε πως όλα τα ανταποδοτικά –και από υφιστάμενα έργα- θα επιστρέφονται στους οικισμούς για περιβαλλοντικά έργα, κάτι που δε γινόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.
Από την αντιπολίτευση, το «Κοινό των Ηπειρωτών», η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αριστερή Παρέμβαση» τάχθηκαν κατά της ΜΠΕ, ενώ «παρών» ψήφισαν «Ορίζοντες Ηπείρου» και «Ήπειρος Όλον».
Οι υπόλοιπες αποφάσεις
Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του νέου καταστήματος κράτησης Ηπείρου και επί των ΜΠΕ για την ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 35.000 πτηνών με υδρογεώτρηση στη θέση «Λειβάδι- Βάλτος-Μουσιάς» της Τ.Κ. Χαλκιάδων Άρτας με φορέα λειτουργίας την Παρασκευή Βλάχου, για τη λειτουργία υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας της «Κώτσης Λ. – Λιαπάτης Χ. Ο.Ε.» δυναμικότητας 60.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση στη θέση «Τυροκομείο» της Τ.Κ. Ρωμιάς Πρέβεζας, για την εγκατάσταση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας με οδοποιία στο ύψωμα «Άγιος Χαράλαμπος» πλησίον οικισμού Μεσοβούνι Ζαγορίου, για την υφιστάμενη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας «ΣΚΑΡΦΙ Ε.Π.Ε.». στη θέση «Μετόχι» της Τ.Κ. Ρωμιάς Πρέβεζας και για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό αντλιοστασίου άρδευσης Παντάνασσας Άρτας.
Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς και εγχώριες τουριστικές εκθέσεις και δράσεις ειδικού σκοπού για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Τέλος, γνωμοδότησε αρνητικά για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε. για τον
φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (15 ΜW) στη θέση «Πεστά» Δήμου Δωδώνης με φορέα λειτουργίας την εταιρεία «Gerem Energy M.I.K.E.».
Γράφει: Η Γεωργία Χαλάτση
πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ