«Νόμιμες» οι συμβάσεις των 25 ΑμεΑ
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με απόφασή της στις 19 Δεκεμβρίου έρχεται να νομιμοποιήσει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ για τη μετατροπή 25 συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με μοναδικό κριτήριο τον βαθμό αναπηρίας. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 64 ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία), με τη ΔΕΥΑΙ να αποφασίζει να κρατήσει 25 άτομα. Η απόφασή της, που είχε παρθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε μια σειρά από πολιτικούς τριγμούς αλλά και αμφισβητήσεις για το κριτήριο που επιλέχθηκε. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την ίδια απόφασή της, δικαιώνει δύο ΑμεΑ που με προσφυγή τους ζητούσαν να μετατραπεί η σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου.
Για την ιστορία της υπόθεσης, μέσω της ΔΕΥΑΙ είχαν προσληφθεί τον Φεβρουάριο του 2010 64 ΑμεΑ μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ. Η τετραετής διάρκεια του προγράμματος έληξε τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε και το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης απέφυγε να πάρει την καθοριστική απόφαση για το αν θα μετατρέψει ή όχι τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Αντιθέτως, παρέπεμψε το ζήτημα για τον Σεπτέμβριο, δίνοντας εξάμηνη παράταση σε όλες τις συμβάσεις. Στις 15 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η συνέχιση της απασχόλησης για 25 ΑμεΑ που πληρούσαν το κριτήριο του ποσοστού αναπηρίας 67%. Ενδιάμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να επικαιροποιήσουν τα ανάλογα δικαιολογητικά τους μέσω του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Καταρχήν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναγνωρίζει ότι ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να προσλάβει όλα τα ΑμεΑ βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Όπως σημειώνει: «Το άρθρο 11 του Ν. 3227/2004 δεν θέτει συγκεκριμένα κριτήρια για την περίπτωση που ο εργοδότης θελήσει να μετατρέψει τις συμβάσεις κάποιων από τους απασχοληθέντες σε ένα πρόγραμμα αορίστου χρόνου, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να το πράξει, αρκεί η επιλογή των προσώπων να πραγματοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως δηλαδή επιβάλλει η καλή πίστη, υποκείμενη (η επιλογή) στους περιορισμούς του άρθρου 281 ΑΚ. Το δικαίωμα δε του εργοδότη να μη μετατρέψει τοις συμβάσεις όλων των απασχολούμενων ΑμεΑ σε αορίστου χρόνου δεν ασκείται καταχρηστικά, όταν οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους ικανούς να δικαιολογήσουν, με γνώμονα το καλώς εννοούμενο συμφέρον της επιχείρησης, την επιλογή της αυτή». Όσο για το κριτήριο της αναπηρίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποδέχεται την αντικειμενικότητά του.
Πέραν της νομιμότητας της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέτασε και τις προσφυγές δύο ΑμεΑ. Οι δύο γυναίκες προσέφυγαν με το σκεπτικό ότι δεν τηρήθηκε η αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης, καθώς πληρούσαν το κριτήριο που και η ίδια η ΔΕΥΑΙ είχε θέσει: αυτό του ποσοστού αναπηρίας 67%. Και οι δύο πήραν στα χέρια τους τα πιστοποιητικά από το ΚΕΠΑ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και πάρθηκε η απόφαση της δημοτικής επιχείρησης. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποδέχτηκε το επιχείρημα ότι η ΔΕΥΑΙ δεν είχε θέσει καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δικαιολογητικών. Γι’ αυτό και καλεί την επιχείρηση να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και των δύο προσφευγόντων.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ