Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής σε μια αξέχαστη βραδιά, για την Ηπειρώτικη Μουσική Παράδοση, το Σάββατο 04 Ιουλίου 2015, στον χώρο της ΑΚΕΛ, στο Λαύριο

DSCN6472


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής «Ο Πύρρος» μας ταξίδεψε το Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015, μέσα από ηπειρώτικες μουσικές διαδρομές, στα παραδοσιακά μονοπάτια της χώρας μας.
Οι νέες κερκίδες που κοσμούν τον χώρο της ΑΚΕΛ, τις οποίες επιμελήθηκε ο κος Γιώργος Πέτρου δωρεάν, αν και δεν είναι ολοκληρωμένες, ήταν σχεδόν γεμάτες από κόσμο, και μέχρι να τελειώσει η βραδιά είχαν γεμίσει όλες οι θέσεις από φίλους της ελληνικής παράδοσης.
Στην είσοδο, μέλη από το μικρό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μοίραζαν φυλλάδια με το πρόγραμμα της βραδιάς, ενώ το μεγάλο τμήμα έκανε μια τελευταία πρόβα στο στήσιμο, στο κέντρο της σκηνής.
Ο γραμματέας του Συλλόγου, ο οποίος έκανε την παρουσίαση της βραδιάς, άνοιξε την εκδήλωση με μία μικρή ομιλία: «Σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας εδώ. Ελπίζω να περάσετε μία ευχάριστη βραδιά.»


Έπειτα, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανώλης Λαμπίρης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και έπειτα συνέχισε με τον λόγο του:
«Φίλες και φίλοι, πατριώτες και πατριώτισσες, κυρίες και κύριοι. Εκ μέρους του Δ.Σ., σας καλωσορίζω στην εκδήλωσή μας.( κ.κ. Νάσσης-αντιπρόεδρος, Καραμπίκας-γραμματέας, κα Κούτα-ταμίας, και τα μέλη κος Λάπας και κος Τσούνης)
Το Δ.Σ., εργαζόμενο με συνέπεια και ακούραστα, πολλές φορές σε βαθμό θυσίας, για να επιβραβεύσει την προσπάθεια του χορευτικού τμήματος που είχε παρουσία για πρώτη φορά στη μεγάλη εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας «Πίτα του Ηπειρώτη», συμμετέχει και φέτος στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και οπουδήποτε μας ζητηθεί.
Σε εκδηλώσεις που στόχο έχουν να προβάλλουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, όπως την ιστορικής σημασίας εκδήλωση που έγινε περίπου πριν ένα μήνα για την μεγάλη θυσία των Σουλιωτών στην Ιερά Μονή του Σέλτσου στην αίθουσα του Παλαιού Μηχανουργείου, την οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα και στην Κερατέα. Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάνει κανείς, ειδικά όσοι αγαπούν την ιστορία και θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.
Με την εκδήλωση για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια «Αλλάζοντας Όχθες στην Πίνδο», προβάλλαμε το θέμα και ως φωνή διαμαρτυρίας για την πλήρη εγκατάλειψη των ιστορικών μνημείων από την πολιτεία και όλοι είδαμε το αποτέλεσμα.
Ο Σύλλογός μας διανύει τον 6ο χρόνο λειτουργίας του. Μπήκαμε δυναμικά και με πάθος ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο και το έργο που επιτελεί να γίνει γνωστό όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα, μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έχουμε προγραμματίσει για τον χρόνο που απομένει τρεις εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Είμαστε έτοιμοι και μπορεί ο Σύλλογός μας να προγραμματίζει και να πραγματοποιεί μία εκδήλωση κάθε μήνα. Έχουμε ιστορία, πολιτισμό, ιερά μνημεία, συγγραφείς, παράδοση να τα βγάλουμε από την αφάνεια, να τα γνωρίσουν οι νέες γενιές. Νομίζω στο πλαίσιο αυτό κινείται και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, γίνονται από την αγάπη μας για την πατρίδα, για την Ήπειρο και ανιδιοτελώς. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτό το ωραίο ταξίδι, ελάτε μαζί μας και εμείς σας υποσχόμαστε α συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια το δημιουργικό μας έργο, ώστε πραγματικά να επιτύχουν όλοι οι στόχοι μας, που δεν είναι τίποτε άλλο από το να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε την ιστορική μας κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοσή μας, μα πάνω από όλα την Ελλάδα μας. Ευχαριστώ.»

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για τη δράση του. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως «από το να καθόμαστε και να βλέπουμε τα σκουπίδια στις τηλεοράσεις μας, είναι προτιμότερο να διασκεδάζουμε. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν χώρα, να προχωρήσουμε, να φύγει η ανασφάλεια. Αυτό βάσταξε τη χώρα μας: τα ήθη, τα έθιμα, το ελληνικό πνεύμα.» Τελειώνοντας, δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες όλων των Συλλόγων. Για το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, ξεκαθάρισε πως θα εκδοθεί σύντομα.
Τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Θορικός», κος Αντώνης Μακρυωνίτης: «Όλοι οι Σύλλογοι είναι οι πυρήνες που μας ενώνουν, άρα είναι απαραίτητοι σε μία κοινωνία. Είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ, όλοι εμείς θα είμαστε εδώ, οπότε ας απολαύσουμε τη βραδιά. Ευχαριστώ πολύ.»
Την μουσική βραδιά άνοιξε ο Σωτήριος Κλάγκος, που με το κλαρίνο του, έβαλε στο κλίμα τους παρευρισκόμενους για να ξεκινήσει η Α΄ενότητα.

 

Η Α΄ Ενότητα περιλάμβανε τραγούδια όπως: «Βασιλικός θα γίνω», «Γιατρός», Κωνσταντάκης», «στη βρύση στα Τσεριτσιανά», με το μικρό χορευτικό του συλλόγου να χορεύει τους χορούς με ιδιαίτερη επιδεξιότητα και σεβασμό στη παράδοση. Κλείνοντας το πρώτο μέρος της Α΄ Ενότητας οι μικροί χορευτές του συλλόγου, έκαναν την έξοδό τους με το πολυφωνικό τραγούδι «Δεροπολίτισσα», αφήνοντας την θέση τους στο μεγάλο χορευτικό, που ήταν χωρισμένο σε δύο τμήματα, και χόρευαν με εναλλαγές.
Στο δεύτερο μέρος της Α' Ενότητας, το χορευτικό τμήμα μας παρουσίασε τα τραγούδια «Ξενιτεμένο μου πουλί», «Παραμύθια», το σταυρωτό «Λιάκαινα», «Στης Πάργας τον ανήφορο» και υπέροχα παραδοσιακά.

Ο Σύλλογος, όπως κάνει πάντα, έκανε μια μικρή παύση για να κεράσει τους παρευρισκόμενους Ηπειρώτικο τσίπουρο, τυρί, παξιμάδια και ηπειρώτικο μπακλαβαδάκι. Μια μικρή ιδέα από τις τοπικές γεύσεις της αγαπημένης μας πατρίδας.

Στη Β' Ενότητα τα δύο τμήματα του μεγάλου χορευτικού χόρεψαν τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια: Μωρή κοντούλα Λεμονιά, Μπεράτι, Φυσούνι, Ανάθεμα τα Γιάννενα, Κοντούλα Βλάχα στα βουνά και άλλα. Αίσθηση προκάλεσε ο περήφανος τσάμικος, με τη λεβεντιά των παλικαριών και τις αντρίκιες φιγούρες τους.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο  Μανώλης Λαμπίρης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε στον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου, Χρήστο Τόλια, τον οποίο και βράβευσε για την συνεργασία τους αλλά και την προσφορά του στον Σύλλογο γενικότερα. Μακάρι και άλλοι νέοι άνθρωποι να είχαν την ίδια αγάπη στην παράδοση, όπως ο Χρήστος Τόλιας.
Μετά την τιμητική αυτή βράβευση, ο Πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στον τελευταίο χορό, το συρτό «Γιάννη μου το μαντήλι σου».
Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία του Ν.Π.Δ.Δ «Θορικός», τον κο Ν. Κολιονάσιο και Α.Κολιονάσιου με τον Γιαννιώτικου μπακλαβά, το Κτήμα Γκλίναβος για τα κρασιά και το τσίπουρο τα οποία χορηγούν κάθε χρόνο, το Καφέ Ουζερί «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ» στην Κερατέα, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών ΑΦΟΙ Κολομβούνη, και τον κο Μαρτίνο για την οικονομική στήριξη που προσφέρει, στους οποίους ο Σύλλογος οφείλει την πραγματοποίηση και την επιτυχία των εκδηλώσεών του, καθώς και τα παραδοσιακά κεράσματα της Ηπείρου.

Στην εκδήλωση είδαμε τους εξής παρευρισκόμενους: Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ «Θορικός»κος Αντώνης Μακρυωνίτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κος Γιάννης Συρίγος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κος Μιχάλης Μαθιουδάκης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Σόνια Τριανταφυλλίδου, η Πρόεδρος Τοπικού Κερατέας κα Κυριακή Χολέβα, ο Τοπικός Σύμβουλος Λαυρίου κος Αναστάσιος Μητρογιάννης, ο Τοπικός Σύμβουλος Αγ. Κωνσταντίνου κος Γεώργιος Σγαρδέλης, ο Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Λαυρίου κος Κώστας Χασιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων κος Γιώργος Μανιάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Κωνσταντινουπολιτών κος Μίμης Δεληγιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θηραίων κος Ιούλιος Συρίγος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάκκας - Σούλι κος Βαγγέλης Παππάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραιστικών Συλλόγων Κερατέας κος Γώγος, από το Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης κος Σκουλικαρίτης, Εκπρόσωπος του Συλλόγου «Απόλλων» Κερατέας κα Δώρα Ματάλα, και εκπρόσωποι Πολιτιστικών και εξωραϊστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Είδαμε επίσης τον πρώην Δήμαρχο Λαυερωτικής κο Σταύρο Παπασταυρόπουλο, την αντιπρόεδρο του Παλλαυρεωτικού κα Ασπασία Αργεντίνη, την υπεύθυνη του Βιοτεχνικού Μουσείου Λαυρίου κα Σοφία Ρωκ - Μελά.
Παρών ήταν και ο τηλεοπτικός παραγωγός κος Παντελής Σούλης ο οποίος μαγνητοσκοπούσε την εκδήλωση για την εκπομπή «Κοντά στην Παράδοση».

Και το χρόνου με υγεία και μεγάλη δόση παράδοσης.

Δείτε το video


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου