34.000 πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα

Στη διαχείριση της επόμενης ημέρας μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη έχει στραφεί η κυβέρνηση, που προαναγγέλλει άλλες 15.000 θέσεις φιλοξενίας για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία τη Δευτέρα θεωρείται κρίσιμη όχι μόνο για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα κληθεί να φιλοξενήσει προσωρινά η Ελλάδα, μέχρι να γίνει πράξη η μετεγκατάστασή τους στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και για τα δικαιώματά τους και συνολικά για το μεταπολεμικό σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης.
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που μένουν στην Ελλάδα έφτασε χτες τις 34.000.
Οι 10.000 έχουν συγκεντρωθεί στον καταυλισμό στην Ειδομένη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα πριν απαγορευτεί η διέλευση ακόμα και των μερικών δεκάδων ή των λίγων εκατοντάδων που περνούν καθημερινά, ενώ άλλοι 320 βρίσκονταν καθ’ οδόν για τον καταυλισμό.
Τα κέντρα φιλοξενίας τόσο της Αττικής όσο και της βόρειας Ελλάδας είναι υπερπλήρη, όπως και τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης της Λέσβου και της Χίου, και συνεχώς ετοιμάζονται νέες δομές για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που προστίθενται καθημερινά.
Τελείως λανθασμένη χαρακτηρίζει η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, που προβλέπει την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών. «Οι ηγέτες της Ε.Ε. βρίσκονται σε πανικό να σταματήσουν την προσφυγική ροή πριν από την άνοιξη και φαίνονται πρόθυμοι να θυσιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αποτελεί ευσεβή πόθο και εντελώς συμφεροντολογική προσέγγιση η ανακήρυξη της Τουρκίας σε ασφαλή χώρα για το άσυλο – δεν είναι, και η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας θα μπορούσε να προξενήσει περισσότερο κακό παρά καλό», δηλώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια της Human Rights Watch για την Ευρώπη Τζούντιθ Σάντερλαντ.
Από την πλευρά του, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι αναφέρθηκε σε πρόταση έξι σημείων για τη σταθεροποίηση και τη διαχείριση της κατάστασης: υλοποίηση της μετεγκατάστασης μέσω των hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία και επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία, ενίσχυση της Ελλάδας, συμμόρφωση των κρατών-μελών με τους ευρωπαϊκούς νόμους για το άσυλο, καθιέρωση πιο ασφαλών και νόμιμων τρόπων διέλευσης των προσφύγων στην Ευρώπη, διαφύλαξη των ευάλωτων ομάδων και επιμερισμός της ευθύνης του ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
http://www.efsyn.gr/