ΤΕΧΝΗ--ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: «Η αυλή των θαυμάτων» στο Καμπέρειο

«Η αυλή των θαυμάτων» στο Καμπέρειο

 

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του δήμου Ζίτσας «Επί Σκηνής» 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο Καμπέρειο θέατρο.

Η παράσταση, της οποίας μέρος των εσόδων θα διατεθεί στη Στέγη Αυτιστικών Ελένη Γύρα στη Ζίτσα, ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. «Η αυλή των θαυμάτων» θεωρείται ένα από τα έργα που σημάδεψαν τη πορεία του ελληνικού θεάτρου. Τα δρώμενα εξελίσσονται σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας. Στα δωμάτια μιας αυλής κατοικούν άτομα και οικογένειες που ανήκουν στη λαϊκή τάξη, έχουν όμως διαφορετική προέλευση. Ο γερο-Ιορδάνης με τη γυναίκα του Αστά και το παιδί τους το Γιάννη είναι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η κυρά-Αννετώ, χήρα, με κόρη παντρεμένη στην Αγγλία. Ο Στέλιος, Αθηναίος ονειροπόλος με πολλές αδυναμίες, και η γυναίκα του Όλγα γεννημένη στην προεπαναστατική Ρωσία. Η Βούλα και ο Μπάμπης, αντρόγυνο που εναλλάσσει τα χαϊδολογήματα με τα μαλλιοτραβήγματα. Η Μαρία, γυναίκα ναυτικού που τη βασανίζει η μοναξιά της. Η Ντόρα, νέα γυναίκα ανύπαντρη που όμως δε ξέρει τι θα πει μοναξιά. Στους παραπάνω ενοίκους θα προστεθεί αργότερα και ο Στράτος, υδραυλικός στο επάγγελμα, που θα σηκώσει τρικυμία στο αισθηματικό τέλμα της αυλής.
Παίζουν οι ηθοποιοί : Χριστίνα Μαιδάτση (Βούλα), Ράνια Καρακώστα (Μαρία), Άρης Σπυρόπουλος (Γιάννης), Πέτρος Ζαφείρης (Ιορδάνης), Αγγέλα Παπαγιάννη (Αννετώ), Μύριαμ Τζίμα (Αστά), Τριανταφυλλιά Οικονόμου (Ντόρα), Παναγιώτης Σιώνης (Μπάμπης), Παναγιώτης Κυρίτσης (Στράτος), Τζένη Παναγιωτοπούλου και Βασιλική Πανταζή (Όλγα), Θανάσης Κουρής (Στέλιος), Βασίλης Χρήστου (άντρας-μηχανικός), Δημήτρης Κάλλος (ταχυδρόμος-μηχανικός) και Δημήτρης Γκόλας (αστυφύλακας). Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει ο Νίκος Σφαιρόπουλος. Τα σκηνικά ο Τάκης Μανδέλης, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Τζένη Παναγιωτοπούλου και στην επιμέλεια κοστουμιών. Μουσική ο Μενέλαος Συκοβέλης, φωτισμούς ο Νίκος Βόσιος, κατασκευή σκηνικών Λευτέρης Γαρδίκος και Άκης Μάστακας. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βασιλική Πανταζή.

Ηπειρώτικος Αγών