ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε θολά νερά η υπόθεση της Κυανής Ακτής, καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση αν θα συνεχιστούν ή όχι τα έργα στην Ακτή και τον Παντοκράτορα.
Την Πέμπτη συζήτησαν για το θέμα τα μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών για την Κυανή Ακτή» εκφράζοντας τον προβληματισμό τους αλλά και βάζοντας στο τραπέζι τον σχεδιασμό και τις περαιτέρω κινήσεις τους το επόμενο διάστημα ώστε να αποφευχθεί όποιο «ατόπημα» από πλευράς αρμοδίων.
Τα μέλη της Συνέλευσης έχουν στα χέρια τους το έγγραφο του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας με τις προτάσεις για το έργο της Κυανής Ακτής και τόνισαν ότι θα παρακολουθούν στενά τις εργασίες εφόσον συνεχιστούν ώστε να τηρηθούν κατά γράμμα τα προβλεπόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΤ περιμένει τον φάκελο των προτάσεων από τον Δήμο Πρέβεζας που θα περιλαμβάνει μελέτες και χάρτες. Ο φάκελος θα έπρεπε να έχει σταλεί την τρέχουσα εβδομάδα και στη συνέχεια ο ΕΟΤ θα τον μεταβιβάσει στην Διαχειριστική Επιτροπή η οποία - σύμφωνα με εκτιμήσεις - θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή λόγω των καθυστερήσεων και θα εγκρίνει ή όχι την συνέχιση του έργου.
Δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει κάποιο διάστημα που θα περιορίζει χρονικά την απάντηση της Διαχειριστικής Αρχής στον ΕΟΤ, ωστόσο η Συνέλευση Πολιτών έχει σκοπό να επικοινωνήσει με τον ΕΟΤ και θα ζητήσει να μάθει εάν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Στη συνέχεια θα συντάξει μία επιστολή στην οποία θα δίνονται απαντήσεις στο ΔΙΠΕΧΩ Ιωαννίνων σε όσα ανέφερε σε άλλη επιστολή της Συνέλευσης καθώς δεν έδωσε σαφή απάντηση.
Στην ίδια επιστολή προς το ΔΙΠΕΧΩ, οι πολίτες θα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αποκατάσταση της Κυανής Ακτής καταλογίζοντας μάλιστα ευθύνη στην συγκεκριμένη Υπηρεσία η οποία δεν προχώρησε σε αυτοψία για να αντικρύσει την σημερινή δυσάρεστη εικόνα της παραλία αλλά και θα απαιτήσει ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής και δεν έχει εγκριθεί, να αποσυρθεί άμεσα.
Αξίζει να επισημάνουμε, ότι η Συνέλευση Πολιτών δηλώνει πως δεν υπάρχει αδειοδότηση για τα παγκάκια του Παντοκράτορα και εφόσον οι εργασίες συνεχιστούν, θα γίνουν με βάση την μελέτη του 2003 στην οποία δεν χρειάζεται Μ.Π.Ε. Στην ίδια μελέτη όμως προβλέπονται έντεκα ξύλινα παγκάκια στον Παντοκράτορα και όχι αυτά που κατασκευάστηκαν. Με δεδομένη λοιπόν την μελέτη του 2003 η Συνέλευση θα επιμείνει ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι για την αντικατάστασή των τσιμεντένιων καθισμάτων.
Στη μελέτη υπάρχει επίσης όρος ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου και για τα υπόλοιπα δέκα χρόνια, ο Δήμος θα είναι αυτός που θα αναλάβει την συντήρηση του έργου Κυανής Ακτής – Παντοκράτορα. Η Συνέλευση διαμήνυσε ότι θα επιμείνει στην τήρηση αυτού του όρου ώστε για όποια πιθανή ζημιά ή καταστροφή την ευθύνη να την αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή.
Συστάθηκε επίσης από την Συνέλευση Πολιτών μία τριμελής επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί συνέχεια το έργο και τις κινήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών.
Συμπερασματικά, εάν θα συνεχιστεί το έργο της Κυανής Ακτής θα γίνει όπως προείπαμε με την μελέτη του 2003 και όχι με τον τρόπο που επιχειρήθηκε να γίνει. Συνεπώς αυτό αποτελεί μία νίκη των πολιτών που αντέδρασαν νωρίς και ουσιαστικά σταμάτησαν ένα έργο ‘έκτρωμα’.
Άρης Τσελίκος
ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ