Σήμα κινδύνου για ιλαρά και ερυθρά
Σήμα κινδύνου για την ιλαρά και την ερυθρά εκπέμπει το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Με επείγον έγγραφό του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, τονίζει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης και της επιτήρησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική νόσος, με χρόνο επώασης από 7 έως 21 ημέρες και ένα άτομο που νοσεί από ιλαρά μπορεί να τη μεταδώσει σε 12 - 18 επίνοσα άτομα.
Η τελευταία επιδημία ιλαράς καταγράφηκε στη χώρα μας τα έτη 2010 και 2011 με 149 και 40 κρούσματα, αντίστοιχα. Ο ιός της ιλαράς εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε χώρες της Ευρώπης. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε εκτίμηση κινδύνου σχετικά με επιδημία ιλαράς στη Σλοβενία το Νοέμβριο 2014, ενώ επιπλέον κρούσματα καταγράφηκαν στην Κροατία το Δεκέμβριο 2014. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε ως στόχο την εκρίζωση της ιλαράς, της ερυθράς και του συνδρόμου συγγενούς ερυθράς έως το 2020, εκπονώντας ένα στρατηγικό σχέδιο. Στόχος του σχεδίου είναι η παγκόσμια μείωση της θνησιμότητας από τα προαναφερθέντα νοσήματα κατά τουλάχιστον 95% σε σύγκριση με το 2000 (έως το τέλος του 2015) και η επίτευξη της εξάλειψης της ιλαράς και της ερυθράς σε περιφερειακό επίπεδο (έως το τέλος του 2015) και σε παγκόσμιο επίπεδο έως το τέλος του 2020. Ορόσημο για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων είναι η επίτευξη τουλάχιστον 95% εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη, όσο και με την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς/ερυθράς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο (έως το τέλος του 2020).
Όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι γονείς θα πρέπει να συνεργάζονται για το θέμα με τον θεράποντα ιατρό ή τον εργαστηριακό γιατρό τους, οι οποίοι μέσω των βιβλιαρίων υγείας των βρεφών, παιδιών, εφήβων, θα πρέπει να ελέγχουν την εμβολιαστική τους κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως αθίγγανοι, μετακινούμενοι πληθυσμοί, μετανάστες, πρόσφυγες.
Σε έλεγχο τα αναπνευστικά
Στο μεταξύ, σε πλήρη έλεγχο θα βρίσκονται και τα αναπνευστικά είδη που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του.
Από τη Δευτέρα, αναπνευστήρες, οξυγόνο και λοιπό υλικό θα χορηγούνται με γνωμάτευση που θα χορηγείται από συμβεβλημένους και μη γιατρούς μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Με τον τρόπο αυτό, δεν θα μπορούν να γίνονται υπερβολικές χρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, όπως εκτιμά η διοίκηση ότι συνέβαινε όταν οι γνωματεύσεις δίνονταν χειρόγραφα.
Ανάλογο πρόβλημα υπήρχε και με τα οπτικά και τα υλικά αιμοκάθαρσης, τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν ποιος γιατρός χορήγησε τι υλικό σε ποιον ασφαλισμένο.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, η χορήγηση των γνωματεύσεων για αναπνευστικά είδη θα γίνεται και από συμβεβλημένους γιατρούς και από μη συμβεβλημένους.
Οι μη συμβεβλημένοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή «εγγραφή» που υπάρχει στο σύστημα και οι συμβεβλημένοι την εφαρμογή «μεταβολή».
Σταδιακά, όλοι οι γιατροί, ανά ειδικότητα, θα συνδέονται στην εφαρμογή «Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ» με τους κωδικούς, που διαθέτουν και θα εκδίδουν γνωματεύσεις για τις αντίστοιχες παροχές.
Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ