Banner Πανω
 
 
 

Μικροί θεατές και επίδοξοι κινηματογραφιστές

 

Λένε ότι το πιο δύσκολο και απαιτητικό κινηματογραφικό κοινό είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Επίσης είναι αυτό που, αναλογικά του πλήθους του, φέρνει τα περισσότερα και (κυρίως) πιο σταθερά έσοδα στη βιομηχανία του σινεμά, η οποία με τη σειρά της αποβλέπει σε αυτό ακόμη και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πάντως, σίγουρα δεν έχει σκοπό το κέρδος. Διεξάγεται άλλωστε δωρεάν και διαδικτυακά φέτος, μέχρι τις 5/12, καλώντας μικρούς και μεγάλους να συντονιστούν στο online.olympiafestival.gr και να παρακολουθήσουν 90 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, από όλο τον κόσμο.

Ταινίες διαφορετικές, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοί του, διαλεγμένες «κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγουν η τηλεόραση και το Χόλιγουντ». Πράγματι, ένα πάγιο ζήτημα του παιδικού και του νεανικού σινεμά έχει να κάνει με το ποια θέματα θεωρούνται «κατάλληλα» γι’ αυτές τις ηλικίες.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας απαντά με θάρρος, όλα: η οικογένεια, η φιλία, ο έρωτας, η φύση, οι τέχνες, το Διαδίκτυο, αλλά και τα κοινωνικά: η μετανάστευση, η φτώχεια, η παραβατικότητα, ο θρησκευτικός φανατισμός και, φυσικά, η πανδημία. Τρόπος υπάρχει πάντα να παρουσιαστούν όλα αυτά έτσι ώστε να συμφωνούν με τον ψυχισμό αλλά και την ανεπτυγμένη, συχνά ιδιοφυή, φαντασία των παιδιών.

Τα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ είναι και φέτος αρκετά. Μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, με φιλμ που έρχονται από 47 συνολικά χώρες του κόσμου. Ενδεικτικά ξεχωρίζουμε την «Αντιγόνη» από τον Καναδά, η οποία μεταφέρει την αρχαιοελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή, με ηρωίδα μια έφηβη μετανάστρια και… χορό τους συνομηλίκους της, που κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης· το «Γιος-Μάνα» από το Ιράν, με ένα παράλογο δίλημμα, ενδεικτικό των οπισθοδρομικών παραδόσεων· το «When Hitler Stole Pink Rabbit» της βραβευμένης με Οσκαρ Γερμανίδας Καρολίνε Λινκ, με πρωταγωνίστρια μια 9χρονη Εβραιοπούλα που βιώνει τον ξεριζωμό αλλά και την ανιδιοτελή αγάπη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει φέτος το ειδικό τμήμα «Camera Zizanio», το οποίο κάθε χρόνο δίνει στα παιδιά από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο την ευκαιρία να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους, μόνα τους ή στο πλαίσιο του σχολείου. Αυτή τη φορά, τα περισσότερα φιλμ γυρίστηκαν σε συνθήκες περιορισμού, οι οποίες πάντως φαίνεται πως ενέπνευσαν τους μικρούς κινηματογραφιστές με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως μας λένε οι διοργανωτές.

πηγη.Εφημ.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...