Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και η Παραλία Βίγλας στην Άρτα
Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και η Παραλία Βίγλας στην Άρτα
Πωλητήριο για 163 στρέμματα!
Στο «σφυρί» βγάζει παραλίες που αποτελούν τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας αγνοώντας πλήρως ακόμα και τις διεθνείς συνθήκες περιβαλλοντικής προστασίας το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στη λίστα με τις υπό παραχώρηση παραλίες ανήκουν θεσμοθετημένοι υγρότοποι, δασικές εκτάσεις και περιοχές σε εθνικά πάρκα με σπάνια οικολογικά χαρακτηριστικά, πολύ κρίσιμα για το μικροκλίμα, τη ζωή των ανθρώπων και την οικονομία, όπως είναι η Παραλία Βίγλας στην Άρτα, που βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Υροτόπων Αμβρακικού, δίπλα στη λιμνοθάλασσα Ροδιά, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura και στη Συνθήκη Ραμσάρ αλλά το ΤΑΙΠΕΔ βάζει πωλητήριο για 163.125 τ.μ.
Πρόκειται επίσης για εκτάσεις σε παράκτιες περιοχές όπως η Γιάλοβα της Μεσσηνίας που αποτελεί το μόνο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης όπου κατοικούν χαμαιλέοντες ο Ισσος της Κέρκυρας όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 100 είδη σπάνιων πτηνών, και ο Τόπειρος της Ξάνθης που βρίσκεται δίπλα στις εκβολές του Νέστου και σε απόσταση αναπνοής από το αρχαιότερο παρθένο δάσος της Ελλάδας το Κοτζά Ορμάν.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της REAL NEWS, χαρακτηριστικό της ασύδοτης -περιβαλλοντικά- πολιτικής του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι συνολικά 25 παραλιακά ακίνητα που παραχωρούνται βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύονται από το δίκτυο Natura, τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ, το ευρωπαϊκό δίκτυο Corine Biotopes και την ελληνική νομοθεσία. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το Σύνταγμα, θα έπρεπε να μείνουν ανέγγιχτες.
Σε αυτές τις παρθένες περιοχές σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους αιγιαλούς το τελικό κείμενο του οποίου αναμένεται το επόμενο διάστημα, θα μπορούν να... καταστραφούν τα πάντα. Να χτιστούν κτίρια, να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα, να μπάζωθεί η θάλασσα και να αποκλειστεί η πρόσβαση σε οποιονδήποτε δεν είναι «πελάτης».
Μάλιστα, σε καμία περίπτωση δεν γνωστοποιείται στους υποψήφιους επενδυτές το καθεστώς προστασίας που διέπει όλα αυτά τα ακίνητα, παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1415-6/13)- η διαδικασία μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα πρέπει να θίγει την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία και γενικότερα το προστατευτικό ή άλλο καθεστώς των περιοχών αυτών. «Δυστυχώς το μέλλον που επιφυλάσσει η ελληνική κυβέρνηση για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι η οικοδόμηση ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών, ακόμη και γηπέδων γκολφ. Σε μία δεκαετία –αναφέρει το δημοσίευμα της REAL NEWS- δεν θα μιλάμε για φυσικό πλούτο της Ελλάδας. Αυτός ο πλούτος αποτελεί πια τον μόνο λόγο ανάδειξης της χώρας διεθνώς αλλά καταστρέφεται από τα βιαστικά και πρόχειρα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ», λέει χαρακτηριστικά η Μαλαμώ Κορμπέτη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η ΛΙΣΤΑ του ΤΑΙΠΕΔ σε όλη την Ελλάδα
Στη λίστα για την πώληση συμπεριλαμβάνονται οι εξής περιοχές:
-Παραλία Βίγλας στην Άρτα. Εντός του Εθνικού Πάρκου Υροτόπων Αμβρακικού, δίπλα στη λιμνοθάλασσα Ροδιά. Ενταγμένη στο δίκτυο Natura και στη Συνθήκη Ραμσάρ. Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει πωλητήριο για 163.125 τ.μ.
-Λιμνοθάλασσα και παραλία σης εκβολές του Καλαμά, στον νομό Θεσπρωτίας. Χαρακτηρισμένος ως τόπος κοινοτικής σημασίας και ζώνη ειδικής προστασίας, εντός Natura, με έντονη παρουσία της χελώνας κασέτα καρέτα. Η παραλία και η λιμνοθάλασσα, έκτασης 390 στρμ., πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ.
-Παραλία Χασομέρι στη Σαγιάδα του νομού Θεσπρωτίας. Δασική έκταση και προστατευμένος υδροβιότοπος. Πωλούνται 35.483 τ.μ.
-Οι παραλίες Σίμος και Σαρακήνικο στην Ελαφόνησο, που ανήκουν στο δίκτυο Natura και αποτελούν εικόνα της «παρθένας Ελλάδας» που διαφημίζεται στο εξωτερικό. To ΤΑΪΠΕΔ θέλει να μετατρέψει αυτόν τον παράδεισο 175 στρεμμάτων, με τις αμμοθίνες και το κεδρόδασος, σε τουριστικό χωριό.
-Παραλία Αλυκές και παραλία Φανάρι στο Πάρκο Βιστωνίδας, προστατευμένο από τα δίκτυα Natura και Corine και τη Συνθήκη Ραμσάρ. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει συνολικά 120στρμ.
-Παραλία Αλυκή Κίτρους στην Πιερία. Βρίσκεται εντός του ομώνυμου, διεθνούς ονομασίας υγροβιότοπου, που προστατεύεται από τα δίκτυα Natura και Corine. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 240 στρμ.
-Παραλία Νέα Κίος Ναυπλίου. Χαρακτηρισμένος βιότοπος, μήκους 6 χλμ., και περιοχή προστασίας της φύσης. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 105 στρμ.
-Παραλία Τακτικούπολης στην Τροιζηνία. Εντός του υδροβιότοπου που ονομάζεται Ψήφτα, που έχει χαρακτηριστεί εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο Corine. Έχουν εντοπιστεί 89 είδη πουλιών. Πριν από λίγα χρόνια, δαπανήθηκαν κοινοτικά κονδύλια για τη σωτηρία του και τώρα το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 168 στρμ. για τουριστικές κατοικίες.
-Παραλία Ατένι στην Ανδρο. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura ως ειδική ζώνη διατήρησης. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 27 στρμ.
-Εκτάσεις 66 και 13 στρμ. στην περιοχή Αλυκή Αγκαιριάς στην Πάρο, που έχουν χαρακτηριστεί μικροί νησιωτικοί υγρότοποι.
-Εκταση 20 στρμ. στην περιοχή Παναγιά, στο νησί της Αντίπαρου, που έχει χαρακτηριστεί μικρός νησιωτικός υγρότοπος.
-Παραλία Θερμησία, βόρεια της Ερμιόνης στην Αργολίδα, κοντά στις μονάδες Hydra Beach και Porto Hydra Μία λουρονησίδα που χωρίζει τη θάλασσα από τη λιμνοθάλασσα. Ενταγμένη στα δίκτυα Natura και Corine, με καταγεγραμμένα 152 είδη πτηνών. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 25 στρμ.
-Η παραλία Ξηρολίμνη στο Φανάρι Ροδόπης. Εντός του υδροβιότοπου που είναι ενταγμένος στο δίκτυο Corine. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 193 στρμ.
-Η βόρεια παραλία της Νέας Φώκαιας στη Χαλκιδική. Παρθένα περιοχή, χαρακτηρισμένη ως δασική. Παρ’ όλα αυτά, το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 28 στρμ. για την οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών.
-Παραλία Αλυκές Σκάρφειας στη Φθιώτιδα. Υδροβιότοπος ενταγμένος στα δίκτυα Natura και Corine. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 1.163 στρμ.
-Νησίδα Πόρος, εντός της προστατευμένης λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 980.000 τ.μ.
-Παραλία Αλυκή στο Αίγιο. Μικρός, αλλά πολύ σημαντικός υδροβιότοπος, με καταγεγραμμένα πάνω από 250 είδη πτηνών. Παρότι είναι ενταγμένη στα δίκτυα Natura και Corine, πωλούνται συνολικά 107.000 τ.μ.
ΗΧΩ της Άρτας