
ΝΤΕΜΠΙΝΑ: Μία και μοναδική σε όλη την Ελλάδα
ΝΤΕΜΠΙΝΑ: Μία και μοναδική σε όλη την Ελλάδα
Καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας παράγοντας γευστικά προϊόντα
Ίσως να μην είναι πάρα πολύ γνωστό, αλλά στην περιοχή μας, στην περιοχή της Ζίτσας όπου και η αμπελουργική ζώνη, καλλιεργείται η ποικιλία αμπέλου «Ντεμπίνα». Η περιοχή λοιπόν αυτή είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ στην χώρα μας που μπορεί να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη ποικιλία η οποία να δίνει τα συγκεκριμένα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν από μεγάλους και επώνυμους αμπελουργούς της χώρας μας να καλλιεργήσουν την συγκεκριμένη ποικιλία κάπου αλλού απέτυχε. Απέδωσε μεν καρπούς (σταφύλια) αλλά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται στην περιοχή της Ζίτσας.
Έχουμε λοιπόν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τους αμπελουργούς μας αλλά δίπλα σε αυτό πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα.
Στην ζώνη δραστηριοποιείται μεταξύ των άλλων και το οινοποιείο ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ το οποία απορροφά το 80% της παραγωγής.
Για τα προβλήματα της ζώνης, τις προοπτικές της αλλά και τον ρόλο της ΖΟΙΝΟΣ στην περιοχή συζητήσαμε με τον μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εμπορικό υπεύθυνο της εταιρείας Παύλο Σπύρου.
ΕΡ.: Ποια είναι η αμπελουργική ζώνη και τι ισχύει γι' αυτή.
ΑΠ.: Η αμπελουργική ζώνη από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα συνεχίζει να περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα πέντε χωριά τα οποία ήταν από την αρχή. Δηλαδή. Την Ζίτσα, τον Πρωτόπαππα, την Καρίτσα την Λιγοψά και την Κληματιά. Ουσιαστικά από τα πέντε χωριά αυτά στα οποία βλέπουμε μια ουσιαστική απασχόληση των κατοίκων είναι η Ζίτσα ο Πρωτόπαππας, η Λιγοψά και κατά δεύτερο λόγο η Κληματιά και η Καρτίσα.
Υπάρχει μια άποψη από αρκετούς ότι η ζώνη αυτή πρέπει να διευρυνθεί. Οι προϋποθέσεις που υπάρχουν εντός της ζώνης είναι συγκεκριμένες. Πρέπει να καλλιεργείται η ποικιλία «Ντεμπίνα». Μια ποικιλία που είναι πιστοποιημένη για κρασιά Ονομασίας Προέλευσης και η οποία ως ποικιλία μόνο στην περιοχή της Ζίτσας ευδοκιμεί και αποδίδει. Όσες προσπάθειες γίνανε κατά το παρελθόν να καλλιεργηθεί η Ντεμπίνα σε άλλες περιοχές της χώρας δεν απέδωσε. Και όταν λέω δεν απέδωσε εννοώ ότι το τελικό προϊόν, το σταφύλι, δεν είχε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών της Ζίτσας.
Από κει και πέρα υπάρχουν και κάποιες άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην ζώνη με την διαφορά ότι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες βρίσκονται σε όλη την Ήπειρο.
Στην περιοχή μας έχουμε τον Ηπειρωτικό οίνο, τον Γιαννιώτικο οίνο και τον Μετσοβίτικο για τα κρασιά ΠΓΕ
Για κρασί όμως ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) έχουμε μόνο αυτό που παράγεται από την «Ντεμπίνα» η οποία καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη.
ΕΡ.: Ποια είναι περίπου η ετήσια παραγωγή ως μέσος όρος, δεδομένου ότι αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.
ΑΠ.: Υπάρχει μια εκτίμηση ότι κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 εκ. λίτρων κρασιού τον χρόνο σε αυτή τη ζώνη.
ΕΡ.: Να δώσουμε μια τάξη μεγέθους. Ποιο ποσοστό καλύπτει αυτή η ποιότητα στο σύνολο του παραγόμενου κρασιού στην Ελλάδα;
ΑΠ.: Κατ' αρχάς η ποσότητα αυτή προέρχεται από καλλιέργειες έκτασης 2.500 στρεμμάτων. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό; Πάρα πολύ μικρό, για τον ελληνικό αμπελώνα. Για τον ευρωπαϊκό είμαστε ανύπαρκτοι. Δεν το συζητάμε...
ΕΡ.: Ποια τα προβλήματα της ζώνης.
ΑΠ.: Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για πολύ μικρή ζώνη. Αυτό το γεγονός δυσκολεύει αφάνταστα την αναγνωσιμότητα και της ποικιλίας και των παραγόμενων κρασιών. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί η έκταση είναι μικρή, αλλά και γιατί οι επιχειρήσεις οίνου που δραστηριοποιούνται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας είναι λίγες. Φανταστείτε ότι στην Νεμέα δραστηριοποιούνται είκοσι πέντε πολύ μεγάλα οινοποιεία. Η παρουσία λοιπών αυτών των οινοποιείων, στα πλαίσια και της ανταγωνιστικότητας αν θέλετε, έχουν βοηθήσει σημαντικά στην προβολή των προϊόντων της περιοχής.
Την «Ντεμπίνα» ως ποικιλία την ξέρουν λιγότεροι και κυρίως ειδικοί.
Πρέπει να σημειώσω το εξής: Σήμερα μιλάμε πια για ποικιλτικούς οίνους. Πέρα δηλαδή από τους οίνους ΠΟΠ ο κόσμος άρχισε πια να ενδιαφέρεται και για τους ποικιλτικούς οίνους. Το οινοποιείο ΖΟΙΝΟΣ, είναι ταυτισμένος με την ποικιλία «Ντεμπίνα».
ΕΡ.: Η δική μας ποικιλία είναι αποδεκτή από τον κόσμο.
ΑΠ.: Είναι αποδεκτή με την έννοια ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη και σπάνια ποικιλία. Σε αυτό της το πλεονέκτημα εντοπίζεται κυρίως η ζήτησή της. Άρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα.
ΕΡ.: Μικρή λοιπόν η έκταση στην οποία καλλιεργείται η μοναδική ποικιλία «Ντεμπίνα». Πέρα από την έκταση. Ποια άλλα προβλήματα υπάρχουν;
ΑΠ.: Θα έλεγα τα προβλήματα της ζώνης είναι τα ίδια με αυτά που αντιμετωπίζει η γεωργία στη χώρα μας. Ο πολυτεμαχισμένος, και σαν τέτοιος, μικρός κλήρος.
Τα στοιχεία που έχουμε λένε ότι ο μέσος κλήρος αμπελώνα στην Ζίτσα είναι της τάξης των 2,8 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι αμπελώνες έχουν ένα πολύ μεγάλο κόστος στην καλλιέργεια τους, στην συντήρησή τους.
Ένα δεύτερο είναι ότι οι αμπελοκαλλιέργεια στην ζώνη δεν είναι επαγγελματική. Έχουμε ελάχιστους επαγγελματίες αμπελουργούς. Για τους υπόλοιπους είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα αρνητικό, γιατί αν έχεις ένα μικρό αμπελώνα τον προσέχεις και καλύτερα.
Ωστόσο λόγω του μικρού κλήρου και συνεπώς των μικρών εσόδων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η ζώνη. Το λέω αυτό γιατί η γενιά των 65άρηδων που ασχολείται σήμερα με το αμπέλι κάποτε θα σταματήσει. Από την άλλη βλέπουμε ότι οι νέοι δύσκολα θα συνεχίσουν, οπότε το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
ΕΡ.: Όλα αυτά φαντάζομαι λόγω του μικρού κλήρου. Υπάρχει λύση;
ΑΠ.: Υπάρχει. Αρκεί να δοθούν δικαιώματα σε νέους παραγωγούς ή και σ' αυτούς που σήμερα ήδη ασχολούνται. Πρέπει στο σημείο αυτό να ξέρετε το εξής: Σήμερα για να έχεις αμπελώνα θα πρέπει η φύτευσή του να είναι νόμιμη .Κάθε αμπελώνας θα πρέπει να έχει τυποποιημένο αμπελουργικό μητρώο.
Ένα δεύτερο κομμάτι είναι η πολύ μεγάλη ιστορία με το δασαρχείο. Πολλοί αμπελουργοί που έχουν δικαιώματα αλλά για κάποιους λόγους είχαν εγκαταλείψει τα αμπέλια τους σήμερα αν θελήσουν να προχωρήσουν στην φύτευση αμπελιού βρίσκουν μπροστά τους το δασαρχείο, το οποίο έχει χαρακτηρίσει πολλές εκτάσεις που βρισκόταν σε αγρανάπαυση για χρόνια, δασικές ιδιωτικές εκτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να καθορίσουν την έκτασή τους από τα διάφορα δέντρα που στο μεταξύ έχουν αναπτυχθεί γιατί πρέπει πρώτα να πάρουν την άδεια από το δασαρχείο. Κι εκεί μπλέκουν με την αυστηρότητα και την γραφειοκρατία των υπηρεσιών.
Τελευταία η ΖΟΙΝΟΣ σε συνεργασία με την ΚΕΟΣΟΕ και την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας κάναμε κάποιες προσπάθειες να ξεμπλοκάρουμε ορισμένες εκτάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θα δούμε.
Το Υπουργείο και η Περιφερικές υπηρεσίες θα πρέπει στο σημείο αυτό να βοηθήσουν γιατί σήμερα έχουμε την εξής εικόνα. Κάποτε το αμπέλι στην περιοχή ήταν συμπληρωματική απασχόληση. Σήμερα με την τεραστία ανεργία βλέπουμε αυτό να αλλάζει. Το αμπέλι γίνεται η κύρια απασχόληση και κάποιες άλλες εργασίες έρχονται να συμπληρώσουν το εισόδημα.
Να επανέλθω όμως στο θέμα των αδρανών δικαιωμάτων. Αυτά πρέπει κατ' αρχή να καταγραφούν για να ξέρουμε για ποια έκταση μιλάμε. Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Το αποτέλεσμα όμως αυτής της καταγραφής πηγαίνει στο υπουργείο. Εδώ ακριβώς ελλοχεύει ένας σοβαρός κίνδυνος. Με βάση την Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας έχει δικαίωμα να καλλιεργήσει συνολικά έναν συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων. Είναι η λογική της ποσόστωσης.
Αν λοιπόν τα δικά μα αδιάθετα πάνε στο υπουργείο αυτό μπορεί να τα διαθέσει σε άλλη αμπελουργική περιοχή της χώρας με αποτέλεσμα να χαθούν από την αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας. Πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε - και αυτό το τονίζω - τα δικά μας αδιάθετα να παραμείνουν εδώ και να μην μεταφερθούν σε άλλη περιοχή.
ΕΡ.: Πάμε τώρα να δούμε την συμμετοχή της ΖΟΙΝΟΣ στην προσπάθεια διατήρησης και ανάπτυξης της ζώνης.
ΑΠ.: Η ΖΟΙΝΟΣ σαν συνέχεια του οινοποιείου της ΕΑΣΙ είναι η εταιρεία που και σήμερα παλεύει για τη ζώνη και τους αμπελουργούς με την έννοια ότι οι άλλες εταιρείες του χώρου έχουν χαράξει άλλο δρόμο. Εμείς συνεργαζόμαστε με την πλειοψηφία των παραγωγών. Αρκεί να σας πω ότι το 80% της ποσότητας των σταφυλιών που διατίθενται σε οινοποιεία το παίρνει η ΖΟΙΝΟΣ.
Συνεπώς στηρίζουμε τους αμπελουργούς. Αξίζει τον κόπο να στηρίξουμε την αμπελουργία στην περιοχή; Προφανώς και αξίζει τον κόπο. Η άποψή μας ως ΖΟΙΝΟΣ είναι ότι θα πρέπει να ανοίξουμε και να αναπτύξουμε την ζώνη και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν στην ζώνη και άλλα οινοποιεία. Ακούγεται κάπως παράδοξο αυτό αλλά δεν είναι. Γιατί όσοι περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα θα προβάλλουμε τα προϊόντα της ζώνης.
Αρκεί αυτές οι επιχειρήσεις που θα έρθουν να πιστέψουν στην ζώνη. Όχι να πάρουν την Ονομασία Προέλευσης, να εκμεταλλευτούν την ζώνη και στην συνέχεια να ασχολούνται με όλα τα υπόλοιπα.
Ως ΖΟΙΝΟΣ έχουμε σοβαρή συνεργασία με τους αμπελουργούς και τους προτείνουμε ακόμη και να προσθέσουν νέες ποικιλίες για να βγάλουμε καινούρια κρασιά.
Το οινοποιείο έχει προχωρήσει σ' ένα ακόμη βήμα. Σημαντικό θα έλεγα. Ψάχνουμε να βρούμε όλους τους κλώνους της «Ντεμπίνας». Έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν περίπου 17 διαφορετικοί κλώνοι. Προσπάθειά μας είναι να επιλέξουμε τους καλύτερους κλώνους προκειμένου να τους προτείνουμε στους παραγωγούς. Δεν ξέρω αν θα καταλήξει κάπου αυτή η προσπάθειά μας αλλά εμείς θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο.
ΕΡ.: Πώς αλλιώς βοηθάτε τους παραγωγούς;
ΑΠ.: Η σημαντικότερη βοήθεια σήμερα, πέραν των άλλων που σας προανέφερα, είναι η τιμή. Σήμερα η τιμή που δίνουμε είναι από τις υψηλότερες, αν όχι η υψηλότερη στην Ελλάδα. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Το κόκκινο σταφύλι εμείς το αγοράζουμε από τον παραγωγό γύρω στα 85 λεπτά το κιλό. Μια μέση τιμή του ξυνόμαυρου είναι στα 50 με 55 λεπτά. Στο λευκό την «Ντεμπίνα» δηλαδή, φέτος δώσαμε μια μέση τιμή 57 λεπτά το κιλό όταν η μέση τιμή στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν 27,5 λεπτά.
Τι λέτε; Πάμε για ένα τσίπουρο από Ντεμπίνα;
Το τσίπουρο είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Ως εταιρεία ήμασταν οι πρώτοι που αποστάξαμε σε παραδοσιακό άμβικα επίσημα και εμφιαλώσαμε την ψυχή της «Ντεμπίνας». Λέγατε αν η «Ντεμπίνα» βγάζει το καλύτερο τσίπουρο. Αντικειμενικά λοιπόν σας απαντώ ότι ναι βγάζει το καλύτερο τσίπουρο. Δεν το λέμε μόνον εμείς. Το λένε άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί και ειδικευθεί στο κομμάτι της απόσταξης. Ο Παπατζήμ για παράδειγμα που θεωρείται ο μετρ των αποσταγμάτων το λέει σε όλους τους τόνους. Ότι τσίπουρο σαν την «Ντεμπίνα» δύσκολα συναντάμε στην αγορά.
Εμείς το περπατήσαμε αυτό το πράγμα. Ακριβώς πριν ένα χρόνο βραβευτήκαμε με το τρίτο παγκόσμιο βραβείο αποσταγμάτων με το τσίπουρό μας. Διαγωνιστήκαμε με μεγαθήρια στον τομέα της απόσταξης. Αμερικανούς, Ρώσους, Γάλλους, Άγγλους, Σκωτσέζους. Πήραμε το τρίτο βραβείο. Ποιοι; Εμείς που βρισκόμαστε σε μια αμπελουργική περιοχή για την οποία παγκόσμια δεν ξέρει κανείς τίποτα. Μια περιοχή... παγκοσμίως άγνωστη.
Επομένως έχουμε την πρώτη ύλη. Όμως εδώ υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Το τσίπουρο μπορεί να προσφέρει στην τοπική και εθνική οικονομία. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Το τσίπουρο θα πρέπει πλέον να διακινείται εμφιαλωμένο. Όπως το ούζο. Για πολλούς λόγους. Όχι μόνο για να μπορεί το κράτος να εισπράττει τους αναλογούντες φόρους, αλλά κυρίως για θέματα υγείας.
Να σας πω ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας πριν από κάποια χρόνια έγινε μια ειδική έρευνα επειδή οι κάτοικοι εμφάνιζαν κάποια κοινά ιατρικά συμπτώματα όπως αυξημένα ποσοστά βλάβης στην όραση και ψυχικές διαταραχές.
Η έρευνα λοιπόν κατέληξε στο εξής. Τα συμπτώματα αυτά ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης αμφιβόλου ποιότητας τσίπουρου και ούζου που παραγόταν ανεξέλεγκτα από δεκάδες παραγωγούς. Όπως συμβαίνει σήμερα και στην περιοχή μας. Η απόσταξη δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αυτό να το ξέρουν όλοι. Από τότε λοιπόν που διαπιστώθηκε η αιτία που προκαλούσε τα παραπάνω ιατρικά συμπτώματα το τσίπουρο και το ούζο διατίθεται πια σ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε όλη την Θεσσαλία, εμφιαλωμένο. Τους έγινε μάθημα.
Σε μας θα γίνει αυτό κάποτε; Αν γίνει τότε θα δείτε ότι το τσίπουρο θα προχωρήσει και άλλο. Θα πάρει καλύτερη θέση σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Ήπειρο. Για το δικό μας τσίπουρο μιλάμε. Το απόσταγμα από το σταφύλι ποικιλίας «Ντεμπίνα».
Γνωριμία με την ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ
Η Ζοίνος Α.Ε. παράγει τους ονομαστούς οίνους της από σταφύλια των παραγωγών-μελών της που καλλιεργούνται στις απότομες, ασβεστολιθικής προέλευσης πλαγιές της αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας. Μια εκλεκτή ποικιλία σταφυλιών, η Ντεμπίνα, καλλιεργείται εδώ παραδοσιακά σε υψόμετρο 700μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι παραγόμενοι από αυτή λευκοί οίνοι χαρακτηρίζονται από το ανοικτό πρασινοκίτρινο χρώμα τους, το λεπτό και διακριτικό άρωμα και την φρουτώδη και σπάνια για λευκούς οίνους, διάρκεια στη γεύση, ενώ αναδεικνύεται η ιδιαιτερότητά τους στην επίγευση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια υπέροχη αίσθηση αρώματος.
Η αμπελουργική ζώνη περιλαμβάνει έξι χωριά (Ζίτσα, Πρωτόπαππα, Καρίτσα, Λιγοψά, Κληματιά, Γαβρισιοί) με συνολική καλλιεργούμενη έκταση τα 2000 στρέμματα, ενώ το κέντρο της Ζίτσας απέχει 27 χλμ. από τα Γιάννενα.
Φιλοσοφία της εταιρείας
Η ίδρυση του οινοποιείου Ζίτσας το 1973 αποτελεί παρέμβαση ορόσημο τόσο για τον ελληνικό αμπελώνα όσο και για την οικονομία της περιοχής. Διέσωσε μια σπάνια αμπελουργική ζώνη και συγχρόνως έδωσε πνοή σε μια περιοχή με μικρές διαφορετικές δυνατότητες επιβίωσης.
Σήμερα η ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε. έχοντας μια πλούσια εμπειρία και βαθιά γνώση του αμπελοοινικού κλάδου στελεχωμένη με επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό πολύ υψηλών προδιαγραφών επενδύει συνεχώς στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της.
Ταυτόχρονα οι οικογένειες των παραγωγών που συνεργάζονται με το Οινοποιείο της ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε. απολαμβάνουν σταθερότητα εισοδήματος σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο τιμών (από τα υψηλότερα για λευκά σταφύλια στην Ελλάδα) και μια επιστημονική υποστήριξη από τις τεχνικές και επιστημονικές υπηρεσίες της εταιρίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με παρέμβασή της έχει δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών που καλλιεργούν τα αμπέλια τους με την μέθοδο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και συνεταιρισμός αμπελουργών στην Ζίτσα που εφαρμόζουν τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας συμμετέχοντας ταυτόχρονα στο εταιρικό σχήμα της ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε.
Η συνεταιριστική υπευθυνότητα συνταιριασμένη με τη σύγχρονη γνώση.
Προϊόντα της ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ
ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ:
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΛΗΜΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΖΙΤΣΑ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ
ΖΙΤΣΑ classic
ΟΡΟΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ:
ΖΙΤΣΑ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ:
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΟΙΝΩΔΟΣ
ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ:
ΣΕΙΡΙΟΣ
ΑURELIA
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ:
Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΝΤΕΜΠΙΝΑΣ
ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
ΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΑΣΚΟ:
ΒΟΡΟΙΝΟΣ
Νέοι Αγώνες