Αυξημένη δυναμική στη δωρεά οργάνων

 

Η μία δωρεά οργάνων διαδέχεται την άλλη και η μία μεταμόσχευση την επόμενη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αν και πλέον παρατηρείται μία πανελλαδική τάση αύξησης της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων αντίστοιχα, από το 2022 που συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2023.

Μόλις το Μεγ. Σάββατο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη νεφρών από νοσηλευόμενο ασθενή με εγκεφαλικό θάνατο στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ, μετά από τη σπουδαία απόφαση που έλαβαν οι συγγενείς του.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγ. Σαββάτου και η διαδικασία μεταμόσχευσης των νεφρών στους συμβατούς λήπτες πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.

Η διοίκηση του ΠΓΝΙ, ευχαριστεί  βαθύτατα  τους οικείους του θανόντος, οι  οποίοι όπως αναφέρει, είχαν το μεγαλείο να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας. Ευχαριστεί επίσης το προσωπικό της ΜΕΘ, που ανέλαβε τις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων, την Αναισθησιολογική Κλινική και την Χειρουργική ομάδα λήψης των οργάνων (χειρουργική ομάδα ΠΓΝΙ για την λήψη των νεφρών) οι οποίοι διεκπεραίωσαν το δύσκολο έργο υπό τον γενικό συντονισμό του ΕΟΜ και της τοπικής συντονίστριας της Ηπείρου του ΕΟΜ.

Δυναμική χρονιά

Το 2022 όμως ήταν συνολικά μία εξαιρετική χρονιά για τις δωρεές οργάνων αλλά και τις μεταμοσχεύσεις νεφρού που πραγματοποιήθηκαν στο ΠΓΝΙ.

Στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων το 2022 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις μεταμοσχεύσεις νεφρού, ενώ το ίδιο διάστημα έγιναν εννέα λήψεις νεφρικών μοσχευμάτων από αποβιώσαντες δότες από τη γεωγραφική περιοχή της Δυτικής και Βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και πολλές άλλες χειρουργικές επεμβάσεις νεφροπαθών, όπως οι αγγειακές προσπελάσεις, η τοποθέτηση ενδοαγγειακών καθετήρων αιμοκάθαρσης, οι νεφρεκτομές και άλλες. Το πρώτο τετράμηνο του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχα, μία μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη και επτά λήψεις νεφρικών μοσχευμάτων.

Στο πλαίσιο λειτουργίας επίσης του Εξωτερικού Ιατρείου χειρουργικής νεφροπαθών και μεταμοσχεύσεων, διεκπεραιώθηκε η διαχείριση μεγάλου αριθμού νεφροπαθών ασθενών (υπολογίζεται, ότι είναι περισσότεροι από 50 κάθε μήνα), τόσο στο πλαίσιο του προεγχειρητικού – προμεταμοσχευτικού ελέγχου, όσο και στο πλαίσιο της χρόνιας παρακολούθησης μεταμοσχευθέντων ασθενών.

Το σημείο καμπής

ο θάνατος της  Έμμας

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες αναζητούσε πάντα τρόπους επικοινωνίας για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει αντίστοιχα περισσότερα αντανακλαστικά των πολτών, ώστε να εγγραφούν στο μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.

Το Νοέμβριο του 2022 ο τραγικός θάνατος μίας νεαρής φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη, που συγκλόνισε τη χώρα, καθώς παρασύρθηκε από Ι.Χ με τον οδηγό αυτού να την εγκαταλείπει αβοήθητη και η γενναία απόφαση της οικογένειας να δωρίσει τα όργανά της, λειτούργησαν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των εθελοντών. Μέχρι το τέλος του 2022 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΜ, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% οι δωρητές οργάνων και ιστών, που είναι εγγεγραμμένοι στους σχετικούς καταλόγους του Οργανισμού. Όπως άλλωστε είχε επισημάνει σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΕΟΜ, αληθινές πράξεις αλτρουισμού, είναι εκείνες που κινητοποιούν πολύ ευκολότερα την κοινωνία.

Ο θεσμός των Συντονιστών

Επίσης όμως ένας δεύτερος λόγος που έχει βοηθήσει σημαντικά στην διάθεση των πολιτών να γίνουν δωρητές ή ακόμη και να λάβουν τη δύσκολη απόφαση για κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, είναι και η παρουσία των Τοπικών Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων και στο ΠΓΝΙ. Το «ισπανικό μοντέλο» στις μεταμοσχεύσεις που κρίνεται ως το πλέον επιτυχημένο ως προς την εφαρμογή του στην Ευρώπη τουλάχιστον ανέδειξε την αποτελεσματικότητα του θεσμού των Τοπικών Συντονιστών, που αναλαμβάνουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς των ασθενών, προτείνοντάς τους να πάρουν τη γενναία απόφαση της δωρεάς οργάνων για το συγγενικό τους πρόσωπο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου