Με το βλέμμα στην χυμοποίηση αλλά καθυστερεί η εγκύκλιος

Ν. Γκίζας: «Αν δεν έρθει μέχρι τέλος της εβδομάδας θα πάω στην Αθήνα»
Το 50% της εσπεριδοπαραγωγής βρήκε στα δέντρα το 2015 και τη διακίνηση να προχωρά με τις νταλίκες να εμφανίζονται και πάλι στην Αρτινή πεδιάδα για να πάρουν τις ποσότητες νέων παραγγελιών των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την εξάντληση των ποσοτήτων που βρέθηκαν στις γιορτινές προθήκες της διεθνούς αγοράς.
Για την διακίνηση της φετινής παραγωγής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, αναφέρει πως γίνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, καθότι εξακολουθούν ποσότητες και μέρλιν πορτοκαλιών να βρίσκονται στα δέντρα, ενώ μπροστά μας υπάρχει χρόνος δυο μηνών για την εμπορία και τουλάχιστον τριών μηνών για τη χυμοποίηση.
Το ποσοστό του 50% της φετινής παραγωγής εξακολουθεί να βρίσκεται ηττημένη και μεταφράζεται σε 40.000 έως 50.000 τόνους, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Τα διατήρησαν καλά οι συνθήκες
Οι προβλεπόμενες το προηγούμενο διάστημα ακραίες καιρικές συνθήκες, τελικά προσπέρασαν την Άρτα και με εξαίρεση ορισμένα κτήματα που βρέθηκαν στη δύνη του ανέμου όπου έπεσαν κάποια πορτοκάλια, στην πλειοψηφία της η παραγωγή δεν επηρεάστηκε καθόλου. Αντιθέτως μάλιστα όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο μας αναφέρουν ότι «ο αέρας σε συνδυασμό με το ψύχος λειτούργησαν έτσι που να διατηρήσουν τα προϊόντα σε άριστη κατάσταση, διότι επί της ουσίας ήταν σαν να τα είχαν βάλει στο ψυγείο. Επίσης η ξηρασία τα προστάτευε πολύ από κάθε λογής ασθένειες που τις ευνοεί η βροχή και οι υψηλές θερμοκρασίες». Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε και ο κ. Γκίζας, εξηγώντας ότι και οι ποσότητες που έπεσαν από τον αέρα αφορούσαν σε μόνο ορισμένα κτήματα που λόγω θέσης, υπέστησαν με περισσότερη δύναμη τον άνεμο.
Καθυστερεί η εγκύκλιος για χυμοποίηση
Στο μεταξύ με έναν πρόχειρο υπολογισμό εκτιμάται πως από τις ποσότητες που παραμένουν στα δέντρα περίπου 20.000 τόνοι είναι τα μέρλιν και τα υπόλοιπα είναι κοινά, ενώ για το 2015 όλοι βρίσκονται εν αναμονή της επίσημης εγκυκλίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να διευκρινισθεί το πλαίσιο για την χυμοποιήση, που στο εξής είναι και πάλι ενταγμένη στο πλαίσιο συνδεδεμένης επιδότησης. «Όχι φέτος δεν θα επαναληφθεί η εικόνα με τα πεσμένα πορτοκάλια κάτω από τα δέντρα, καθόσον πλέον επιστέφει η σύνδεση της χυμοποίησης με την ενίσχυση και ως εκ τούτου αυτό που περιμένουμε είναι η εγκύκλιος που θα καθορίζει όλο το πλαίσιο για να ξεκινήσει η χυμοποίηση», επισήμανε και ο κ. Γκίζας στον οποίο θέσαμε το θέμα. Ο ίδιος όμως υπογράμμισε ότι έχει ήδη καθυστερήσει η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο κι ως εκ τούτου πρόσθεσε: «Την περιμένουμε πια όχι από μέρα σε μέρα, αλλά από ώρα σε ώρα. Έχει καθυστερήσει, κι να δεν την έχουμε μέχρι τέλος της εβδομάδας ώστε να ξεκινήσει η χυμοποίηση, τότε τι να σας πω σκέφτομαι να πάω και στην Αθήνα να δούμε από κοντά τι γίνεται...», ανέφερε ο ίδιος.
Θα καθορίσει το πλαίσιο και την τιμή
Γιατί είναι αναγκαία η εν λόγω εγκύκλιος, μα διότι, η επιδότηση στην χυμοποίηση ως γνωστόν είχε σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια και επανέρχεται στην εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έτσι με τη νέα εγκύκλιο θα καθοριστούν όλα και μεταξύ αυτών η τιμή ενίσχυσης και η εμπορική τιμή που θα δίνεται από τα χυμοποιεία προς τον παραγωγό. Χωρίς το πλαίσιο που επίσημα πρέπει να υπάρξει δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία. Ο κ. Γκίζας πάντως απαντώντας στο ερώτημα μας να η εγκύκλιος θα καθορίσει και τις ποσότητες που θα χυμοποιηθούν, επισήμανε ότι δεν έχει να κάνει μ' αυτό. όλες οι ποσότητες μπορούν να χυμοποιηθούν. Ό,τι δηλαδή δεν θα οδηγηθεί στην εμπορία. Όμως πρόσθεσε πως υπάρχουν δυο μήνες ακόμη μέχρι και τέλος του Φλεβάρη για τα εμπορεύσιμα πορτοκάλια. Στο μεταξύ πριν τις γιορτές είχε παρατηρηθεί μια μεγαλύτερη ζήτηση όπως συμβαίνει πάντοτε πριν από τις γιορτές και στην συνέχεια μικρή ύφεση στην ζήτηση, η οποία όμως επιστρέφει. «Αυτές τις ημέρες άρχισαν πάλι εξαγωγικές εταιρείες να δέχονται παραγγελίες από τις εταιρείες με τις οποίες έχουν συμφωνίες διακίνησης και επέστρεψαν οι πρώτες νταλίκες που φορτώνουν ξανά φρέσκια παραγωγή. Όμως η ολοκλήρωση των παραγγελιών των εταιρειών προς τις εξαγωγικές γίνονται εντός των ημερών και μέχρι Τετάρτη και άρα θα ενταθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο ίδιος.
Περί τους 20.000 τόνους ακόμη μέρλιν
Σ' ότι αφορά την τιμή, με την οποία διακινούνται τα μέρλιν, για τα οποία η ποσότητα που βρίσκεται σήμερα στα δέντρα εκτιμάται σε 20.000 τόνους, ο κ. Γκίζας ανέφερε ότι ετοιμοπαράδοτα πληρώνονται από 15 έως 17 λεπτά το κιλό ανάλογα και την ποιότητα. Όμως την τιμή αυτή απολαμβάνουν εξολοκλήρου οι παραγωγοί που συλλέγουν και παραδίδουν την ποσότητα μόνοι τους, και δεν έχουν εργατικά. Στην περίπτωση που υπάρχουν εργατικά μεροκάματα τότε η τιμή για τον παραγωγό πέφτει στα 9 έως 11 λεπτά το κιλό.