Το Μέτσοβο καταγράφει την πολιτιστική του κληρονομιά

 

Σημαντική υπόθεση για έναν τόπο αποτελεί η καταγραφή της πολιτιστικής του κληρονομιάς, προκειμένου να διατηρηθούν η ιστορική μνήμη, η πορεία, οι αρχές, οι παραδόσεις και οι αξίες του.
Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα το Μέτσοβο, τους πολίτες και τους φορείς του, καθώς πρόκειται για έναν τόπο με μακρά διαδρομή και μεγάλο πολιτιστικό και λαογραφικό πλούτο, για τον οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία προσπάθεια καταγραφής ώστε να περάσει στις επόμενες γενιές.
Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες στην εκδήλωση κοπής της πίτας για τη νέα χρονιά του Συλλόγου των Ιωαννίνοις Μετσοβιτών, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί γνωστοί Μετσοβίτες.
Η Πρόεδρος Μετσοβιτών
«Σε μία περίοδο κρίσης για την κοινωνία μας, μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ώστε να αντισταθούμε στην αλλοτρίωση. Η πολιτιστική δράση όμως θέλει εθελοντές. Σήμερα δεν περισσεύει κανείς», τόνισε χθες στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συλλόγου των Ιωαννίνοις Μετσοβιτών Σουλτάνα Πέτρου.
Η ίδια σημείωσε πως είναι σημαντική για τον τόπο μας και ειδικότερα για το Μέτσοβο η καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και έκανε ιδιαίτερη μνεία σε εργασία του Μιχάλη Γιούρη η οποία αφορά τα μοναστήρια και τις εκκλησίες του Μετσόβου. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί σε δύο μέλη του Συλλόγου που έφυγαν πρόωρα πέρυσι από τη ζωή, τον Δημήτρη Μπούμπα και την Ευγενία Μουτσίκα.
Ο Αλέκος Καχριμάνης
Μιλώντας ως Μετσοβίτης, ο Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Όπως είπε, «θέλουμε πολλή δουλειά. Οι πρόγονοί μας έχουν κάνει πολλά που δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε. Πρέπει λοιπόν να καταγράψουμε ό,τι αφορά τον τόπο μας. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε τις αρχές και τις αξίες μας».
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου να εντοπίσει και να συλλέξει αρχεία που αφορούν το Μέτσοβο τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα και τη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ σημείωσε την ανάγκη να καταγραφούν για να μη χαθούν τα τοπωνύμια της περιοχής. Όπως είπε, «με το που έφυγαν οι κτηνοτρόφοι και οι δασεργάτες άρχισαν να ξεχνιούνται τα τοπωνύμια. Πρέπει να τα καταγράψουμε γιατί καθένα έχει και μία ιστορία πίσω του».
Δρόμοι και τουρισμός
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, αφού συνεχάρη τον Σύλλογο για τις δραστηριότητές του και δήλωσε αρωγός σ’ αυτές, μίλησε για την τουριστική άνοδο της περιοχής κατά τις γιορτές που μας πέρασαν. Όπως είπε, «η φετινή είναι μία πολύ καλή χρονιά για την τουριστική κίνηση του Μετσόβου, γεγονός που οφείλεται στα δύο Χιονοδρομικά μας Κέντρα τα οποία εκσυγχρονίσαμε με τη βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, της Ιόνιας και του Ε65 που είναι υπό κατασκευή». Ωστόσο, ο Δήμαρχος έσπευσε να επισημάνει πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με καλύτερες υπηρεσίες και συνεργασία για να συνεχιστεί η τουριστική άνοδος».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να τραγουδούν τα παραδοσιακά Μετσοβίτικα κάλαντα «κουλίντε - μελίντε»!
ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΊΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου