95 «λαθραίοι» ξυλοκόποι μέσα σε επτά μήνες
95 «λαθραίοι» ξυλοκόποι μέσα σε επτά μήνες
|
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τη διοίκηση είναι ότι οι δασικές υπηρεσίες και οι διωκτικές αρχές, εκτός από τους ντόπιους λαθροϋλοτόμους έχουν να αντιμετωπίσουν και τους «εισαγόμενους» από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίοι περνάνε τα σύνορα, υλοτομούν και επιστρέφουν στη χώρα τους με την παράνομη ξυλεία. Γεγονός που επιβεβαιώνει και το τελευταίο περιστατικό στο Ασημοχώρι Κόνιτσας, με τη σύλληψη ενός Αλβανού παράνομου υλοτόμου.
Ενδιαφέροντα δε είναι τα στοιχεία που παραθέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων εν έτει 2013 και που αποδεικνύουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνουν τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, στα διοικητικά όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία) από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο υποβλήθηκαν 220 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία-μεταφορά δασικών προϊόντων και κατασχέθηκαν συνολικά 2.314,51 τόνοι καυσόξυλα, 57,33 κ.μ. στρογγυλής ξυλείας, 33 οχήματα (14 αυτοκίνητα, 9 φορτηγά, 6 τρακτέρ, 4 πλατφόρμες) και 30 κοπτικά εργαλεία. Το 2012, τα αντίστοιχα στοιχεία, ήταν 440 μηνύσεις και κατάσχεση συνολικά 2.327,385 τόνων καυσόξυλα, 59 οχημάτων (43 αυτοκίνητα, 5 φορτηγά, 7 τρακτέρ, 4 πλατφόρμες) και 47 κοπτικών εργαλείων.
Σε επίπεδο Περιφερειών μέχρι τον Ιούλιο στην Ήπειρο είχαν υποβληθεί 95 μηνύσεις και είχαν κατασχεθεί 1898,3 τόνοι καυσόξυλα 57,33 κ.μ. στρογγυλής ξυλείας, 13 οχήματα και 6 κοπτικά εργαλεία. Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία είχαν υποβληθεί 125 μηνύσεις και είχαν κατασχεθεί 416,21 τόνοι καυσόξυλα, 20 οχήματα και 24 κοπτικά εργαλεία.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ότι από τον περασμένο Μάρτιο οι ποινές για παράνομη υλοτομία είναι πιο αυστηρές, κάτι που προφανώς δεν φαίνεται να αποδίδει τα δέοντα. Τέλος, ζητά από τους πολίτες να συνεργάζονται σε ενδεχόμενους ελέγχους και εφιστά την προσοχή στους επαγγελματίες εμπόρους ξυλείας προκειμένου να συνοδεύουν τα φορτία τους με όλα τα απαραίτητα παραστατικά και δικαιολογητικά γιατί οι ποινές για τους κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση παραβάτες είναι αυστηρές.
Ηπειρώτικος Αγών