Κλίμα καχυποψίας για τα έργα Α.Π.Ε.
Ομόφωνα αρνητική γνώμη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο ρέμα Μελισσουργιώτικο» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με τις ενστάσεις να αφορούν τόσο το έργο αυτό καθ’ αυτό όσο και γενικότερα τον τρόπο που εξακολουθεί να γίνεται η χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ανέφερε ότι η θέση της δημοτικής αρχής δεν είναι εξαρχής αρνητική για έργα Α.Π.Ε. στην περιοχή, αλλά, αντίθετα, θα μπορούσαν να γίνουν και να ενταχθούν αρμονικά στο περιβάλλον μικρής ισχύος έργα, τα οποία δεν επηρεάζουν, κατά τρόπο επικίνδυνο, τη φυσική ισορροπία και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Ωστόσο, εξέφρασε την απορία του πώς ένα δημοτικό συμβούλιο μπορεί να πει ναι ή όχι, όταν δεν υπάρχει η γνώση αξιολόγησης μιας ειδικής τεχνικής μελέτης, αλλά κυρίως όταν δεν υπάρχει ένα λεπτομερές χωροθετικό πλαίσιο Α.Π.Ε., που θα έχει προκύψει μέσα από επιστημονικές μελέτες αλλά και ουσιαστική διαβούλευση, ούτε σε επίπεδο χώρας, ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας, ούτε σε επίπεδο δήμων. Ένα εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή δύναται να αποτελέσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, μέσα από την εκπόνηση των οποίων θα προκύψουν οι χρήσεις γης, με βάση τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε περιοχής και κοινότητας και φυσικά ένα πλαίσιο αξιοποίησης του ενεργειακού αποθέματος του κάθε δήμου.
«Μέχρι την εκπόνηση του παραπάνω σχεδίου και του καθορισμού του σχετικού πλαισίου, η θέση μας είναι να ανασταλεί η διαδικασία αδειοδότησης και κατασκευής κάθε έργου Α.Π.Ε., που ερήμην μας σχεδιάζεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές. Στη συνέχεια κατέθεσε μια σειρά από επισημάνσεις ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορούσαν τον εντοπισμό απειλούμενων ειδών ψαριών, τη μη συμπερίληψη υδρολογικής και υδραυλικής μελέτης, καθώς και τη μη ύπαρξη μελέτης θορύβου, ενώ εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις τόσο για την εκτίμηση της συνολικής παροχής του ποταμιού , όσο φυσικά και του κρίσιμου μεγέθους της οικολογικής παροχής, καθώς και ανησυχία για την αποκατάσταση του έργου μετά το τέλος λειτουργίας του.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι θα πρέπει να προηγηθούν το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Ηπείρου, που βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης, η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας που επιφέρουν κατά το τέλος του κύκλου ζωής τους οι σταθμοί ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, η αναθεώρηση του ειδικού πλαισίου για τις Α.Π.Ε. και το «Ειδικό Πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό».
Ανακριβή χαρακτήρισε πολλά στοιχεία της μελέτης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Μήτσης, ενώ, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Λεωνίδας Λεοντάρης επίσης έθεσε το ζήτημα σε συνολικότερη βάση, επισημαίνοντας πως η γνωμοδότηση αποκτά κυρίως χαρακτήρα πολιτικής απόφασης, η οποία οφείλει να θέσει το πλαίσιο προστασίας της φυσιογνωμίας της περιοχής. «Ας φανταστεί ο καθένας μας σε πλήρη ανάπτυξη τα αποτελέσματα των πράσινων επενδύσεων στο ανάγλυφο και τη φυσιογνωμία του τόπου μας: ανεμογεννήτριες στις κορυφές, επτά φράγματα και αντίστοιχοι σταθμοί μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα εκτεταμένο επίγειο δίκτυο μεταφοράς υψηλής τάσης και όλα αυτά εντός προστατευμένης περιοχής», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Επί της μελέτης, και ο κ. Λεοντάρης μίλησε για ελλείψεις, προσθέτοντας, επιπλέον, ότι η παρέμβαση προβλέπεται να γίνει εντός δημόσιας δασικής έκτασης, κάτι που δε συνάδει με τις ανάγκες για την οργάνωση ενός εκτεταμένου εργοταξίου που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας, ο οποίος υποστήριξε ότι το έργο δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να ανατρέψει την αρνητική διάθεση απέναντι στο έργο.
Γράφει: Ο Αποστόλης Τζελέτας
πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ