''Ο Βαγγέλης Λιάπης και εμείς οι Ηπειρώτες του Θριασίου Πεδίου''. Πετυχημένη η μουσικοχορευτική ηθογραφική και κοινωνική καταγραφή-παράσταση του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015, στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας



 Την Τετάρτη το βράδυ 17 Ιουνίου 2015, στην Πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, παρουσιάστηκε, στα πλαίσια του Μήνα Λαογραφίας 2015, που διοργανώνουν απο κοινού ο ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας και οι αποδημικοί και εθιμοτοπικοί σύλλογοι της περιοχής με θέμα "Λαογραφία & Παράδοση στον αστικό χώρο", η μουσικοχορευτική ηθογραφική και κοινωνική καταγραφή-παράσταση, για τους Ηπειρώτες του Θριασίου Πεδίου, ''Ο Βαγγέλης Λιάπης και εμείς οι Ηπειρώτες του Θριασίου Πεδίου''.

Η παρουσίαση έγινε από την θεατρική ομάδα και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, υπό την επιμέλεια της Ελένης Γκόγκου, πλαισιωμένα από την εξαίρετη ηπειρώτικη κομπανία του κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον Μιχάλη Ζάμπα, στο τραγούδι και λαούτο, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και τον Σάκη Κάκκο στο ντέφι.

Πράγματι, μιά καταπληκτική παράσταση, μπορώ να πω, που κατευχαριστηθήκαμε όλοι, όσοι την απολαύσαμε...
Μιά παράσταση που εξέπεμψε καλαισθησία, φινέτσα και γούστο και αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην σπουδαία δουλειά και το πάθος της χοροδιδασκάλισσας Ελένης Γκόγκου, που υπηρετεί  τον Σύλλογο αυτό με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια πολλά χρόνια τώρα, από διάφορες θέσεις και τον έχει κάνει δεύτερο σπίτι της. Δικαίως οι θεατές καταχειροκρότησαν την παράσταση και τη δουλειά της Ελένης Γκόγκου.


Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, συνοδευόμενος από τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρζούλη και το μέλος του Δ.Σ.  Χριστόφορο Ευθυμίου. Ακόμη στην εκδήλωση έδωσαν το παρών πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελευσίνας καθώς και εκπρόσωποι όλων των αποδημικών οργανώσεων που δραστηροποιούνται στον συγκεκριμμένο Δήμο και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου εκπροσώπησε η Ηπειρώτισσα Περιφερειακή Σύμβουλος  Παναγιώτα Παππά.

Ανοίγοντας την εκδήλωση  το μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας Αθανάσιος Διαλέτης, μίλησε για τον Βαγγέλη Λιάπη και την προσφορά του, για την καταγραφή  και διατήρηση της παράδοσης στο Θριάσιο Πεδίο. Στην συνέχεια η χοροδιδασκάλισα Ελένη Γκόγκου, παρουσίασε την σχέση που είχε ο Βαγγέλης Λιάπης με τους Ηπειρώτες της περιοχής και την συνεργασία του, με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου. Ακόμη αναφέρθηκε στα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου που έχουν καταγραφεί από αυτόν και διασώζονται εξ αιτίας του ενδιαφέροντος του.

Στη συνέχεια  το λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας  Κωνής, που αφού αναφέρθηκε στο ρόλο και τη δράση της Ηπειρώτικης απδημίας, από τον 16ο Αιώνα μέχρι σήμερα, το έργο και την προσφορά των αποδήμων Ηπειρωτών, την Ηπειρώτικη ευποιία και ευεργεσία, ανά τους αιώνες, κατέληξε με την σημαντική προσφορά των ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων για την διατήρηση της παράδοσης και τη σύνδεση των μελών τους, με την ηπειρώτικη γη, την εύανδρο ΄Ηπειρο.

Ακολούθησε η παράσταση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και που καταχειροκρότησαν πολλές φορές. Με την ολοκλήρωση της οποίας,   σηκώθηκαν  και συμμετείχαν όλοι στο χορό που ακολούθησε υπό τους πληθωρικούς ήχους της κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου και την φωνή του καλλίπυγου Μιχάλη Ζάμπα.

Θερμά συγγχαρητήρια σους συντελεστές της εκδήλωσης.

 

Βαγγέλης Λιάπης. Σύντομο βιογραφικό.
Ο Βαγγέλης Λιάπης γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1914 στην Ελευσίνα. Το 1932 εισήλθε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών . Από το 1938-1940 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως γραμματέας στο ελληνικό στρατό και πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο . Μετά τον πόλεμο, από τον Ιαν-Μαρ 1945 φυλακίστηκε για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τοκομμουνισμό κόμμα. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ελευσίνα, ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου και ασχολούμενος με την παράδοση και τη λαογραφία, όπου και πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 2008. 
Έργα του.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Βαγγέλης Λιάπης έγραψε 39 βιβλία, όσον αφορά κυρίως τη λαογραφία της περιοχής καταγωγής του, την Ελευσίνα, την  Ήπειρο  και τους Αρβανίτες γενικότερα.
Ένα από τα έργα του γραμμένο στα αρβανίτικα περιλαμβάνει  την αλβανική παράδοση στην Αλβανία και και  την αρβανίτικη στην Ελλάδα. Το 1995  ο Σαλί Μπερίσα , πρωθυπουργός ών στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, τον  βράβευσε για την προσφορά του, για τη διατήρηση της παράδοσης, με το βραβείο Ναΐμ Φρασέρι , πρώτης τάξης, της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και ιδιαίτερα  για τις  Albanological μελέτες του. Το 1997 έγινε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας .










  • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου