Banner Πανω
 
 
 

Ελλάς-Έλληνες. Αρχέγονος πρωτολαλιά, γλώσσα-διάλεκτοι-ιδιώματα.

Νωι Αρειμενιϊε(εμείς οι Αρειμένιοι). Σι Λίμπα Ανόστε( και το ιδίωμα-γλώσσα μας, η ημέτερη, η δικιά μας). Τόμος Β. Εκδόσεις Αιγηίς. Του Αριστέα Στέργιου Γραμμόζη. Συνέχεια του τόμου Α, Οι Έλληνες. Οι Αρειμένιοι Βλάχοι και η κρυμμένη αλήθεια.

 

Από την Τετάρτη το μεσημέρι 9 Μαϊου 2018, έχω στα χέρια μου το νέο προαναφερόμενο βιβλίο του Αριστέα Γραμμόζη, που μου κάνει την μεγάλη τιμή να είμαι ένας από αυτούς που θα το προλογίσουν, πιθανότατα την Τετάρτη 30 Μαϊου 2018, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, που θα παρουσιαστεί από την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Στη νεότερη ιστορία μας, υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί Έλληνες που νιώθουν βαθιά το χρέος της έρευνας του παρελθόντος της πανάρχαιας ιστορίας μας, που νιώθουν βαθιά το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που ο καθένας από μας φέρει.Ο Αριστέας Γραμμόζης είναι ένας από αυτούς. Περήφανος για την Βλάχικη καταγωγή του, αφιέρωσε 40 χρόνια στην έρευνα του γλωσσικού ιδιώματος των Αρειμενίων Ελλήνων Βλάχων. Λόγω της ιδιομορφίας τους έχουν κρατήσει αυτούσιες και ζψντανές πάνάρχειες μνήμες, λέξεις και έθιμα που χρησομοποίησε ο Έλλην άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια, τα οποία αποκαλούμε ''μυθικά χρόνια''.
Στα βιβλία του ο Αριστέας Γραμμόζης παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για την ελληνικότητα όχι μόνο του Βλάχικου Ιδιώματος, αλλά και πολλών άλλων γλωσσών, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απότοκοι της Λατινικής ή ακόμη της ονομαζόμενης ΙνδοΕυρωπαϊκής γλώσσας. Με αυτό το πόνημα καθίσταται σαφές ότι πίσω από πολλές λέξεις ελληνικές και μη, κρύβεται μιά μεγάλη ιστορία, με προεξάρχοντα τον ρόλο της γλώσσας μας, στον σχηματισμό και την ετυμολογία πολλών άλλων γλωσσών. Με γλωσσολογικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα ο Αριστέας Γραμμόζης αποδεικνύει ότι λέξεις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους είναι το αποτέλεσμα της παραφθοράς συν τω χρόνω ή φυσιολογικής μετεξέλιξης, μέσω της χρήσης ή επένθεσης γραμμάτων, λόγω διαφορετικών διαλέκτων της αρχαίας ελληνικής.

Το έργο "Οι Έλληνες - Αρειμένιοι Βλάχοι" αποτελεί ένα απαραίτητο και πολύτιμο εργαλείο για κάθε κατ' επάγγελμα φιλόλογο, αλλά και για κάθε φιλόλογο που ερευνά την ελληνίδα φωνή. Η ιστορία της ελληνικής φωνής και γραφής δεν μας έχει ειπωθεί ορθά και καθ' ολοκληρίαν και το κενό αυτό έρχεται να αποκαταστήσει το βιβλίο αυτό, που συνεγράφη από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει 40 έτη της ζωής του στην έρευνα και καταγραφή των απαρχών της. Για εμένα υπήρξαν αποκαλυπτικές και συγκλονιστικές οι πληροφορίες που μας παρέδωσε με το πρώτο βιβλίο του και παραδίδει και τώρα με το νέο.. Εκφράζω τον θαυμασμό μου στον κύριο Αριστέα Γραμμόζη και του εύχομαι δύναμη και φώτιση στο αξιόλογο έργο του, καθώς και στις εκδόσεις "Αιγηίς" που προβάλλουν την εν λόγω προσπάθεια.

Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες ότι είστε μην ξεχνάτε,
δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε
και σε όσους ήρθαν,πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.
Κωστής Παλαμάς

 

 

Κώστας Κωνής

Αντιπρόεδρος ΠΣΕ


 

 

 

 

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr