Απέδειξε τη χρησιμότητά της η βάση αεροδιακομιδών

 

Από την πρώτη κιόλας χρονιά που λειτούργησε η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, ανέδειξε τη χρησιμότητά της για την Ήπειρο αλλά και για τα Ιόνια Νησιά, σύμφωνα με τον διευθυντή της 7ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ Ηπείρου– Νήσων Βασίλη Παπαδιώτη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, κατά τη φετινή θερινή περίοδο, την πρώτη που λειτούργησε η βάση του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, έγιναν 60 αεροδιακομιδές ασθενών. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικότατο το γεγονός αυτό και, μάλιστα, ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν ακόμη και οι προσδοκίες των ανθρώπων του ΕΚΑΒ. Επιπλέον, τόνισε ότι η βάση είναι απαραίτητη για την περιοχή και πολύ περισσότερο, η Ήπειρος τη δικαιούται.
«Δεν το περιμέναμε ποτέ ότι μόνο σε μια σεζόν θα γινόταν τόσες αεροδιακομιδές. Θεωρώ απαραίτητο να λειτουργεί και, επειδή υπάρχουν κάποιες φωνές που ακούγονται, να μη διανοηθεί κανείς να πει ότι δε λειτουργεί σωστά. Όλοι μαζί ενωμένοι, το ΕΚΑΒ, η περιφέρεια, οι πολίτες, λέμε ότι η Ήπειρος δικαιούται, σαν περιφέρεια, να έχει τη βάση. Το αποδείξαμε ότι τη χρειαζόμαστε και ότι μπορούμε να τη διαχειριστούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η περιφέρεια και η τοπική διοίκηση του ΕΚΑΒ συνεργάζονται για τον εκσυγχρονισμό του Συντονιστικού Κέντρου, αλλά και την ενοποίησή του, ώστε η διαχείριση όλων των κλήσεων από τους νομούς της περιφέρειας, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, να γίνονται από τα Γιάννενα, με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη διαχείριση των περιστατικών. Μέχρι στιγμής είναι ενιαίο το Συντονιστικό Κέντρο των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, ενώ σε ένα περίπου μήνα εκτιμάται ότι θα μπουν στο ίδιο σύστημα και οι υπόλοιποι νομοί.
Ο κ. Παπαδιώτης εξήρε τη συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς έχει χρηματοδοτήσει και εκπονήσει τη σχετική μελέτη, ενώ με αφορμή τη συνεργασία αυτή, σημείωσε πως το ΕΚΑΒ θα πρέπει να ανήκει στην περιφέρεια. «Χρειάζεται να γίνει μια περιφερειακή, διοικητική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, γιατί τα προβλήματα λύνονται τοπικά, με παρεμβάσεις της κοινωνίας και της περιφέρειας», σημείωσε.

Το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει τους πολίτες

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η ενημερωτική δράση του ΕΚΑΒ στο κέντρο των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς, που στοχεύει στη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής, καθώς και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).
Οι γυναίκες και άνδρες του ΕΚΑΒ ενημέρωσαν τους πολίτες για την καρδιακή ανακοπή αλλά και πώς μπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε μέσω της εφαρμογής της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με εξωτερικό απινιδωτή ή μη, να μπορέσουν να βοηθήσουν ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή. Το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, εξάλλου, κάθε χρόνο πραγματοποιεί ανοιχτά προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών για τον σκοπό αυτό.
Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 300.000 περίπου θύματα κάθε χρόνο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδιώτης, ενώ η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή σε ποσοστά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, μιας απλής διαδικασίας, που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, που βρέθηκε στην κεντρική πλατεία και εξήρε το έργο του ΕΚΑΒ.

Γράφει.Η Γεωργία Χαλάτση

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου