Φάρμακα που θα «καίνε» την τσέπη

 

Φάρμακα που θα «καίνε» την τσέπη

 

Από την τσέπη του θα πληρώνει ο ασφαλισμένος τη διαφορά μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου φαρμάκου, εάν επιλέξει να προμηθευτεί το πρωτότυπο. Αυτά, σύμφωνα με εισήγηση της τεχνικής επιτροπής φαρμάκου, η οποία συστάθηκε με σκοπό τη διατύπωση των θέσεων για τα θέματα φαρμάκου του υπουργείου Υγείας στην επικείμενη συνάντηση με την τρόικα.

Όπως έγινε γνωστό από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η επιτροπή εισηγείται την κατάργηση της αποζημίωσης από τον Εθνικό Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) του 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς. Εάν δηλαδή ο ασφαλισμένος πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα να πληρώνει αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς, ο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανδρέα Μαρέτη, κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλη επίπτωση στην τσέπη του ασφαλισμένου. «Για παράδειγμα, έχω μπροστά μου φάρμακο (σ.σ. πρωτότυπο το οποιο δεν έχει γενόσημο) που η πραγματική του τιμή είναι 48,10 ευρώ και η τιμή αναφοράς 13,82 ευρώ. Τη διαφορά αυτή θα την πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος» τονίζει στον «Η.Α.», προσθέτοντας ότι δεν είναι και λίγα τα φάρμακα με μεγάλη «ψαλίδα» μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αναφοράς, την οποία ορίζει το υπουργείο Υγείας.

«Πόλεμος» για τη συνταγογράφηση

Η όλη ιστορία έρχεται λίγες μέρες μετά τον συμβιβασμό του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, στις 20 Αυγούστου, οι φαρμακοποιοί θα υποχρεούνται να χορηγήσουν στον ασφαλισμένο το φθηνότερο φάρμακο από όσα κυκλοφορούν με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, ενώ οι γιατροί που δεν θα συμμορφώνονται με τις σχετικές διατάξεις θα βγαίνουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους τους ΕΟΠΥΥ. Η αντίδραση των ιατρικών συλλόγων της χώρας ήταν έντονη, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να ξεκαθαρίζει ότι «ο γιατρός είναι αυτός που έχει την ευθύνη για τη θεραπευτική αγωγή του ασθενούς» και να αναφέρει ότι «η εγκύκλιος αυτής εκδόθηκε κατόπιν υποδείξεων προσώπων που σχετίζονται με τους νόμους της αγοράς». Κάλεσε δε τους γιατρούς να συνεχίζουν να συνταγογραφούν παράλληλα με τη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Η εν λόγω εγκύκλιος δεν κράτησε πολύ. Δύο μόλις μέρες μετά, ήρθε η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και εντέλει μια νέα εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει δραστικής ουσίας αλλά στα σχόλια της συνταγής «κατά τη διακριτική τους ευχέρεια» θα έχουν τη δυνατότητα να συνιστούν συγκεκριμένο φάρμακο αναφέροντας και την εμπορική ονομασία του. Σημειωτέον ότι ο νόμος προβλέπει την καθολική συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας. Για τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων, τα όσα διαδραματίστηκαν με τη συνταγογράφηση τις τελευταίες ημέρες, αποτελούσαν ένα «τέχνασμα» του υπουργείου Υγείας που κατέληξε τελικά σε ακριβότερα φάρμακα.

Ηπειρώτικος Αγών


  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου