Ενώ η ανεργία στην Πρέβεζα σαρώνει - Άνθρωποι της αγοράς προβληματίζονται ως προς τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης
Σαρώνει η ανεργία στην Πρέβεζα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δημιουργώντας έτσι ένα αρνητικό κλίμα ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να έχει η περιοχή μας.
Η ανεργία στην Πρέβεζα το 2013 βρίσκονταν στο 20,1% ενώ η Υπηρεσία προβλέπει ότι τα ποσοστά για το 2014 θα είναι κατά πολύ υψηλότερα.
Το ίδιο απαισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστου Δημόπουλου ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρει ότι το ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 20% για το 2014.
«Σε επίπεδο προθέσεων οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ικανοποιούν ζητήματα τα οποία κατ’ επανάληψη έχει θέσει το Εργατικό κίνημα και έχει διεκδικήσει με κάθε μέσο και τρόπο. Η αποσαφήνιση όμως των ειδικών διατάξεων και του χρόνου υλοποίησής τους θα κρίνουν το εύρος και την αποτελεσματικότητά τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημόπουλος.
Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για τους ανέργους είναι αρκετά δυσοίωνες καθώς όπως αναφέρει, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2019.
Άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους ως προς τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για κύμα κρατικοποιήσεων αλλά και για την φυγή των επενδυτών.
Αναφερόμενοι στο θέμα κάνουν έκκληση στην Κυβέρνηση να σώσουν με κάποιο τρόπο - προς Θεού όχι με κρατικοποιήσεις-τους Κλάδους που ακόμη στέκουν και μπορούν να επανέλθουν στην ανταγωνιστικότητα. Λύση στην ανεργία χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει, τονίζουν σημειώνοντας πως άμεσες επενδύσεις χωρίς πρόσκληση του Ιδιωτικού Τομέα της οικονομίας επίσης δεν υπάρχουν.
Να θυμίσουμε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας τέτοιων ενεργειών αποτελεί η κρατικοποίηση μεγάλου μέρους της βιομηχανίας της χώρας μας την περίοδο 1980-1988 με τη δημιουργία του ΟΑΕ.
Πρέπει να απαλλαγούμε στην Ελλάδα του 21ου από τη τη λογική της κρατικής, συλλογικής δράσεως στην οικονομία, λογική που έχει μεγάλες επιπτώσεις και παρενέργειες.
Η κρατική δράση στην οικονομία οδηγεί στο καθεστώς μιας συντεχνιακής κοινωνίας.
Όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά αντιθέτως θα πρέπει να γίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα με κύριο άξονα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και σε καμία περίπτωση το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου ώστε έτσι η Χώρα να μπει σε μια τροχιά, να αποβάλει τα καρκινικά κύτταρα των συντεχνιών και του πελατειακού Κράτους.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η εγκατάλειψη των ιδεοληψιών από πλευράς Κυβερνήσεως.
Άρης Τσελίκος
Εφημ.ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ