Επιστρέφει στην Ελλάδα ο διακεκριμένος Γιαννιώτης νευροχειρουργός Κ. Γούσιας
Στην πατρίδα του θα συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες του ο Γιαννιώτης κορυφαίος νευροχειρουργός Κωνσταντίνος Γούσιας, που τα τελευταία χρόνια διέπρεψε στη Γερμανία.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση νέου επιστήμονα, ο οποίος πήρε τη μεγάλη απόφαση να γυρίσει στην Ελλάδα, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλους νέους που θέλουν να επιστρέψουν, αλλά διστάζουν! Ο Κων. Γούσιας (με καταγωγή από τους Μελιγγούς Δωδώνης) από 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει Διευθυντής Νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μια είδηση που έχει χαροποιήσει όχι μόνο τους δικούς του ανθρώπους (συγγενείς και φίλους), αλλά και όλους τους Ηπειρώτες που καμαρώνουν για τη διεθνή αναγνώριση που απολαμβάνει ένας συντοπίτη τους.
Έχοντας σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η πορεία του 45χρονου σήμερα Κ. Γούσια είναι πράγματι εντυπωσιακή, αφού με σκληρή δουλειά έχει καταφέρει σημαντικά ιατρικά επιτεύγματα πάνω στη νευροχειρουργική εγκεφάλου, μέσα σε λίγα χρόνια!
Αφιέρωμα της Deutsche Welle
Στα πολλά και σημαντικά επιτεύγματα του Γιαννιώτη επιστήμονα αναφέρεται σε εκτενές αφιέρωμά της η Deutsche Welle, λίγες μόλις μέρες πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Γράφει, μεταξύ άλλων: «Ο Κωνσταντίνος Γούσιας έχει καταφέρει κάτι το σχεδόν ακατόρθωτο ακόμη και για Γερμανούς. Σε ηλικία μόλις 36 ετών έγινε αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Βόννης. Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε αναπληρωτής διευθυντής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπόχουμ. Μετά από δύο χρόνια τού προσφέρθηκε θέση επικεφαλής νευροχειρουργικής όγκων εγκεφάλου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μάρμπουργκ. Και λίγο αργότερα πήρε θέση διευθυντή κλινικής στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο Λίνεν (Lünen), που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ.
»Εκεί με την εξαιρετική ομάδα του ο Έλληνας καθηγητής έδινε καθημερινά μάχες κατά του καρκίνου εγκεφάλου με πρωτοποριακές μεθόδους και καλά αποτελέσματα, ακόμη κι όταν ο τύπος καρκίνου δεν είναι ιάσιμος. Πριν από λίγες εβδομάδες εξελέγη ανάμεσα στα 15 μέλη της Επιτροπής Χειρουργικής Ογκολογίας της Ευρωπαϊκής Νευροχειρουργικής Εταιρείας σε αναγνώριση της προσφοράς και της αριστείας του στον τομέα θεραπείας των όγκων».
Πρωτοποριακές μεθόδους…
Σε δηλώσεις του στην DW ο κ. Γούσιας μίλησε για τις προόδους της επιστήμης σε αυτό το τόσο δύσκολο πεδίο χειρουργικής: «Τελευταία έχουμε βελτιώσει πολύ τις χειρουργικές μας τεχνικές, ώστε να δίνουμε στον ασθενή με κακοήθεις όγκους, όπως τα γλοιβλαστώματα, μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής. Είμαι υπερήφανος γιατί στην κλινική μου στη Γερμανία κάναμε και πολλές πειραματικές θεραπείες που αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές.
»Μια από αυτές είναι η ανοσοθεραπεία, που είναι προσαρμοσμένη στον κάθε ασθενή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αφαιρούμε από τον ίδιο τον όγκο, ο οποίος στη συνέχεια υπόκειται σε επεξεργασία σε ειδικό εργαστήριο, ώστε να ενεργοποιηθούν τα ίδια τα λεγόμενα δενδριτικά κύτταρά του, ένας υποπληθυσμός του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ιδιότητα των τελευταίων είναι να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα που έχουν παραμείνει διάχυτα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, μέσω ενδοφλέβιας ένεσης, τα εγχύουμε στον ασθενή. Δεν υπάρχει ίαση, αλλά είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα εάν μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή του από 14 μήνες σε πάνω από τρία και σε πολλές περιπτώσεις πέντε χρόνια».
Ο Γιαννιώτης επιστήμονας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ανθρώπους που του μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους: «Το πρώτο διδακτορικό μου ήταν για τους όγκους εγκεφάλου. Είμαι ευγνώμων που με βοήθησαν οι Έλληνες καθηγητές μου να φύγω έξω. Όνειρό μου πάντα ήταν να δουλέψω στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Βόννης, τότε ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά, κοντά στον πιο φημισμένο καθηγητή Νευροχειρουργικής Γιοχάνες Σραμ. Εδώ έκανα το δεύτερο διδακτορικό μου πάνω στους όγκους. Είχαμε ανακαλύψει μάλιστα ορισμένες πρωτεΐνες που παίζουν ρόλο στην επιβίωση ασθενών με γλοιοβλαστώματα».
Στη χώρα που τον σπούδασε…
Σχετικά με την απόφασή του να επιστρέψει ο Κ. Γούσιας ανέφερε: «Σπούδασα στην Ελλάδα μαζί με την γυναίκα μου και θα επιστρέψουμε στη χώρα που μας σπούδασε. Ελπίζω να βοηθήσω πολύ κόσμο, να φέρω τις θεραπείες μου, να προσφέρω το πολύτιμο αγαθό της υγείας και να επωφεληθούμε κι εμείς από την αγάπη του κόσμου και τη ζεστασιά της χώρας, και δεν εννοώ το κλίμα. Θέλω ο γιος μου να μεγαλώσει όπως κι εγώ, κοντά στους συγγενείς».
Η απόφασή του, όπως είπε είναι ρίσκο, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να παρέχει νευροχειρουργική υψηλού επιπέδου και στην Ελλάδα. «Έχει κάνει μεγάλη πρόοδο η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ακράδαντα ότι την επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία που έχω εδώ, θα την συνεχίσω ακόμη καλύτερα στην Αθήνα».
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ