Σύμφωνα με στοιχεία της Β’ Καρδιολογικής του Π.Γ.Ν.Ι.
Όλο και περισσότεροι πολίτες με καρδιακή ανεπάρκεια!
- Πάνω από 500 ασθενείς παρακολουθεί το ειδικευμένο Ιατρείο της Κλινικής
- Ενημερωτική δράση σήμερα στον πεζόδρομο της Μιχ. Αγγέλου (10 π.μ. - 1 μ.μ.)
«Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί» είναι το σύνθημα των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που θα γίνουν σήμερα, Παρασκευή στα Γιάννενα, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο την ασθένεια από την οποία υποφέρουν όλο και περισσότεροι πολίτες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας και στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης για την καρδιακή ανεπάρκεια η Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας καρδιακής ανεπάρκειας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, θα πραγματοποιήσει σήμερα ενημερωτική δράση στο κέντρο των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, γιατροί, νοσηλευτές και φοιτητές του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Κλινικής, θα βρεθούν στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ., όπου θα συναντήσουν πολίτες, θα τους ενημερώσουν και θα απαντήσουν σε απορίες τους που αφορούν στη συγκεκριμένη νόσο.
Υπεύθυνη της Ομάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι. είναι η διακεκριμένη καθηγήτρια Καρδιολογίας Κατερίνα Κ. Νάκα, ενώ συμμετέχουν οι γιατροί Άρης Μπεχλιούλης, Λάμπρος Λάκκας, Αηδόνης Ράμμος και Ηλίας Γκαρτζονίκας.
Αίτια - συμπτώματα
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι., η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα συχνό κλινικό σύνδρομο που αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη των περισσότερων καρδιακών παθήσεων. Η πιο συχνή αιτία της είναι η στεφανιαία νόσος, ενώ ευθύνονται και άλλες δομικές παθήσεις της καρδιάς, καθώς και φλεγμονές του μυοκαρδίου, η αρτηριακή υπέρταση και οι αρρυθμίες. Τα πιο συχνά συμπτώματα της ασθένειας είναι η δύσπνοια στην σωματική προσπάθεια ή ακόμα και στην ηρεμία, η εύκολη κόπωση και τα οιδήματα στα πόδια και στην κοιλιά. Εκτιμάται από τους ειδικούς ότι πολίτες άνω των 40 ετών, έχουν μία στις πέντε πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση στη ζωή τους. Στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας βοηθούν παράγοντες όπως η άσκηση, η αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η απώλεια βάρους και ο προληπτικός έλεγχος.
Πάνω από 500 ασθενείς…
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί ήδη από το 2014 στη Β΄ Καρδιολογική Κλινική το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, το μοναδικό στη βορειοδυτική και Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου. Το Ιατρείο παρακολουθεί πάνω από 500 ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα. Η Μονάδα συνεργάζεται με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των ασθενών που νοσηλεύονται στην Β΄ Καρδιολογική, πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι ασθενείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εξέταση στο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας στα τηλέφωνα 26510 – 99504, 99505 και 99847.
Περίπτερο στην Περιφέρεια
Κοινωνικές δράσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, μαζί με την Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ, με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια. Συγκεκριμένα, στήνουν Περίπτερα Ενημέρωσης πολιτών, κάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς και φροντιστές ασθενών, γίνεται ενημέρωση ασθενών από το προσωπικό των Καρδιολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων, αλλά και ομιλίες και προληπτικές εξετάσεις σε πολίτες, ενώ διανέμεται πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο στο κοινό. Στα Γιάννενα Περίπτερο Ενημέρωσης Πολιτών θα λειτουργήσει σήμερα, Παρασκευή, ώρες 10.30 - 14.30, στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Περισσότερες πληροφορίες για την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο link που αφορά το κοινό http://hcs.gr/astheneis-koino-c, ενώ πρακτικές πληροφορίες υπάρχουν και στο https://www.heartfailurematters.org/el_GR.
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ