Banner Πανω
 
 
 

Έγινε ιδιωτικό το Άκτιο

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την πρώτη, επί της ουσίας, μεγάλη ιδιωτικοποίηση. Πρόκειται για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και του Ακτίου, από το οποίο τα παράλια της Ηπείρου αποκομίζουν πολλά τουριστικά οφέλη.
Το νέο «αφεντικό» των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου είναι η κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζος.
Η γερμανική εταιρία Fraport διαχειρίζεται δέκα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο –ένα από αυτά είναι το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ο Όμιλος Κοπελούζου και η Fraport αποτελούν εταίρους στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Pulkovo της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία.
Η κοινοπραξία υπέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ την υψηλότερη προσφορά από τις άλλες δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες: 1,234 δις ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα. Ο επενδυτής θα αναλάβει την εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 έτη. Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν ανέρχονται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών, ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος. Η πλήρης ανάπτυξη των περιφερειακών αερολιμένων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το 2015 και υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αεροδρομίων.
Σημειωτέον ότι μέσω των 14 αυτών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας εξυπηρετείται σε συντριπτικό ποσοστό ο εισερχόμενος τουρισμός. Εκ των πραγμάτων δηλαδή χαρακτηρίζονται από μια έντονη εποχικότητα. Συνολικά τα αεροδρόμια αυτά εξυπηρέτησαν το 2013 περίπου 19,1 εκατομμύρια επιβάτες. Ο πρόεδρος της Fraport Στέφαν Σούλτε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του διαγωνισμού στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια προσθέτουν άλλη μία επένδυση στον τομέα των αεροδρομίων με δυναμικές προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης» δήλωσε. Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος τόνισε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αεροδρόμια αντάξια των προσδοκιών και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού και των ξένων επισκεπτών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κάθε άλλο παρά αισιόδοξος είναι. Το αντίθετο μάλιστα. Σε χτεσινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». «Η πώληση της δημόσιας αυτής υποδομής προσβάλει ευθέως το δημόσιο συμφέρον» τονίζει, προειδοποιώντας για αύξηση του κόστους μετακίνησης για τους πολίτες αλλά και για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται μηχανισμός παρακολούθησης της ιδιωτικοποίησης αυτής με γνώμονα τους δείκτες επιτυχίες ως προς το επίπεδο και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Ηπειρώτικος Αγών

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...