Προειδοποίηση από τη Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου
Προειδοποίηση από τη Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου
Επί πλέον απομάκρυνση προσωπικού θα προκαλέσει αναστολή διοικητικής λειτουργίας
Υποστελεχωμένες είναι οι διοικητικές του υπηρεσίες του ΤΕΙ Ηπείρου και η Συνέλευση του Ιδρύματος με την αριθμ. 11/3-9-2013 απόφαση, καλεί τους αρμόδιους να αναλογιστούν ότι οποιαδήποτε αυθαίρετη οριζόντια απόφαση για απομάκρυνση διοικητικού προσωπικού θα επηρεάσει τη συνολική λειτουργία του Ιδρύματος και θα προκαλέσει ουσιαστική διοικητική αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου με άμεση επίπτωση στις σπουδές των φοιτητών.
Το ΤΕΙ Ηπείρου –σύμφωνα με τη Συνέλευση- καλείται να λειτουργήσει 5 Σχολές, 8 Τμήματα και 14 Κατευθύνσεις Σπουδών σε 4 πόλεις της Ηπείρου, προσφέροντας εκπαίδευση σε 10.200 εγγεγραμμένους φοιτητές (συμπεριλαμβανομένων και των 1.066 νέων που επέλεξαν φέτος το ΤΕΙ Ηπείρου για τις σπουδές τους). Με τη συστηματική άρνηση του ΥΠΑΙΘ να προκηρύξει νέες θέσεις, ο αριθμός των μελών του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού έχει απομειωθεί σε άτομα. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να προσφέρει ουσιαστική εκπαίδευση, ενώ διατηρεί κορυφαία θέση ανάμεσα στα ΤΕΙ της χώρας για την ποιότητα και τη διεθνή αναγνώριση του ερευνητικού του έργου, όπως τονίζεται στη απόφαση της Συνέλευσης.
Η συνέλευση συγκλήθηκε μετά πο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Μεταρρυθμιστικές Δράσεις ΥΠΑΙΘ – AEI» το οποίο αφορά τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.
Απόφαση της αριθμ. 11/3-9-2013 Συνέλευσης του ΤΕΙ Ηπείρου
Στο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) με θέμα «Μεταρρυθμιστικές δράσεις ΥΠΑΙΘ-ΑΕΙ», ζητείται από όλα τα ΑΕΙ της χώρας να προβούν:
(α) από 19/8 – 31/8: στην «αξιολόγηση των διοικητικών και οικονομικών οργανικών μονάδων τους»,
(β) από 1/9 – 15/9: στη «σύνταξη νέων οργανογραμμάτων ανά υπηρεσιακή μονάδα με κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιακών μονάδων», και
(γ) στις 16/9: στην «κατάργηση οργανικών θέσεων που πλεονάζουν και τοποθέτηση του προσωπικού που πλεονάζει σε καθεστώς διαθεσιμότητας»
όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΤΕΙ «η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού Ιδρύματος είναι απαραίτητη για τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του διοικητικού του μηχανισμού. Δυστυχώς όμως, με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που θέτει το ΥΠΑΙΘ, μια μεταρρυθμιστική διαδικασία που συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του συνολικού έργου που προσφέρει το Ίδρυμα προς το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και την κοινωνία υποβαθμίζεται σε περιστασιακό εργαλείο στοχοποίησης υπαλλήλων προς απομάκρυνση.
Το ΤΕΙ Ηπείρου ήδη από το 2008 (απόφαση Συμβουλίου ΤΕΙ 10/17-4-2008) και μετά από συστηματική δουλειά είχε καταθέσει επικαιροποιημένο Οργανισμό Διοικητικών Υπηρεσιών, τον οποίο το αρμόδιο Υπουργείο αναιτιολόγητα ουδέποτε ενέκρινε. Σήμερα δε, έχει ξεκινήσει το έργο της διοικητικής μεταρρύθμισής του με τη σύνταξη του Οδικού Χάρτη για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των Διοικητικών και Οικονομικών του Υπηρεσιών, πρόταση που έχει υποβάλει για Χρηματοδότηση στην Πρόσκληση 56.
Μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στα ΑΕΙ της χώρας, το Ίδρυμά μας καλείται να λειτουργήσει 5 Σχολές, 8 Τμήματα και 14 Κατευθύνσεις Σπουδών σε 4 πόλεις της Ηπείρου, προσφέροντας εκπαίδευση σε 10.200 εγγεγραμμένους φοιτητές (συμπεριλαμβανομένων και των 1.066 νέων που επέλεξαν φέτος το ΤΕΙ Ηπείρου για τις σπουδές τους). Με τη συστηματική άρνηση του ΥΠΑΙΘ να προκηρύξει νέες θέσεις, ο αριθμός των μελών του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού έχει απομειωθεί σε άτομα. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να προσφέρει ουσιαστική εκπαίδευση, ενώ διατηρεί κορυφαία θέση ανάμεσα στα ΤΕΙ της χώρας για την ποιότητα και τη διεθνή αναγνώριση του ερευνητικού του έργου (βλ. αξιολογήσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης). Όλο το παραπάνω έργο καλούνται να υποστηρίξουν 95 διοικητικοί υπάλληλοι (μόνιμο προσωπικό και ΙΔΑΧ), ο αριθμός των οποίων συνεχώς μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ αρκετές διοικητικές μονάδες λειτουργούν οριακά.
Συμπερασματικά, η Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου κρίνει ότι οι διοικητικές του υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και καλεί το ΥΠΑΙΘ να αναλογιστεί ότι οποιαδήποτε αυθαίρετη οριζόντια απόφαση για απομάκρυνση διοικητικού προσωπικού θα επηρεάσει τη συνολική λειτουργία του Ιδρύματος και θα προκαλέσει ουσιαστική διοικητική αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου με άμεση επίπτωση στις σπουδές των φοιτητών.
Η Συνέλευση εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου να προτείνει στην ερχόμενη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, την αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ της χώρας».
ΗΧΩ