Banner Πανω
 
 
 

Αναβίωσε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, στον υπαίθριο χώρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, το παραδοσιακό έθιμο-χορός ''Καγκελάρι'', την Κυριακή το μεσημέρι 15 Απριλίου 2018.

 

Την ονομασία του Καγκελάρι  ή Μπαϊραχτάρης την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα,τα διπλώματα του κύκλου που κάνουν οι χορευτές. 

 

Κατά τη διάρκεια του χορού, ο πρώτος του χορού, γυρνά αριστερά, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο, μικρότερο κύκλο. Το σφιχτό πιάσιμο των χεριών  και τα έντεχνα στριφογυρίσματα  επινοήθηκαν  στα χρόνια της σκλαβιάς, για να ανταλλάσουν οι Ηπειρώτες κάποια μηνύματα και πληροφορίες, χωρίς να παίρνουν είδηση οι Τούρκοι.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός γέρου Ηπειρώτη από τους Παπαδάτες Πρεβέζης που χόρεψε το χορό αυτό στο χωριό του πριν από 1912:

''Για μας τότε το Καγκελάρι ήταν ξέσπασμα. Με τα σφιχτοδεμένα χέρια μας, ήτανε σαν να δίναμε ο ένας στον άλλο θάρρος. Και το πάτημά μας στον σκοπό του χορού ήταν δυνατό και οργισμένο. Έμοιαζε σαν να πατούσαμε την τυραννία...''

 

Τα τραγούδια δεν συνοδεύονταν από μουσικά όργανα, αλλά ακούγονταν αυθεντικά πηγαία από τους ίδιους τους χορευτές, που με τα συνθηματικά λόγια μετέφεραν στόμα με στόμα την ανάγκη της επανάστασης και της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού.

 

Παρά τον εορτασμό της Κυριακής του Θωμά, η προσέλευση του κόσμου κρίνεται ικανοποιητική στον υπαίθριο χώρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, για να παραστούν στην αναβίωση του πασχαλιάτικου ηπειρώτικου παραδοσιακού χορού  ''Καγκελάρι'' .
Ο καλός καιρός βοήθησε τα μέγιστα, αλλά και η πίστη των Ηπειρωτών του Χαϊδαρίου, για την διατήρηση της ηπειρώτικης παράδοσης ήταν άριστος συνεργάτης, για να δημιουργηθεί ηπειρώτικη ατμόσφαιρα και να αναβιώσει με επιτυχία το έθιμο-χορός.Εκεί ήταν ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος. συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του και πολλούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη από τους Αντιπροέδρους  Κώστα Κωνή και Κώστα Ζηκόπουλο, τον Έφορο Τύπου Αντώνη Κοντό,  και τα μέλη του Δ.Σ.  Ελευθερία Σιαμέτη και Μαρία Καραγιώργου , ο πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βριλλησίων Θάλεια Πορφύρη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζάγκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων Χρήστος Ρούσσας ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστος Γκόνης και Δημήτρης Δάλλας αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Αλέξης Τσέκας, η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας  Γεωργία Κίσκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης Κώστας Παπαπάνος, αντιπροσωπεία από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου που συνόδευε η χοροδιδάσκαλος Μαρία Πολύζου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Καματερού, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ναπολέοντα Γκόγκο, αντιπροσωπεία του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, εκπρόσωποι αποδημικών Συλλόγων άλλων περιοχών της Ελλάδας που δραστηροποιούνται στον Δήμο Χαϊδαρίου, εκπρόσωποι Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων της Αττικής καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων που δραστηροποιούνται στην περιοχή.


Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου των Ηπειρωτών του Χαϊδαρίου Δημήτρη Σούκη και στη συνέχεια χαιρέτισε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος και ο αντιπρόεδρος της Π.Σ.Ε. Κώστας Κωνής.Ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής τόνισε το πάθος των αποδήμων Ηπειρωτών να αναβιώνουν ήθη και έθομα της Ηπείρου, στους τόπους εγκατάστασης τους. Έτσι αρχές καλοκαιριού και αρχές Φθινοπώρου το ηπειρώτικο κλαρίνο και η ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική έχουν τη τιμή τους, στα πανηγύρια σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, που συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι και διοργανώνουν οι Ενώσεις Ηπειρωτών ανά Δήμο και
οι Αδελφίτητες των αποδήμων από τα χωριά και τις πόλεις της Ηπείρου. Με πρωτοπόρο τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου εδώ και 10 χρόνια αναβιώνει ο παραδοσιακός χορός Καγκελάρι, τις επόμενες μέρες του Πάσχα. Το παράδειγμα των Ηπειρωτών Χαϊδαρίου ακολούθησαν και άλλοι σποδημικοί Ηπειρώτικοι Σύλλογοι, με αποτέλεσμα αυτές τις μέρες σε 5-6 Δήμους της Αττικής αναβιώνει από τις τοπικές Ενώσεις των Ηπειρωτών ο χορός-έθιμο το Καγκελάρι.
Κλείνοντας ο Κώστας Κωνής προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους σε 2 μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΠΣΕ τον Απρίλιο. Την παρουσίαση του ντοκιμαντερ ''Το Μπαλκόνι'' που αφορά το ολοκαύτωμα των μαρτυρικών Λιγγιάδων και έχει θέσει υπό την αιγίδα της, τη Πέμπτη 25 Απριλίου 2018, ώρα 19.00' στον κινηματογράφο Αλκυονίς, Ιουλιανού 60, πλατεία Βικτωρίας. Και την 2ήμερη εκδήλωση της ηπειρώτικης παράδοσης (αργυροχρυσοχοϊα και παραδοσιακές στολές) που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο στις 28 και 29 Απριλίου 2018.Και όπως πάντα μετά την αναβίωση του εθίμου-χορού, ακολούθησε ηπειρώτικο γλέντι και χορός που διήρκησε μέχρι το βράδυ, με τη μουσική κομπανία του Στάθη Πολύζου, με τον ίδιο στο τραγούδι και τον Χρήστο Γκίτσο στο κλαρίνο.Και του χρόνου.


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...