ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: «Μας ζητάνε περισσότερα, χωρίς να δίνουν τίποτε»

 «Μας ζητάνε περισσότερα, χωρίς να δίνουν τίποτε»

 

Εδώ και μερικές μέρες, η Τράπεζα Ηπείρου, ο «Στόχος» όπως παραμένει ευρέως γνωστή, είναι σε φάση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Αυτή τη φορά όμως ο στόχος είναι κυριολεκτικά η επιβίωση, καθώς η απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδας και της τρόικας είναι να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα χωρίς όμως να πάρει χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως οι αντίστοιχες εμπορικές. Γι αυτό, η τράπεζα στρέφεται στους «συνεταίρους», στους πολίτες δηλαδή, τονίζοντας ότι έχει στηρίξει ουσιαστικά την τοπική οικονομία. Ο κ. Ζωνίδης απαντάει για το σχέδιο «επιβίωσης», αλλά και ανάπτυξης, καθώς και για την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ποιος είναι ακριβώς ο στόχος με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;

 

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Είναι γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από όλες τις συνεταιριστικές τράπεζες να βρουν κεφάλαια, να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή, αλλά... μόνες τους. Η ίδια διαδικασία έγινε στις εμπορικές τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά σε μας αντί για ΤΧΣ θα πρέπει να την κάνουμε από μόνοι μας. Δίκαια πράγματα δηλαδή...

Αυτό, ότι δεν μας προστατεύει η κυβέρνηση δηλαδή, είναι αντισυνταγματικό έχετε υπόψη σας. Το σύνταγμα ορίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύουν τους συνεταιρισμούς, να τους δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αυτό όμως τώρα δεν είναι προϋπόθεση ανάπτυξης για εμάς, να στηρίζονται δηλαδή οι εμπορικές τράπεζες και οι όχι συνεταιρισμοί.

Μήπως αυτό είναι και «ασπίδα προστασίας» για οποίον θεωρήσει ότι η χρηματοπιστωτική πολιτική της τράπεζας δεν είναι σωστή;

Ποιος να μας το πει αυτό; Το κράτος; Προφανώς εννοείτε την τρόικα. Σύμφωνοι, τις δεσμεύσεις όμως και τις προϋποθέσεις που βάζει η τρόικα για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δεν τον τηρούμε όλοι το ίδιο. Ο δείκτης θα πρέπει να είναι στο 9 και όχι στο 7 ή το 6. Το λέω αυτό γιατί άλλες, εμπορικές τράπεζες, έχουν δείκτη 6 ή και 5 ακόμα και 0 ή αρνητικό. Γιατί σε εμάς λοιπόν ζητάνε παραπάνω πράγματα από αυτά που ζητάνε σε άλλες τράπεζες, χωρίς μάλιστα να δίνουν και χρήματα; Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι για να σταθούμε, να απευθυνθούμε στον κόσμο της Ηπείρου να μας στηρίξει, για να συνεχίσουμε το έργο που έχουν δει όλοι οι Ηπειρώτες μέχρι τώρα. Είναι έργο πολύ σημαντικό ειδικά στην περίοδο της κρίσης, γιατί όταν όλες οι άλλες τράπεζες είχαν κλείσει τους κρουνούς της χρηματοδότησης και δεν δίνουν ούτε ένα δάνειο, εμείς συνεχίζαμε να δίνουμε. Βοηθήσαμε όλες τις επιχειρήσεις να μην κλείσουν και να κρατήσουν τον κόσμο στη δουλειά. Και επιπλέον, δεν σταματάμε εκεί. Συνεχίζουμε και το κοινωνικό έργο, στηρίζοντας συλλόγους, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ.

 

Μια τράπεζα όμως, είναι μια τράπεζα. Πώς μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις όταν το οικονομικό κλίμα δεν είναι καλό;

 

Υπάρχει η αμεσότητα με τις επιχειρήσεις που έρχονται σε εμάς για να λύσουν τα προβλήματά τους. Αυτά, μπορεί να είναι μια μικρή χορήγηση ή μια εγγυητική επιστολή. Σας λέω για παράδειγμα ότι υπήρχαν επιχειρήσεις εδώ, στην Ήπειρο, που πήραν δουλειές γιατί τους χορηγήσαμε εγγυητικές επιστολές. Τις ίδιες δουλειές σε άλλες περιοχές οι αντίστοιχες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να τις πάρουν, γιατί δεν είχαν εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες.

 

 

Θα ενωθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες;

 

Στόχος καταρχάς είναι παραμείνουν όλες σε λειτουργία. Εμείς θεωρούμε ότι συνεταιριστική τράπεζα σημαίνει και τοπικότητα. Αν αυτό το απεμπολήσουμε, παύει να έχει νόημα η συνεταιριστικότητα, γιατί θα έχουμε μια τράπεζα όπως όλες οι άλλες. Απλά, θα αλλάζουν τα ονόματα. Εμείς λέμε ότι η Τράπεζα Ηπείρου είναι η τράπεζα των Ηπειρωτών. Πόσο θα πετύχουμε το στόχο, εξαρτάται από τις κινήσεις που πρέπει να είναι επιτυχείς. Και για να είναι επιτυχείς, θα πρέπει να συμμετάσχει ο κόσμος. Εμείς θέλουμε συνεταίρους, όχι επενδυτές, το έχουμε ξαναπεί. Είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα, που μου είπε ότι υπάρχουν εκεί «1.000.000 Ηπειρώτες». Λέω λοιπόν ότι το σωστό είναι να απευθυνθούμε και σε αυτούς, στο σύνολο δηλαδή των Ηπειρωτών. Πιστεύω ότι τελικά θα είναι επιτυχείς οι προσπάθειές μας.

 

Ποιο ακριβώς είναι το πλάνο για τις τράπεζες;

 

Αν υπάρξουν μια-δυο τράπεζες που δεν μπορούν να πιάσουν το στόχο με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα κοιτάξουμε να τις καλύψουμε οι υπόλοιπες τράπεζες, ώστε να σταθούν και αυτές ή να ενσωματωθούν με κάποια διπλανή τράπεζα. Αυτό προσπαθούμε, δεν είναι όμως μόνο δικό μας θέμα. Την πρόταση την έχει συντάξει η Deloitte, η ίδια εταιρία που έκανε τον έλεγχο των συνεταιριστικών για λογαριασμό της ΤτΕ.

 

Υπάρχει και το ερώτημα της επιβίωσης της Πανελλήνιας τράπεζας.

 

Όσον αφορά την Πανελλήνια Τράπεζα, εκεί έχουμε πρόβλημα γιατί πρέπει να βρεθούν επενδυτές. Αδυνατούμε αυτή τη στιγμή ως συνεταιριστικές τράπεζες να συνεισφέρουμε το κεφάλαιο που ζητείται, οπότε η Πανελλήνια τράπεζα απευθύνθηκε σε επενδυτές από όλο τον κόσμο. Αν κρατηθεί, θα κρατηθεί έτσι, με αυτό τον τρόπο. Για εμάς το πρόβλημα όμως είναι ότι εάν δεν υπάρχει Πανελλήνια στο άμεσο μέλλον, θα λείψουν και οι υπηρεσίες που μας προσφέρει. Αυτό το πρόβλημα θα το λύσουμε είτε απευθυνόμενοι σε κάποια άλλη τράπεζα, είτε δημιουργώντας μια καινούργια, τραπεζική εταιρία θα λέγαμε, (είναι και στις προτάσεις της Deloitte αυτό) που θα αναλάβει τις υποστηρικτικές εργασίες.

 

Φαντάζομαι ότι από τις συνηθισμένες συζητήσεις πρέπει να είναι τα περί ανάπτυξης. Τι βλέπετε, θα πάνε καλύτερα τα πράγματα άμεσα;

 

Όχι ακόμα δεν θα πάνε καλύτερα. Θα συνεχίσουν σε αυτό το στυλ για ένα διάστημα ακόμα. Θα πρέπει να συμβεί αυτό που έχει πει και ο πρωθυπουργός, να εμφανίσουμε δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι το ζητούμενο. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, από πού θα μοιραστούν τα χρήματα; Πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο αυτό που μας φέρνει συνάλλαγμα, δηλαδή ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, ό,τι εξάγεται, γιατί έχουμε γίνει ένα κράτος παροχής υπηρεσιών όπου ο ένας αλλάζει τα λεφτά με τον άλλο και δεν έρχεται χρήμα απ' έξω. Αυτό, θα δημιουργήσει άλλη προοπτική, αν συμβεί. Φέτος πήγε καλά ο τουρισμός, μακάρι να πάει καλά και η αγροτική παραγωγή, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Έχετε δει φαντάζομαι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήμα. Άντε και δίνουμε οι τράπεζες τα δάνεια. Ένας επιχειρηματίας θέλει δάνειο για να αναπτυχθεί και να παράγει όμως. Για να παράγει πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν του. Αν δεν υπάρχει χρήμα, πού θα καταναλωθεί αυτό; Άρα πρέπει να δούμε πως θα υπάρξει καταναλωτικό κοινό και μετά να μπούμε στη διαδικασία, πως αυτή η διαδικασία θα αναπτυχθεί.

Ηπειρώτικος Αγών

 


  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου