ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ

 

 ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ Ή ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ;

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου με την από 30/9/2019 ανακοίνωσή του, καλούσε όλους τους αρμόδιους φορείς  για τη δυνατότητα ενημέρωσης και διατύπωσης γραπτών απόψεων έως τις 07/11/2019 σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επένδυσης για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου στην Κοινότητα Κάτω Λαψίστας του Δήμου Ζίτσας.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζίτσας θεώρησε ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό και άξιο ώστε να τεθεί ως θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς ενημέρωση, συζήτηση και διατύπωση γραπτών απόψεων. Σε αντίθεση με παρόμοιες επενδύσεις στο πρόσφατο παρελθόν (μονάδες βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, αντίστοιχη μονάδα στην Κάτω Λαψίστα), όπου με ομόφωνες αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμάτευσε αρνητικά. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά :  γιατί η τωρινή διαφορετική στάση; αποτελεί απόπειρα να περάσει το θέμα στα «μουλωχτά», χωρίς ενημέρωση των εκλεγμένων αντιπροσώπων και του κάθε δημότη; η θέση του Δήμου καθορίζεται κάθε φορά με άλλα κριτήρια και όχι από την τεκμηριωμένη ανάλυση των δεδομένων της επένδυσης;

Η ανησυχία μας ενισχύεται από το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 15-11 όπου η παράταξή μας ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης λάβαμε την διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι εντός της εβδομάδας που διανύουμε θα διεξαχθεί δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο. Η εβδομάδα όμως τελείωσε και δεν λάβαμε καμία πρόσκληση για συνεδρίαση. Καταγγέλλουμε τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απροκάλυπτο εμπαιγμό τους προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση και προς τους δημότες που δικαιολογημένα αγωνιούν και ανησυχούν. Και τους ρωτάμε ευθέως: Γιατί αποφεύγουν τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ; Τι κρύβουν ; Τι και ποιους θέλουν να καλύψουν ;     

Για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ η επεξεργασία αποβλήτων για παραγωγή και αξιοποίηση βιοαερίου είναι μέθοδος αποδεκτή περιβαλλοντικά που μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή, κυρίως προερχόμενων από πτηνοτροφικές μονάδες. Η αντίθεσή μας αφορά τη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας μονάδων που για να είναι οικονομικά βιώσιμες χρειάζεται να επεξεργάζονται απόβλητα από άλλες περιοχές, καθιστώντας την ήδη προβληματική περιοχή σε «εισαγωγέα αποβλήτων» χωρίς όριο. Για τις μονάδες μικρής δυναμικότητας θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησής τους, με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και πάντα με ενημέρωση και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Καταθέτουμε λοιπόν στους δημότες τις προτάσεις της παράταξής μας για την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων της περιοχής :

  • Εκπόνηση μελέτης για την συνολική ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα εξετάσει τη συνολική φέρουσα ικανότητα της περιοχής, θα προτείνει κατάλληλες και μη τοποθεσίες για την ανάπτυξη πτηνοτροφικών μονάδων, θα θέσει το πλαίσιο και τους κανόνες ανάπτυξης της σημαντικής δραστηριότητας για την περιοχή.
  • Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και αξιοποίησης των παραγόμενων ζωικών αποβλήτων της περιοχής. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη διαβούλευση με τους παραγωγούς και τις μεταποιητικές μονάδες, ώστε να μπορέσει να αναζητηθεί η κατάλληλη λύση για τη δημιουργία και λειτουργία μονάδας ή μονάδων επεξεργασίας των πτηνοτροφικών αποβλήτων.
  • Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε κατάλληλη υποδομή του Δήμου στα χωριά του λεκανοπεδίου, ώστε να αναδειχθεί σε φορέα ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διαχείριση, ανάδειξη καιπροστασία του φυσικού περιβάλλοντοςτης περιοχής και να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πτηνοτρόφων στη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων.
  • Διοργάνωση ημερίδας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων στον ποταμό Καλαμά και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη σχετική ανάλυσή τους, τις οποίες διενήργησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης, χρηματοδοτούμενης από το Δήμο Ζίτσας.

Η δημοτική παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θεωρεί ότι ήρθε επιτέλους η ώρα για το Δήμο Ζίτσας να συμβάλλει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, με τη χρήση και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

ΥΓ. Καλούμε τον κο Πλιάκο που αποτελεί ξεκάθαρα μέρος της όξυνσης του εν λόγω προβλήματος αφού διετέλεσε από το 2006 και μέχρι σήμερα επί 13 συναπτά έτη, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ιωαννίνων και Αντινομάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου και εντεταλμένος σε Ειδικά Αγροτικά θέματα, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμαρχος Ζίτσας, να αντιμετωπίσει με θάρρος τις συνέπειες της αδράνειας, της εκκωφαντικής σιωπής του και των επιλογών του όλα αυτά τα χρόνια, να σταματήσει το κρυφτό και τις δημόσιες σχέσεις και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.


 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου