Σοβαρή είναι η επιβάρυνση της Παμβώτιδας από τα όμβρια!
Σημαντικές πιέσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες των περιοχών επιρροής του, δέχεται το οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης της 2ης Αναθεώρησης Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου.
Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Τ.Ε. Δημήτρη Μακρή, ειδικευμένο σε θέματα υδραυλικών έργων υποδομής και εγγείων βελτιώσεων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μη σοβαρή αντιμετώπιση των απορροών από τα όμβρια ύδατα που καταλήγουν στην λίμνη.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.», η ποιοτική κατάσταση των νερών της λίμνης, καθορίζεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών που οδεύουν σε αυτή, με τους αγωγούς ομβρίων, τα αποστραγγιστικά αυλάκια, τις απορροές από το όρος Μιτσικέλι και τα νερά της βροχής.
Τα όμβρια ύδατα ξεπλένουν τις αστικές οδούς και μεταφέρουν σημαντικά ρυπαντικά φορτία υδρογονανθράκων και τοξικών αποβλήτων στον αποδέκτη της περιοχής μας, που δεν είναι άλλος από την Παμβώτιδα και τις καταβόθρες Πεδινής, Μπάρας, Καστρίτσας, Κουτσελιού, Μπιζανίου, Ροδοτοπίου. Η ροή των επιφανειακών νερών σ’ αυτούς τους τελικούς φυσικούς αποδέκτες του Λεκανοπεδίου από τις αγροτικές εκτάσεις και από την λειτουργία του αγροτικού περιβάλλοντος, είναι, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, ένας σημαντικός ρύπος που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί. «Οι συγκεκριμένες υγρές απορροές είναι επιβαρυμένες με μεγάλες συγκεντρώσεις ρύπων. Στους ρύπους αυτούς πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης και διαχωρισμού των από τα ύδατα, ώστε να μην καταλήγουν ελεύθερα στο Περιβάλλον», σημειώνει με έμφαση.
Τα όμβρια βλάπτουν…
Όπως επισημαίνει ο έμπειρος μηχανικός, εφόσον μια σημαντική πηγή ρύπανσης είναι οι απορροές ομβρίων υδάτων, από το δομημένο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της πόλης μας και το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που καταλήγουν στην λίμνη και τις καταβόθρες της περιοχής μας, είναι απαραίτητος ο χαρακτηρισμός της ποιότητας, της αστικής και αγροτικής αυτής απορροής, ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση των επιπτώσεων στους φυσικούς αποδέκτες της.
Παραπέμπει δε στη χρήση μαθηματικών μοντέλων από παλαιότερη ημερίδα του ΤΕΕ Ηπείρου που αφορούσε στην προέλευση της ρύπανσης της Παμβώτιδας. Σύμφωνα με αυτά, με έναν απλό υπολογισμό για τη μέση ετήσια απορροή των υδάτων από το πολεοδομικό συγκρότημα των Ιωαννίνων και μόνο προς την λίμνη, που αυτή μπορεί να είναι της τάξης των 60.000.000 μ3, κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση της Παμβώτιδας είναι κάθε χρόνο της τάξης των 430 tn/y ελαίων και γενικότερα υδρογονανθράκων και 900 tn/y άμμου και φερτών υλικών.
Σοβαρό πρόβλημα
Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση της λίμνης Παμβώτιδας από τα όμβρια ύδατα; Ο Δημήτρης Μακρής είναι κατηγορηματικός. «Είναι προϋπόθεση για την κάλυψη αυτής της σοβαρής απαίτησης η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης των ομβρίων σε μελετημένες θέσεις, ώστε να μη επιβαρύνουμε τα Υδατικά Συστήματα (επιφανειακά και υπόγεια)», σημειώνει στην επιστολή του.
Παράλληλα, επισημαίνει με έμφαση πως η συνέχιση της 2ης διαδικασίας για τη κατάρτιση του ΣΔΛΑ των Υδατικών Διαμερισμάτων της Ηπείρου, που περιλαμβάνει και το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, απαιτεί δράση. «Το να συντάσσονται τα Σχέδια Διαχείρισης και μόλις ολοκληρωθούν και εγκριθούν, να μπαίνουν σε ένα συρτάρι και να περιμένουμε πότε θα ξανααναθεωρηθούν, δεν έχει κανένα νόημα», καταλήγει.
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ