Μέθοδος αυτόληψης αντικαθιστά το test Pap

Γυναίκες και των απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου θα

βρίσκονται μεταξύ των 12.000 περίπου γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα, που θα υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τη μέθοδο της αυτολήψης του HPV test, στο πλαίσιο της πολυκεντρικής μελέτης «Grecoself».

Η μελέτη θα παρουσιαστεί μαζί με άλλες σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Μαιών-Μαιευτών Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ίου των Θηλωμάτων HPV, το Δίκτυο Μαιών-Μαιευτών «Άρτεμη» και τον Σύλλογο Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα απευθύνεται, κυρίως, στις μαίες και τους μαιευτές, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, ενώ το απόγευμα τα ίδια θέματα θα παρουσιαστούν στο κοινό, με στόχο την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση.
Το ερευνητικό πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί σχεδόν σε όλη την επικράτεια, έχει στόχο να εξετάσει αν το συγκεκριμένο τεστ, λόγω της δυνατότητας αυτολήψης, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
«Εάν από τη μελέτη αποτυπωθεί βελτίωση των μεγεθών, που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον εξεταζόμενο γυναικείο πληθυσμό, τότε η μέθοδος της αυτολήψης του HPV test θα αποτελεί μια ενδεδειγμένη στρατηγική», όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας HPV, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός -ο οποίος θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση - σε δηλώσεις του πρόσφατα, με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, μελέτες που έγιναν σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύουν την υπεροχή της νέας προληπτικής μεθόδου HPV test έναντι του test Pap, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μικρό το ποσοστό προσέλευσης των γυναικών στα ιατρεία προκειμένου να κάνουν το test Pap. Επομένως, θεωρείται ότι η εναλλακτική μέθοδος της αυτολήψης μπορεί να έχει θετικότερα αποτελέσματα στο επίπεδο της πρόληψης, ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η πολυκεντρική μελέτη.
Για την εκπόνηση της μελέτης έχει ζητηθεί η συνδρομή συλλόγων μαιών-μαιευτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να συμβάλουν, καθώς έρχονται σε επαφή καθημερινά με τον γυναικείο πληθυσμό. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του HPV test, στις γυναίκες-φορείς του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαγνωστική και, εάν χρειασθεί, θεραπευτική διαδικασία.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ «ΦΡΕΝΑΡΕΙ» ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
Ο Σύλλογος Μαιών-Μαιευτών Ιωαννίνων, με τη διοργάνωση της ημερίδας αλλά και άλλες δράσεις, στόχο έχει να συμβάλει στην ενημέρωση αρχικά των επαγγελματιών υγείας, και έπειτα του κοινού, για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και κυρίως την πρόληψη, καθώς στο κομμάτι αυτό υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Χαλάτση.
«Αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά στα νοσοκομεία, είναι ότι πολλά νέα παιδιά δε γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε επίπεδο πρόληψης, αλλά ακόμη και αν ξεκινήσουν να κάνουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις, είναι συνήθως αποσπασματικές και αμελούν να τις ολοκληρώσουν ή να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα που απαιτούνται», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων, από τις 9.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και η εκδήλωση για το κοινό, στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον ίδιο χώρο.
Εξειδικευμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρίας Θ. Αγοραστός, ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντης Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ Θ. Στέφος και ο Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θ. Βρεκούσης, θα συμμετέχουν στις δύο συνεδρίες του επιστημονικού προγράμματος. Η πρώτη αφορά σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου και η δεύτερη περιλαμβάνει τις δράσεις του Μαιών-Μαιευτών «Άρτεμη» και την παρουσίαση της πολυκεντρικής μελέτης «Πρωτογενής έλεγχος HPV με χρήση του συστήματος cobas® HPV Test σε αυτολαμβανόμενα κολποτραχηλικά δείγματα ελληνίδων, που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές – Πρόγραμμα GRECOSELF». Μετά το πέρας της επιστημονικής ημερίδας θα επιδοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Θα ακολουθήσει η ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, που έχει ως θέμα τις εντυπωσιακές εξελίξεις στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων παθήσεων, που οφείλονται στη λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) με ομιλητή τον καθηγητή, πρόεδρο της Ελληνικής HPV Εταιρίας Θ. Αγοραστό.

Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 
 
 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο FB

►Ή 'Ηπειρος στήν Καρδιά μας!!!Τζουρλάκος Ιστός.

twitter

►TikTok

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

tzourlakosTikTok

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας


 

Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου

 

Αδελφότητα Σελλαδιτών Άρτας