Banner Πανω
 
 
 


Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στην ολομέλεια της Βουλής


4/08/2014

Δελτίο Τύπου

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στην ολομέλεια της Βουλής:

«Ανύπαρκτος ο ενεργειακός σχεδιασμός. Να πάρει ξεκάθαρη θέση η πολιτική ηγεσία για το θέμα της εκτροπής του Αώου και για το θέμα του φαραωνικού έργου μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο στα Γιάννενα»

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σ/ν του ΥΠΕΚΑ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».

Ο κ. Μαντάς ξεκίνησε την ομιλία του επικρίνοντας ως «κανιβαλισμό» την παρέμβαση της εισηγήτριας της Χρυσής Αυγής, που από το βήμα τα Βουλής επιτέθηκε σε κόρη δημοσιογράφου για θέματα που εκκρεμούν από τη Δικαιοσύνη, την ίδια στιγμή που η πολιτική αυτή δύναμη αναζητά «καιάδες» για τους ψυχικά πάσχοντες τονίζοντας πως «[..] δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Μαντάς αναφερόμενος προς τον Υπουργό, τόνισε πως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για περαιτέρω ρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία, εάν υπήρχε η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών που να δείχνει τι είναι και τι δεν είναι δάσος, σε συνδυασμό με την κτηματογράφηση, δηλαδή ποιο δάσος είναι δημόσιο ιδιοκτησιακά και ποιο έχει άλλη ιδιοκτησία. Από τη στιγμή που απουσιάζουν οι βασικές αυτές προϋποθέσεις, ο ισχυρισμός ότι η κυβερνητική επιλογή είναι ευθεία βολή στο δημόσιο συμφέρον και δικαίωση νομιμοφανών μεθοδεύσεων αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, με την οποία ζητά να επιστρέψει η κατάσταση στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, δηλαδή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στο 0,90 ευρώ περίπου από το 1,30 ευρώ που είναι σήμερα. Χαρακτήρισε δε προκλητικό το να αγνοεί η πολιτική ηγεσία το γεγονός ότι το κράτος έχασε συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης ύψους 237.000.000 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, να αγνοεί την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί με τη λαθροϋλοτομία, αλλά κυρίως το γεγονός ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας δεν βρήκαν τρόπο να ζεσταθούν τους χειμώνες που περάσανε.

Για το άρθρο 51 που περιλαμβάνει τα εργοστάσια άντλησης και εμφιάλωσης νερού μέσα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επιτρέπονται σε δασικές περιοχές, ο κ. Μαντάς αναφερόμενος και στην περίπτωση των Ιωαννίνων, δήλωσε πως είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται με τις φυσικές πηγές που παραχωρούνται σε ιδιώτες έναντι πινακίου φακής με μία νομοθεσία του 1958. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι δυνατότητες άντλησης υδάτων, έστω νομότυπα, στην περιοχή των Ιωαννίνων και αυτό δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και προβλήματα. Ως ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Είναι κρίσιμο ζήτημα και βεβαίως αφορά μία επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα κοινωνικό αγαθό, στο νερό.

Σε σχέση με το άρθρο 53 που αναφέρεται σε ρυθμίσεις για μονάδες μικρής κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Μαντάς, έθεσε το ερώτημα αν, σε ένα έδαφος ανύπαρκτου ενεργειακού σχεδιασμού, το έργο-καταστροφή στη Βάλια Κάλντα, έργο που κάποιες πολιτικές δυνάμεις με επιμονή προωθούν, θα σταματήσει οριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι, με αφορμή τις εκδηλώσεις στην Κόνιτσα και για το θέμα της εκτροπής του Αώου και για το θέμα της μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο στα Γιάννενα, θα χρειαζόταν μια σαφής απάντηση από μεριάς του Υπουργείου, διότι μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, επιχειρείται να προχωρήσει αυτή η παρέμβαση στον πυρήνα του εθνικού δρυμού, στη Βάλια Κάλντα.

Σχετικά με το θέμα για τις ρυθμίσεις για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, επεσήμανε πως «[..]Εδώ γίνεται ένα κόλπο που επιχειρεί να βάλει τους κτηνοτρόφους στον ύπνο. Οι δασικές εκτάσεις και οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις που παραχωρούνται στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και στον κάθε επίδοξο επιχειρηματία του τουρισμού, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ίδιες γαίες που δηλώνονται από τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την καταβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ενιαίας ενίσχυσης. Είναι γαίες, δηλαδή, που ουδέποτε θα ξαναγυρίσουν, δυστυχώς, στην κτηνοτροφία. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Μαντάς έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της Αργεντινής λέγοντας πως « [..]μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η οποία ήταν στημένη εξαιρετικά, οι κερδοσκόποι ήθελαν να στείλουν το μήνυμα -και αυτό έχει σχέση και με το δικό μας αγώνα- ότι όσοι διανοηθείτε στον κόσμο να κάνετε προσπάθεια για κούρεμα του χρέους σας, για αναδιάρθρωση του χρέους σας τότε θα σας πιέσουμε, θα σας λιώσουμε, θα σας φτάσουμε στον πάτο... Ε, λοιπόν, απέναντι σε αυτές τις δύο επιλογές, σε αυτά τα δύο μοντέλα εμείς είμαστε στην επιλογή της αξιοπρέπειας και της ανυπακοής απέναντι στους κερδοσκόπους, στους γύπες και στα κάθε είδους συμφέροντα, που στο παράδειγμα της Αργεντινής νομίζω ότι έγιναν φανερά σε όλο τον κόσμο».

 

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας στο :

https://www.youtube.com/watch?v=2fWN1z_bmww&feature=youtu.be

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αφιερώσω το ένα τέταρτο της ομιλίας μου στην Αργεντινή.

Πρώτα από όλα, όμως, ως επαγγελματίας του χώρου της ψυχικής υγείας, αλλά και ως άνθρωπος θα ήθελα να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για τον κανιβαλισμό της Χρυσής Αυγής σήμερα από το Βήμα του Κοινοβουλίου. Θα ήθελα να πω ότι αυτή η πολιτική δύναμη που αναζητά καιάδες για τους ψυχικά πάσχοντες δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Δεύτερον, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα σε σχέση με το νομοσχέδιο που συζητάμε. Αυτό το νομοσχέδιο απλοποιεί, προστατεύει, ρυθμίζει, απαντά σε υπαρκτά προβλήματα ή περιπλέκει, απορρυθμίζει και συσκοτίζει για να μοιράσει σε ομάδες συμφερόντων στη συνέχεια;

Θα μπορούσε κανείς –κι εγώ αυτό ισχυρίζομαι- να συζητήσει κάποιες ρυθμίσεις. Πράγματι, θα μπορούσε να τις συζητήσει. Αν υπήρχε, όμως, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών που να δείχνει τι είναι και τι δεν είναι δάσος σε συνδυασμό βεβαίως με την κτηματογράφηση, δηλαδή ποιο δάσος είναι δημόσιο ιδιοκτησιακά και ποιο έχει άλλη ιδιοκτησία, αν υπήρχαν αυτές οι βασικές προϋποθέσεις, πράγματι, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει ορισμένες ρυθμίσεις.

Αυτές οι προϋποθέσεις, όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Για το λόγο αυτό, ο ισχυρισμός μας ότι η κυβερνητική επιλογή είναι ευθεία βολή στο δημόσιο συμφέρον και δικαίωση νομιμοφανών μεθοδεύσεων αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων -κι έτσι όπως εξελίσσεται η διαδικασία- κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώνεται και γίνεται πια πεποίθηση.

Θα ήθελα να πω ότι έχουμε καταθέσει δύο τροπολογίες. Θα μιλήσω μόνο για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, με την οποία ζητάμε να επιστρέψει η κατάσταση στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011.

Είναι προκλητικό, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, να αγνοείτε ότι το κράτος έχασε συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης ύψους 237.000.000 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι προκλητικό, επίσης, να αγνοείτε την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και με τη λαθροϋλοτομία, αλλά και με το πάγωμα –κυριολεκτικά- χιλιάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν βρήκαν τρόπο να ζεσταθούν. Κι ούτε θα βρουν τρόπο να ζεσταθούν, εάν επιτέλους δεν κινηθείτε –για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που χρησιμοποίησε ένας άλλος συνάδελφος πριν- μόνο στην κοινή λογική.

Πρέπει να επιστρέψετε στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011 που σας προτείνουμε και με την τροπολογία, πράγμα που θα έχει σαν συνέπεια η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στο 0,90 ευρώ περίπου από το 1,30 ευρώ που είναι σήμερα. Είναι μία τροπολογία που νομίζουμε ότι μπορεί να δώσει μία πραγματική λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο έχει ταλανίσει κυριολεκτικά ιδιαίτερα τους πληθυσμούς που ζουν σε περιοχές που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

Θα μιλήσω για δυο-τρία άρθρα πιο συγκεκριμένα και θα κλείσω με το θέμα της Αργεντινής.

Τρίτον, στο άρθρο 51 μέσα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επιτρέπονται κάτω από ορισμένους όρους, επιτρέπονται και εργοστάσια άντλησης και εμφιάλωσης νερού. Επειδή στην περιοχή μου, στα Γιάννενα, μεγάλες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε αυτό το ζήτημα, θα ήθελα να σας τονίσω, όπως αναφέρθηκε και από προηγούμενη συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρώτον είναι προκλητικό αυτό που γίνεται με τις φυσικές πηγές που παραχωρούνται σε ιδιώτες έναντι πινακίου φακής με μία νομοθεσία του 1958.

Δεύτερον, είναι επίσης προκλητικό το ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση που σας μιλάω, στα Γιάννενα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι δυνατότητες άντλησης υδάτων, έστω νομότυπα, αλλά αυτό πράγματι δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και προβλήματα. Θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα ξεχωριστά. Είναι κρίσιμο ζήτημα και βεβαίως αφορά μία επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα κοινωνικό αγαθό, στο νερό.

 

Σε σχέση με το άρθρο 53 που αναφέρεται σε ρυθμίσεις για μονάδες μικρής κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ένα έδαφος ανύπαρκτου ενεργειακού σχεδιασμού, θέλω να θέσω το εξής ερώτημα, διότι η ασάφεια και η πολυπλοκότητα πολλές φορές συσκοτίζει: Το έργο-καταστροφή στη Βάλια Κάλντα, στο ναό, το έργο που κάποιες πολιτικές δυνάμεις με επιμονή προωθούν, με τις συγκεκριμένες διατάξεις θα σταματήσει οριστικά επιτέλους;

Και επειδή γίνονται και κάποιες εκδηλώσεις σήμερα στην Κόνιτσα και για το θέμα της εκτροπής του Αώου και για το θέμα ενός φαραωνικού έργου που βρίσκεται στα σκαριά μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο στα Γιάννενα, θα χρειαζόταν μια σαφής απάντηση σε αυτό, διότι πολύ φοβάμαι ότι και με τη μικρή ΔΕΗ που ψηφίσατε πρόσφατα, επιχειρείτε να προχωρήσει αυτή η παρέμβαση στον πυρήνα του εθνικού δρυμού, στη Βάλια Κάλντα.

 

Σχετικά με το προτελευταίο θέμα για τις ρυθμίσεις για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, θέλω να επαναλάβω το εξής: Εδώ γίνεται ένα κόλπο που επιχειρεί να βάλει τους κτηνοτρόφους στον ύπνο. Οι δασικές εκτάσεις και οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις που παραχωρούνται στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και στον κάθε επίδοξο επιχειρηματία του τουρισμού, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ίδιες γαίες που δηλώνονται από τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την καταβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ενιαίας ενίσχυσης. Είναι γαίες, δηλαδή, που ουδέποτε θα ξαναγυρίσουν, δυστυχώς, στην κτηνοτροφία. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα.

 

Τέλος, για τα ζητήματα της Αργεντινής. Ήξερα ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι εξπέρ στην ελληνική γραμματεία και μάλιστα στην τηλεπώληση της ελληνικής γραμματείας, δεν ήξερα ότι είναι τόσο ειδικός στα ζητήματα της Αργεντινής και στα γενικότερα οικονομικά ζητήματα. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι οι οικονομικές μου γνώσεις είναι τέτοιες που μπορώ να αποκρούσω σε όλα τα επίπεδα τον κ. Γεωργιάδη, θα πω, όμως, δυο τρία απλά πράγματα, που ήδη έχουν ειπωθεί κάποια από αυτά.

O κ. Γεωργιάδης αγνοεί, βεβαίως, και στα νούμερα τα οποία ανέφερε, αλλά θα έλεγα αγνοεί επιδεικτικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτής της χώρας για την οποία οφείλουμε θα έλεγα να μιλάμε με σεβασμό και προσοχή και γιατί μας αφορά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτό το ζήτημα. Αγνοεί, απ’ ό,τι φαίνεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν πάνω από 4%, ότι υπήρχε σχεδόν ισοσκελισμένο ισοζύγιο, ότι το χρέος ήταν κάτω από το 60% του ΑΕΠ και ότι το δημόσιο έλλειμμα ήταν κοντά στο 3%. Μας είπε βεβαίως για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. Μας είπε για το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα. Ξέχασε όμως να πει, πέρα από το πώς υπολογίζεται ο μέσος όρος, ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Αργεντινής αυτά τα χρόνια πήγε από τις 2.000 στις 10.000 και το δικό μας έπεσε από έναν μέσο όρο κοντά στις 30.000 με 32.000 πολύ παρακάτω. Για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας κατακρημνίστηκε κυριολεκτικά.

Τέλος, θα ήθελα να πω γι’ αυτό ότι οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί χρησιμοποιώντας αυτό το παράδειγμα. Είπε κάτι στο τέλος ο κ. Γεωργιάδης, προσπαθώντας να απαλύνει τα πράγματα, αλλά ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η οποία ήταν στημένη εξαιρετικά διότι οι ίδιες οι τράπεζες της Αργεντινής, ο ίδιος ο σύνδεσμος των τραπεζών της Αργεντινής είχε δηλώσει σαφώς ότι μπορούσε ακόμη και αυτά τα υπερβολικά που ζητούσαν, με κέρδη 1.600%, να τα αποπληρώσει. Και όμως δεν δέχτηκαν. Δεν έκαναν πίσω. Ήθελαν να στείλουν το μήνυμα -και αυτό έχει σχέση και με το δικό μας αγώνα- ότι «όσοι διανοηθείτε στον κόσμο να κάνετε προσπάθεια για κούρεμα του χρέους σας, για αναδιάρθρωση του χρέους σας τότε θα σας πιέσουμε, θα σας λιώσουμε, θα σας φτάσουμε στον πάτο».

Ε, λοιπόν, απέναντι σε αυτές τις δύο επιλογές, σε αυτά τα δύο μοντέλα εμείς είμαστε στην επιλογή της αξιοπρέπειας και της ανυπακοής απέναντι στους κερδοσκόπους, στους γύπες και στα κάθε είδους συμφέροντα, που στο παράδειγμα της Αργεντινής νομίζω ότι έγιναν φανερά σε όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ.

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...