Πλήρης διάλυση ενός διαλυμένου συστήματος.

 

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υγειονομικοί, που πραγματοποίησαν πανελλαδική κινητοποίηση, με το Υπουργείο Υγείας να επιλέγει την ώρα των συγκεντρώσεων για να θέσει σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», που επιφέρει σημαντικές αλλαγές

Οι βασικοί άξονες της νομοθετικής παρέμβασης αφορούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, την προαγωγή της επείγουσας ιατρικής και της μαιευτικής περίθαλψης, καθώς και τις επαγγελματικές σχέσεις των ιατρών ΕΣΥ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, μέσω των παρεμβάσεων αναμένεται «η αριθμητική και ουσιαστική ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της χώρας και των συνθηκών εργασίας αυτού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».
Διαφορετική γνώμη έχουν οι υγειονομικοί, που ανέμεναν το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ, σημειώνοντας πως θα οδηγήσει στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό κατέστησαν σαφές οι εκπρόσωποι των σωματείων των υγειονομικών, που συμμετείχαν στην πανυγειονομική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, παράλληλα, με τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις.
«Μας τρομάζει και διαλύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και θεωρείται δεδομένη η είσοδος ιδιωτών στα νοσοκομεία με τους πολίτες να πληρώνουν. Πρόκειται για την πλήρη διάλυση ενός διαλυμένου συστήματος», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργαρίτα Κιτσανού, αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου. «Το σύστημα πρέπει να παραμείνει δημόσιο, αλλά οδηγούμαστε σε κλείσιμο νοσοκομείων. Η αναπληρώτρια υπουργός, όταν ρωτήθηκε για τους Οργανισμούς, είπε ότι επίκειται κλείσιμο νοσοκομείων, κλείσιμο και συγχώνευση κλινικών. Δεν τους κρατά τίποτα, παρά μόνο η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και η πιθανή άνοδος κρουσμάτων», τόνισε.
Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Ε.Ι.Ν.Η. και τα Σωματεία Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με τη στήριξη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Κάλεσμα σε όλους τους υγειονομικούς, του φορείς και τους πολίτες να διεκδικήσουν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, απέναντι σε όσους απεργάζονται ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων, εις βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας, απεύθυναν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΙΝΗ οι Μπάμπης Παπάς και Δημήτρης Παχατουρίδης, καθώς και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργος Πρέντζας. «Οτιδήποτε συρρικνώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και δίνει την δυνατότητα στις διοικήσεις και τα υπουργεία να αποσείσουν τις ευθύνες τους, είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο κ. Πρέντζας.
Στην κινητοποίηση στα Γιάννενα βρέθηκαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων και γιατρών του Νοσοκομείου Κέρκυρας, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να ζητείται η μετακίνηση γιατρών από τα νοσοκομεία της Ηπείρου προκειμένου να γίνουν οι εφημερίες. «Δυστυχώς δε βλέπω άμεσες προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση που υπάρχει στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ. Θα μπορούσαν να έχουν κάνει άμεσες κινήσεις και στην πανδημία και όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα στην Κέρκυρα. Δεν ήθελαν και δε θέλουν να βοηθήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Την ολόπλευρη στήριξη της ΑΔΕΔΥ στους υγειονομικούς, τονίζοντας πως τα αιτήματα που θέτουν δεν είναι συντεχνιακά αλλά αφορούν ολόκληρη την κοινωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ενώ την οργάνωση και κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση των συνολικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες ζήτησε εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου ο Νεκτάριος Τριάντης.

Το νομοσχέδιο

Διατάξεις του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την κρίση και επιλογή των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με στόχο η επιλογή μόνιμου προσωπικού να είναι στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Προβλέπονται συμβούλια κρίσεων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, που θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά, τη μοριοδότηση και την αναμοριοδότηση των υποψηφίων ιατρών. Παράλληλα, συγκροτούνται σε κάθε νοσοκομείο συμβούλια αρμόδια για τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας των ιατρών.
Ακόμη, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Οι ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία θα έχουν τη δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.
Ειδικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι: η ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης των αποφοίτων Ιατρικής, μέσω προγράμματος εξάμηνης αμειβόμενης κλινικής άσκησης σε κλινικές καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία, η διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία και ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας, ετήσια αξιολόγηση των επικουρικών ιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, προαγωγή της Επείγουσας Ιατρικής μέσω της σύστασης αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από αυτά για τα οποία ήδη προβλέπεται, και της θέσπισης επιδόματος για τους ιατρούς που υπηρετούν σε ΤΕΠ, η διαμόρφωση ειδικότερου θεσμικού πλαισίου για τη μαιευτική περίθαλψη, με έμφαση στην προαγωγή του φυσικού τοκετού και στην κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα μέσω της θέσπισης σχετικού προγράμματος «Μαίες στο σπίτι».

Γράφει: Η Γεωργία Χαλάτση

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου