Η Αλβανία δεν… αναγνωρίζει τα πτυχία των Ελληνικών ΑΕΙ!

 

Τι και αν εδώ και χρόνια αναπτύσσεται στενή συνεργασία ανάμεσα σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αλβανίας, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μάλιστα να πρωτοστατεί, ενώ ήδη παγκοσμίου φήμης ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και το Κολούμπια των ΗΠΑ ιδρύουν παραρτήματα στη χώρα μας.
Παρόλα αυτά, τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ δεν αναγνωρίζονται από την Αλβανία (!), η οποία εξισώνει ουσιαστικά τα ελληνικά πτυχία με τα δικά της, που είναι τριετούς φοίτησης, ενώ αντίθετα αναγνωρίζει κανονικά και χωρίς άλλου είδους γραφειοκρατικά προβλήματα τα πτυχία Ιδρυμάτων άλλων χωρών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό εμπόδιο, κυρίως όσον αφορά σε νέους Αλβανούς που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στη χώρα μας, το οποίο γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί.

Δεν αναγνωρίζει…
Μπορεί η Ελλάδα, μέσω συνεργασιών, να βοηθάει στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την Αλβανία, που επιθυμεί να βρει τη θέση της στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, όμως, το αλβανικό υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει ακόμα τα πτυχία των ελληνικών Πανεπιστημίων, αφού η γειτονική χώρα αντιστοιχεί τα τέσσερα έτη σπουδών στην Ελλάδα με τριετή φοίτηση στην Αλβανία με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων να μην έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα, μόνο αν συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Πανεπιστημιακό ίδρυμα της Αλβανίας αφού τα ελληνικά πτυχία τετραετούς φοίτησης αναγνωρίζονται ως αντίστοιχα με τα αλβανικά bachelor τριετούς φοίτησης.

Προσπάθεια επίλυσης
Για την επίλυση του θέματος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από ελληνικής όσο και από αλβανικής πλευράς. Το σχετικό φάκελο χειρίζεται ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Αλλεπάλληλες συσκέψεις έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό προκειμένου να αρθεί το εμπόδιο και να αναγνωρισθούν τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Αλβανία και οι κάτοχοί τους να μπορούν να αναζητούν δουλειά στο επιστημονικό τους αντικείμενο.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα. Υπηρεσιακά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο κ. Συρίγος συνεργάζεται για το θέμα με την πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα Luela Hajdaraga, με την οποία συναντήθηκε πρόσφατα.
Τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Αλβανίας επιδιώκουν να επιλύσουν το θέμα μέσω του συστήματος πιστωτικών μονάδων, καθώς η Αλβανία στις τριετείς προπτυχιακές σπουδές έχει 180 πιστωτικές μονάδες, και στη συνέχεια ακολουθεί το μεταπτυχιακό για ένα ή και δύο χρόνια. Η Ελλάδα, δίνει 240 μονάδες πιστωτικές μονάδες σε όσους ολοκληρώσουν τις τετραετείς σπουδές.

Ενδιαφέρον για σπουδές
Σημειώνεται ότι υπάρχει το ενδιαφέρον για σπουδές, κυρίως από Αλβανούς, που θέλουν να κάνουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στην Ελλάδα αλλά και από Έλληνες που κάνουν μεταπτυχιακό στην Αλβανία. Ωστόσο, το εμπόδιο που αφορά στην αναγνώριση των τετραετών πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ από την Αλβανία περιορίζει την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων της γείτονος και δημιουργεί ακαδημαϊκές εκκρεμότητες στους κατόχους πτυχίου από την Ελλάδα που επιστρέφουν στην Αλβανία.
Όπως αναφέρει ο κ. Συρίγος, υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και από τα δυο υπουργεία Παιδείας προκειμένου να ξεκινήσουν κοινά προγράμματα Σπουδών, πράγμα που επιθυμούν και οι δυο πλευρές. Πάντως, η αναγνώριση των ελληνικών πτυχίων θα βοηθούσε πολλούς Αλβανούς υπηκόους αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ενώ αντίστοιχα θα αύξανε το ενδιαφέρον Αλβανών υποψήφιων φοιτητών για σπουδές στη χώρα μας.

Υπάρχει συνεργασία!
Στο μεταξύ, η συνεργασία ελληνικών και αλβανικών πανεπιστημίων μετράει πολλά χρόνια, καθώς πρωτόκολλα συνεργασίας έχουν υπογραφεί και παλαιότερα ανάμεσα σε ιδρύματα των δύο χωρών. Για παράδειγμα, το EqeremÇabej του Αργυροκάστρου, το πανεπιστήμιο Τιράνων και το Ismail Qemali στον Αυλώνα συνεργάζονται με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ. Ειδικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρωτοστατεί σε συνεργασίες και δραστηριότητες με τα ΑΕΙ της Αλβανίας. Μάλιστα, στη γειτονική χώρα υπάρχουν τρία ΑΕΙ με τμήματα ελληνικής γλώσσας, το Πανεπιστήμιο Τιράνων, το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και το Λόγος (Πανεπιστήμιο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων).

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου