Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας με αφορμή τη διακίνηση νοθευμένης φέτας ΠΟΠ, από επιχείρηση για την οποία επιλήφθηκε
η αρμόδια ελεγκτική αρχή ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και κατ’ επέκταση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, προχωρά σε μια σειρά από επισημάνσεις.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή η Διεπαγγελματική κράτησε στάση αναμονής, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρχές που επιλήφθηκαν της διερεύνησης της υπόθεσης. Ζήτησε όμως ταυτόχρονα, στην περίπτωση που η έκθεση ελέγχου επιβεβαιώσει την διάπραξη νοθείας, την επιβολή των αυστηρότερων κυρώσεων που να σηματοδοτούν την τύχη άλλων υποψήφιων παραβατών στο μέλλον.
Στη συνέχεια επισημαίνονται και τα εξής: «Το καθεστώς ευρωπαϊκής προστασίας της φέτας ΠΟΠ στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη διαφορετική πρώτη ύλη (αιγοπρόβειο γάλα) σε σχέση με τις ομοειδείς απομιμήσεις (λευκά τυριά από αγελαδινό γάλα). Ως εκ τούτου η νοθεία με αγελαδινό γάλα και μάλιστα σε μεγάλα ποσοστά και μεγάλες ποσότητες θεωρείται κατ’ εξοχήν βαρύτατη παράβαση του κανονισμού παραγωγής φέτας ΠΟΠ, η οποία πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.
Η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποφασιστικότητας και ενδιαφέροντος για μεταρρυθμίσεις από τους εκάστοτε Υπουργούς του ΥΠΠΑΤ και η μη παραπομπή μέχρι σήμερα συσσωρευμένων παραβάσεων έως πρόσφατα, οδήγησε σε καθεστώς εκτεταμένης χαλαρότητας όσον αφορά την τήρηση του κανονισμού. Ακόμα και υπότροποι παραβάτες του κανονισμού απλά δεν θεωρούνται υπότροποι έστω και σε περιπτώσεις νοθείας με αγελαδινό γάλα επειδή προηγουμένως δεν είχαν παραπεμφθεί στις επιτροπές επιβολής ποινών και δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμη. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ατιμωρησίας από το Υπουργείο ήταν η βασική αιτία αύξησης των εισαγωγών και ελληνοποιήσεων του πρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό ή ακόμα και λευκών τυριών από πρόβειο γάλα, τα οποία στην πορεία τους βαπτίζονταν φέτα ΠΟΠ στην ελληνική και ξένη αγορά. Όμοια και η πλήρης καταστρατήγηση του όλου πλαισίου παρασκευής της Φέτας ΠΟΠ με μέσα και τεχνικές που ρητά απαγορεύονται απ’ τον κανονισμό. Η διαχρονική ολιγωρία τελικά οδήγησε στην πρωτοφανή πτώση των τιμών της Φέτας στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά και στην παρεπόμενη συμπίεση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος και του εισοδήματος των παραγωγών που εξώθησε στην έξοδο από το επάγγελμα πολλούς νέους και ιδίως μικρούς αιγοπροβατοτρόφους και αναγκαστικά στη συρρίκνωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων. Πλέον χρειάζεται πολύς χρόνος και χρήματα για να αποκατασταθεί το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
Θεωρεί επιβεβλημένη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ώστε ο καταλογισμός ποινών να επιβάλλεται από το ελεγκτικό όργανο (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και όχι να παραπέμπεται σε επιτροπή του ΥΠΑΑΤ με αργόσυρτες διαδρομές και τελικό αποτέλεσμα ετεροκαθοριζόμενο απ’ την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Δεδομένου πως πρωταρχικός στόχος της ΔΟΦ είναι η καταξίωση της Φέτας ΠΟΠ στη συνείδηση των καταναλωτών ως αγνού, υγιεινού, παραδοσιακού προϊόντος ανώτερης ποιότητας σε σχέση με ομοειδή τυριά από αγελαδινό γάλα, θεωρεί την αυστηρή τήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας κορυφαία προτεραιότητά της για την διασφάλιση του κοινού συμφέροντος καταναλωτών , αιγοπροβατοτρόφων και μεταποιητών».
Καταλήγοντας η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
– Την άμεση αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας που επί 16 μήνες βρίσκεται προς επεξεργασία από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ μετά την εξαγγελία του Υπουργού Μ. Βορίδη στις 13/01/2020 όταν επετεύχθη η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
– Τη θεσμική συμμετοχή της Εθνικής ΔΟΦ σε όλα τα αρμόδια όργανα ελέγχου του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των επιτροπών του ΥΠΑΑΤ που χειρίζονται θέματα που αφορούν την Φέτα ως ελάχιστη ανταπόδοση της θεσμοθετημένης σοβαρής οικονομικής εισφοράς των μελών της γαλακτοπαραγωγών και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
– Την άμεση λήψη όλων των διοικητικών και ποινικών μέτρων όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία για την υπόθεση της νοθείας Φέτας στην Γερμανία.
– Την άμεση επιβολή ανάλογων κυρώσεων σε όλες τις παραβάσεις νοθείας που έχουν γνωστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
– Την χρηματοδότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης με τους πόρους που ανήκουν στην ίδια και αποθεματοποιούνται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα την από κοινού θέσπιση κανόνων ελέγχου στην αγορά του εθνικού μας προϊόντος, της Φέτας ΠΟΠ
– Την έμμεση επιδότηση της κτηνοτροφίας με πόρους από το ΥΠΑΑΤ για την ταχύτατη αποκατάσταση του απολεσθέντος πληθυσμού με σκοπό την αύξηση παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος.
πηγη.Εφημ.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ