''Πίτα του Ηπειρώτη 2017''. Μήνυμα ανάτασης και νέας περιόδου για την ηπειρώτικη αποδημία και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

''H Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας

καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας που λειτουργούν όλα μαζί ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού. Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία με τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τις ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς όσο και στους απανταχού της χώρας και της διασποράς Ηπειρώτες να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού. Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να στέλνουν εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας. Η Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση, μια έπαλξη αντίστασης στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων''. έτσι ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης, πέμποντας ανάγλυφα το εγερτήριο μήνυμα της "Πίτας του Ηπειρώτη 2017", την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στη ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017'', ήταν οι χιλιάδες θεατές, οι χιλιάδες χορευτές, οι εκατοντάδες μουσικοί και χορωδοί, που πλημμύρισαν το χώρο με τη λάμψη και την ομορφιά της πολιτιστικής ανάτασης και της συλλογικής δημιουργίας. Η Ήπειρος του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης ήταν εκεί!

Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, που ανταμώνουν και δημιουργούν με τον ανθό της Παράδοσης και της Νεολαίας.Ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Διατρανώνοντας την ικανότητα και τη δύναμη των Ηπειρωτών να απευθύνουν μηνύματα πολιτιστικής αντίστασης, με τέτοιες γιορτές ανάτασης και έγερσης ακόμη και σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Σε τέτοιους καιρούς η Π.Σ.Ε. επέλεξε να αφιερώσει την εκδήλωση στα 80 χρόνια λειτουργίας και δράσης της και τα ξενιτεμένα Ηπειρωτόπουλα σε όλο τον κόσμο.

Μια άγρα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, του νόστου, της ηπειρώτικης ομορφιάς και όχι μόνο, ερμηνεύθηκαν άξια από τους κορυφαίας της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης
. Ήταν εκεί, ο Πέτρος -Λούκας Χαλκιάς, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Σταύρος Καψάλης, ο Ναπολέων Δάμος, η κομπανία ''Οι Λαλητάδες'', η κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου,  η κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, η κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα, η κομπανία του Δημήτρη Ζιάγκα, ο Σταύρος Λότσης. Οι Γλυκόλαλες, μελίρρυτες και καλίπυγγες φωνές των, Σάββα Σιάτρα, Αντώνη Κυρίτση, Κώστα Λεοντίδη, Γιαννάκη Καψάλη, Κώστα Μήτση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Κώστα Φιλιππίδη, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκου Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Δημήτρη Τσίπρα, Ματίνας Τζήκα και Βαγγέλη Κώτσου, έσμιξαν γνήσια και παραδοσιακά με τις φωνές των νέων ηπειρωτών τραγουδιστών, της Λευκοθέας Φιλιππίδη, Θωμά Κυρίτση και Αδελφών Κόντη. Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, υπό τη καθοδήγηση του μαέστρου Βαγγέλη Κώτσου, έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας και καταχειροκροτήθηκε.

Την εκδήλωση παρουσίασαν, η ηθοποιός Ναταλία Μίγδου και η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Μαρίκα Γκόνη, σε κείμενα, πραγματικά ποιήματα, του λαογράφου Χρήστου Τούμπουρου και σκηνοθέτησε την εκδήλωση ο Νίκος Παπακώστας.

 


 


Ξεχωριστή στιγμή, οι "Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον Κόσμο", που φέτος ήταν αφιερωμένες στις γέφυρες που ενώνουν τους Ηπειρώτες με τους Θεσσαλούς. Οι Θεσσαλοί χορευτές της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής ''Η Πανθεσσαλική Στέγη', με τη συνοδεία των εξαίρετων μουσικών, του Νίκου Φιλιππίδη και της κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου και στο τραγούδι τον Βασίλη Νταράλα και τον Γιάννη Κατσή, πλημμύρισαν το Στάδιο με την εγερτήρια ένταση και τον απαράμιλλο παλμό των Θεσσαλικών ν χορών.
Την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, την κοπή της Πίτας, ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.
Στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και την  Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Παρευρέθηκαν, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ηπειρώτης, Γιάννης Μπαλάφας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Πρόεδρος των Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν από την Π.Σ.Ε., ο Ηπειρώτης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών  και διακεκριμμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών κ. Δημήτρη Νανόπουλο, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, την Ηπειρώτικη Κοινότητα Μονάχου, τη Κυρά της Χειμάρρας κ. Ερμιόνη Πρίγκου και τη χοροδιδασκάλισσα κ. Σωτηρία Χίνου- Μούτσου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος-γραφείο Ηπείρου, προέβη σε επίδειξη ηπειρώτικης μαγειρικής και γαστρονομίας και προσέφερε τα σκευάσματα της, στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και στα μέλη των χορευτικών.

Η ΠΣΕ σε συνεργασία με το ΣΚΑΙ-Όλοι μαζί μπορούμε συγκέντρωσε τρόφιμα, για ενίσχυση όλων αυτών, που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας
Παράλληλα ''Η Φλόγα Αγάπης'' παιδιών με καρκίνο, στο περίπτερο της, έκανε ενημέρωση για τις δράσεις της.

Η Π.Σ.Ε. απευθύνει ευχαριστίες σε όσους στήριξαν τη φετινή διοργάνωση - τους χορηγούς ΜITSIS HOTELS, Εθνική Ασφαλιστική, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ΕΛΤΑ, ''Φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος'', ''Νερό Ζαγόρι'', Αδελφότητα Κραψιτών Ιωαννίνων, Les Naturelles και Ergo Solutions.

Η Π.Σ.Ε. ευχαριστεί το σύνολο των συντελεστών του καλλιτεχνικού προγράμματος που συμμετείχαν όλοι τους αφιλοκερδώς. Ευχαριστεί την ΕΡΤ για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης για τους απόδημους του εξωτερικού και την ΑΡΤ TV για την απευθείας κάλυψη στην Ήπειρο και τους  εθελοντές κινηματογραφιστές, που προσέφεραν στην οπτικοακουστική προβολή και κάλυψη.

Αφιερωμένη στα 80 χρόνια της ΠΣΕ και τα ξενιτεμένα ηπειρωτόπουλα  ήταν, η  "Πίτα του Ηπειρώτη 2017". Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, τα συστατικά της μέρη, η πολυπληθής ανταπόκριση των αποδήμων Ηπειρωτών και των φίλων τη Ηπείρου ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της μοναδικής ικανότητας της Πανηπειρωτικής να διοργανώνει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις σε τόσο δύσκολους καιρούς, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για μια ακόμα πιο γόνιμη και καρποφόρα συνέχεια.

Με την "Πίτα του Ηπειρώτη 2017" η Πανηπειρωτική απεύθυνε με τον καλύτερο τρόπο ένα πολύτιμο μήνυμα ανάτασης, ένα κάλεσμα έγερσης σε όλους τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο: Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο, κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη νεολαία, τον Πολιτισμό. Με τον αδάμαστο και ακαταπόνητο, τον τόσο γενναιόδωρο και όμορφο, Ηπειρώτικο τρόπο.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

 


 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου