Με δυνατές συγκινήσεις οι εκδηλώσεις για τους 49 Προκρίτους Παραμυθιάς (+ΒΙΝΤΕΟ)

Με δυνατές συγκινήσεις οι εκδηλώσεις για τους 49 Προκρίτους Παραμυθιάς (+ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

Με ξεχωριστή λαμπρότητα, κατάνυξη και την πρέπουσα επισημότητα, τελέστηκαν από το Δήμο Σουλίου, οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης των 49 Προκρίτων Παραμυθιάς, που εκτελέστηκαν αναίτια και άνανδρα από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής την αποφράδα ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου 1943.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου από ώρα 9:00 έγινε περιδιάβαση μαθητριών και μαθητών, με συνοδεία κρουστών, στην πόλη της Παραμυθιάς, για υπενθύμιση του ιστορικού γεγονότος. Το απόγευμα και από ώρα 17:00, για πρώτη φορά στο Δήμο Σουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή δίωρη συνεδρίαση του Δ. Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας περιόδου 1940 – 1945 ''ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ'', όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα το γερμανικών αποζημιώσεων, οι θέσεις και δράσεις του Δικτύου και οι πρωτοβουλίες που έχει αυτό έχει αναλάβει για να υλοποιήσει.


Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από ώρα 07:00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου τελέστηκε Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων 49 Προκρίτων της πόλης Παραμυθιάς, Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.. κ. ΤΙΤΟΥ, που παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές, επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος πιστών ενοριτών και ευλαβών προσκυνητών.
Στη συνέχεια, με προπομπό τις Εθνικές Σημαίες που κρατούσαν μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι συγγενείς των εκτελεσθέντων, οι επίσημοι και παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς το Ηρώο των Πεσόντων, όπου από ώρα 11:00 τελέστηκε Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο και ακολούθησε χαιρετισμός από τη Δήμαρχο Σουλίου κυρία Μπραΐμη - Μπότση Σταυρούλα, ομιλία για το χρονικό της εκτέλεσης από τον Φιλόλογο – Αρχαιολόγο κ. Σόρογκα Θωμά, προσκλητήριο νεκρών από μαθητές του Λυκείου Παραμυθιάς, κατάθεση στεφάνων από τον Υφυπουργό Υγείας και Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Μπέζα Αντώνιο, Περιφερειάρχη Ηπείρου, Δήμαρχο Σουλίου, Δημάρχους και εκπροσώπους από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, συγγενείς θυμάτων, στρατιωτικές, αστυνομικές, τοπικές αρχές, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων κ. α. 
 

 

 

 

Περί ώρα 12:00 μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου – πέρας τελετής, το πρωινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τον τερματισμό του αγώνα δρόμου θυσίας και την απονομή κυπέλλων και αναμνηστικών μεταλλείων στους νικητές.
Το βράδυ από ώρα 19:30, σε πλήρη παράταξη και με κατάνυξη, 49 μαθήτριες και μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, με ομοιόμορφο ντύσιμο, κρατώντας στα χέρια τους αναμμένους πυρσούς και υπό τους ήχους κρουστών, συμμετείχαν στη λαμπαδηφορία με αφετηρία το δημοτικό σχολείο Βούλγαρη και ακολουθώντας την πορεία που πραγματοποίησαν οι 49 Πρόκριτοι, τερμάτισαν στο Μνημείο Πεσόντων. 
 
Εκεί με συνοδεία κλασικής μουσικής, αφού άναψαν συμβολικά 49 φανάρια (ένα για κάθε εκτελεσμένο Πρόκριτο), τα άφησαν στο ηρώο να καίνε σε μνήμη των νεκρών.

Παράλληλα, το διήμερο 28 & 29 Σεπτεμβρίου, τις ώρες από 16:00 στο κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς, διεξήχθη το καθιερωμένο «τουρνουά 49 Προκρίτων».

Για την άψογη και απολύτως πετυχημένη πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων, που είχαν καθολική αποδοχή από τους πολίτες, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν γι' αυτό και ιδιαίτερα το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς, που όλες αυτές τις μέρες μερίμνησε για την ομαλή κυκλοφορία, ρύθμιση και ασφαλή διεξαγωγή, τους μαθητές των σχολείων που έλαβαν μέρος στην πομπή και τη λαμπαδηφορία, και όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο μας βοήθησαν στη διοργάνωση.

 

 
myblogs.gr

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου