Έντονη η ανησυχία των αποδήμων για τα περιουσιακά τους στοιχεία!!!

Την έντονη ανησυχία που υπάρχει στους απόδημους Ηπειρώτες

ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων σε όλη σχεδόν την Ήπειρο, ως και την ανάγκη την επανεξέτασης του όλου θέματος, επιβεβαίωσε η συνάντηση-εκδήλωση που διοργάνωσε τη Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, για τους ''Δασικούς Χάρτες''.

Η συζήτηση ανέδειξε το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες», στο οποίο ανήκει η Ήπειρος, πλην της Άρτας, που καθιστά ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα με τους ''Δασικούς Χάρτες'', καθώς εκτός των άλλων, είναι αδύνατη η προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτεί ο νόμος για την αναγνώριση των ιδιοκτησιών.  Ακόμη, ότι βασικό πρόβλημα είναι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο, στο οποίο “υπακούουν” οι δασικοί χάρτες δεν βοηθάει, γιατί προβλέπει την ύπαρξη εγγράφων κατοχής προ του 1946, όταν τότε ξεκίνησε το Αστικό Δίκαιο στην Ελλάδα. Μέχρι τότε στις Νέες Χώρες, ίσχυε το Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Δίκαιο και έτσι σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν όλοι, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Μετά το 1949 που άρχισε η μετανάστευση, εγκαταλείφτηκαν πολλές εκτάσεις που έως τότε ήταν αγροτικές, χορτολιβαδικές, αμπελοκαλλιέργειες. Η κατάστασή τους έχει αποτυπωθεί με τις αεροφωτογραφίες του 1945 από τις οποίες βγήκαν χάρτες. Αυτοί έπρεπε να είχαν εφαρμογή στις Νέες χώρες. Τώρα διαπιστώνονται τεράστια προβλήματα. Και ακόμη ότι οι οικισμοί που εμφανίζονται στην εφαρμογή του Κτηματολογίου είναι λιγότεροι από τους υφιαστάμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αποτυπωμένες οριοθετήσεις είναι διαφορετικές από αυτές του αντίστοιχου ΦΕΚ οριοθέτησης.

Η συζήτηση ανέδειξε πρόσθετα, την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν. Και τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, για προσφυγές - ενστάσεις - αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, που διαμορφώνονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους  κατόχους γης, αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Τονίστηκε ακόμη ότι, θα αναγκαστούν χιλιάδες πολίτες που εσφαλμένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα, για να αποδείξουν το αυτονόητο, να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και, τελικά, να οδηγηθούν μαζικά στα δικαστήρια, θα δημιουργηθεί ένα αβέβαιο τοπίο σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που θα ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναμική  την οποία με μεγάλη προσπάθεια και κόπο η Περιφέρεια δημιούργησε στην Ήπειρο, θα θεσμοθετηθούν λανθασμένα δασικές χρήσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, που θα προκαλέσουν την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα και τέλος να μην αναδειχθεί και να μη διορθωθεί πλειάδα σφαλμάτων μεγάλης κλίμακας που εντοπίζονται σ’ αυτούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις απαξίωσής τους

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης-συζήτησης ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής. 

''Διευκρινίζεται ότι μετά την κύρωση των Δασικών Χαρτών ο αποχαρακτηρισμός είναι σχεδόν αδύνατος. Διευκρινίζεται επίσης ότι, η ανάρτηση τους, δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία άμεσα, εμμέσως όμως χάνεται η ιδιοκτησία, διότι εάν ένα αγροτεμάχιο χαρακτηρισθεί δασικό, δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τίποτε άλλο, παρά μόνο να κάθεσαι στον ίσκιο κάτω από δικό σου δέντρο, ή, για να κόψεις κάποιο για ξύλα πάντα με την άδεια της δασικής υπηρεσίας. Από την άλλη μεριά, εάν κάποιος έχει καταπατήσει, μια ας πούμε έκταση δημόσια και έχει κόψει τα δέντρα και έκτισε μέσα ένα σπίτι με ένα ορισμένο αντίτιμο, νομιμοποιεί την ιδιοκτησία και έχει οικόπεδο, σπίτι και αγρό σύμφωνα με το νόμο. Κατ’ αρχή, κανένας δεν είναι κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο τρόπος όμως και τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν για τον κατ αρχήν χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών ή μη, από τα προβλήματα τα οποία φαίνεται ότι δημιουργούν και τις διαμαρτυρίες που γίνονται, δεν ήταν και ο πλέον κατάλληλος. Χαρακτηρίζονται δάση, μεγάλες εκτάσεις που ήταν και είναι βοσκότοποι, όπου θα εμποδίζεται η βοσκή με κίνδυνο να ζητηθεί η επιστροφή επιδοτήσεων από την Ευρωπαική Ένωση. Οικογενειακές καλλιεργούμενες εκτάσεις, χαρακτηρίζονται δασικές με αποτέλεσμα αμπελώνες ,ελαιώνες και άλλοι αγροί λόγω της μακροχρόνιας μετανάστευσης των ιδιοκτητών τους, να γίνονται δάση. Προβλήματα υπάρχουν με τα σχέδια των πόλεων και τα όρια των οικισμών, επειδή δεν έχουν αποτυπωθεί σωστά, αλλά και με τους αναδασμούς των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και με τους συνεταιρισμούς. Πρόβλημα δημιουργείται κα με τις αναδασωτέες εκτάσεις, γιατί πολλές που ήταν από πάντα γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζονται αναδασωτέες. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για αποχαρακτηρισμό ακινήτων των λεγόμενων «Νέων Χωρών» όσων δηλαδή απελευθερώθηκαν από το 1913 και μετά, όπως πολλές περιοχές της Ηπείρου, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν και να προσκομισθούν, για αυτό οι χάρτες έπρεπε να γίνουν με αεροφωτογραφίες του 1945 και 1960 και όχι του 2008 και 2009. αλλά και με επιτόπιες εξακριβώσεις. Πρόβλημα δημιουργείται και με τις ιδιοκτησίες της μη αποδοχής μέχρι σήμερα από κληρονομιά και για όσες δεν υπάρχουν χαρτιά και είναι δια λόγου, και εδώ πρέπει να δοθεί κάποιος χρόνος τακτοποίησης. Στην Ήπειρο οι μορφές ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και η μεταποίηση του και εάν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα που προανέφερα, κανένας νέος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτές τις δραστηριότητες. Από την άλλη μεριά στη σημερινή εποχή με τις βαριές φορολογίες της οικονομικής κρίσης, καλείται ο απόδημος Ηπειρώτης να πληρώσει με ειδικά τέλη και αμοιβές δασολόγων και μηχανικών , τα λάθη των Δασικών Χαρτών με ποσά που είναι και αδύνατο να βρεθούν από πολλούς...''

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δασολογίας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, Δασολόγος Σταύρος Τσιλίκουνας, που προσήλθε ύστερα από σχετικό αίτημα μας στη Γ.Δ.Δ.  και που εκπροσώπησε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο ύστερα από ορισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ότι ''Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην αγροτική γη που νομίμως την εκμεταλλεύονται οι αγρότες, την έχουν, την είχαν χρόνια και λάμβαναν επιδότηση γι’ αυτή. Πρόβλημα υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που δασική γη δηλώθηκε ως αγροτική και τροποποιήθηκε''.

Επί του θέματος, τοποθετήθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ηπειρώτης Γιώργος Στασινός, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών  Παναγιώτης Τουρλάκης και οι ειδικοί δασολόγοι Δημήτρης Κόκκας και Γιώργος Καναββός.

Το συντονισμό της εκδήλωσης-συζήτησης είχε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.

Τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις πάρα πολλοί από τους παρευρισκόμενους και ενδιαφερόμενους και απαντήθηκαν από τους ομιλητές, η δε διαδικασία διήρκησε αρκετές ώρες, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

       

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου