Για την πρώτη πενθήμερη απεργία ετοιμάζεται η ΕΛΜΕ Άρτας
Για την πρώτη πενθήμερη απεργία ετοιμάζεται η ΕΛΜΕ Άρτας
Μ. Φραγγίδης: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ως χώρα που δεν πάει άλλο»
Πενθήμερες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), μετά την Μαραθώνια Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας που έγινε στην Αθήνα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.
(11/9/2013)
Στην συνέλευση συμμετείχαν οι πρόεδροι των 83 Ενώσεων μεταξύ των οποίων και της Άρτας Μανώλης Φραγγίδης ο οποίος επέστρεψε χθες στην Άρτα έχοντας ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής ΕΛΜΕ, προς εφαρμογή της απόφασης που έλαβε με καθολική πλειοψηφία η Ομοσπονδία.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΜΕ Άρτας είχε υπερψηφίσει την πρόταση έναρξης κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία στις 18 και 19 του μήνα.
Ωστόσο η πλειοψηφία των Ενώσεων της χώρας στις κατά τόπους Γενικές Συνελεύσεις έλαβε απόφαση για πενθήμερες κινητοποιήσεις, πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε και στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και ως εκ τούτου θα εφαρμοστεί από το σύνολο.
Μαραθώνια συνεδρίαση
Η διαδικασία που κράτησε πάνω από 12 ώρες χαρακτηρίστηκε Μαραθώνια και από τον κ. Φραγγίδη, ο οποίος εβρισκόμενος στο δρόμο της επιστροφής χθες το πρωί, μετέφερε την απόφαση της ΟΛΜΕ, λέγοντας σχετικά: «Ήταν ένας Μαραθώνιος η Γενική Συνέλευση γιατί η Ομοσπονδία μας είναι ένα πολύ δημοκρατικό όργανο και τοποθετήθηκαν όλοι οι πρόεδροι των 83 ΕΛΜΕ μεταφέροντας τις αποφάσεις και μπήκαν στην ψηφοφορία οι διάφορες προτάσεις για το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτή την επίθεση που γίνεται στην Παιδεία και όχι μόνο, διότι μπήκανε και θέματα κοινωνικά, θέματα δωρεά και δημόσιας υγείας, θέματα κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα της χώρας κομμάτι- κομμάτι.
Τέθηκαν προς ψήφιση οι αποφάσεις της κάθε ΕΛΜΕ και σε δεύτερο χρόνο η πρόταση που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και ήταν η πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μπήκε μόνη της σε ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 90% υπέρ. Υπερψήφισαν δηλαδή 72 ΕΛΜΕ και ξεκινάμε από Δευτέρα 16 του μήνα πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση σε συνδυασμό με 16 ακόμα Ομοσπονδίες και μέχρι τότε ελπίζω να χτιστούν συμμαχίες και με άλλες Ομοσπονδίες, Συνδικάτα οι οποίες πλήττονται, γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ως κοινωνία που δεν πάει άλλο. Δηλαδή πέρα από την πρωτοφανή αυτή επίθεση στην δημόσια και δωρεάν Παιδεία, μιλάμε για την Ελλάδα των 4000 αυτοκτονιών, για την Ελλάδα που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη, για την Ελλάδα που τα δημόσια κοινωνικά αγαθά ξεπουλιούνται και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί, για την Ελλάδα η οποία έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία».
Νέα Γενική Συνέλευση
Ο κ. Φραγγίδης εξήγησε ότι η απόφαση της ΟΛΜΕ περιλαμβάνει νέα Γενική Συνέλευση στις ΕΛΜΕ της χώρας την ερχόμενη Πέμπτη ενόσω οι απεργιακή κινητοποίηση θα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αποφάσεις των Συνελεύσεων αυτών θα συζητηθούν στην νέα Γενική Συνέλευση προέδρων. Και όλα βέβαια εν αναμονή εξελίξεων διότι σήμερα ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο το οποίο διαλύει το δημόσιο σχολείο όπως το ξέραμε με ένα νέο λύκειο που προβλέπει μια σειρά από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις κάθε χρόνο από την πρώτη λυκείου, με μοναδικό σκοπό την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.
Χάνεται δηλαδή ο χαρακτήρας της Γενικής Εκπαίδευσης και της Γενικής Παιδείας. Με την Τεχνική Εκπαίδευση επίσης να διαλύεται. Ήδη είχαμε 50 ειδικότητες που καταργήθηκαν, τους αντίστοιχους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα και τα σχολεία να κλείνουν. Για την Άρτα υπάρχει το παράδειγμα της ΕΠΑΣ Φιλοθέης. Και όλα αυτά τα κομματάκια να δίνονται σε ιδιωτικές επιχείρησης – εκπαιδευτήρια με το σχετικό αντίτιμο φυσικά από τους γονείς και το αντίκτυπο στην κοινωνία, αποκλείοντας τα παιδιά των κατώτατων οικονομικά στρωμάτων, που δεν θα έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν τα δίδακτρα».
ΗΧΩ της Άρτας