Banner Πανω
 
 
 

Δήλωση Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη για την εκδήλωση του Παν. Ιωαννίνων «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα»

 

Τη σημασία της ανάδειξης του ιστορικού πλούτου της χώρας, μέσω της ενίσχυσης του εξωστρεφούς χαρακτήρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), υπογράμμισε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την εκδήλωση του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα».

«Πεποίθησή μου είναι ότι, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας», σημείωσε, «οφείλουμε να στηρίξουμε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, καθώς η ανάδειξη του Ελληνικού Αρχειακού πλούτου μέσω τέτοιων εκδηλώσεων, οι προοπτικές που οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν στην αξιοποίηση του, αλλά και οι προκλήσεις αναφορικά με το παραγόμενο σύγχρονο αρχείο, αποτελούν μείζονα διακυβεύματα.

Σεβόμενοι το σημαντικότατο έργο που επιτελείται ήδη στα Πανεπιστήμια της χώρας», δήλωσε εμφατικά, «αλλά και στα Γ.Α.Κ. θεωρούμε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λάβαμε ενθαρρύνουν το άνοιγμα του πλούτου των ΓΑΚ σε όλους τους πολίτες της χώρας και επιτυγχάνουν την βέλτιστη διασύνδεση τους με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».

Η Υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων αλλά και η πρόσβαση τους σε αυτά από όλους τους Έλληνες, θα εξαλείψει πάθη δεκαετιών και θα διαμορφώσει νέα κουλτούρα συνεννόησης και αλληλοσεβασμού. Μόνο μέσω της παραδοχής των ιστορικών μας λαθών αλλά και της προβολής των κοινών μας επιτυχιών, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως χώρα. Και εμείς ως Κυβέρνηση της Αριστεράς είμαστε εδώ για ενώσουμε τους Έλληνες».

Όπως πρόσθεσε, «εκτός του εκσυγχρονισμού των Γ.Α.Κ. ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο που παράγεται στα Ελληνικά ΑΕΙ τερματίζοντας ήδη από το 2016 την συνεχή μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που καταγράφηκε την πενταετία 2009 – 2015, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες του Υπ.Π.Ε.Θ στην τριετία 2016–2018 στο 2,88% του ΑΕΠ. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη προκηρυχτεί 1500 θέσεις μελών ΔΕΠ (πρώτη φορά μετά το 2010) και αντίστοιχα 3700 θέσεις για νέους επιστήμονες, για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας στα ΑΕΙ, με βελτιωμένες συνθήκες εργασίας».

Η κ. Τζούφη υπενθύμισε ότι «στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου, προβλέπεται κάτι εξαιρετικά σημαντικό που αποδεικνύει ότι κινούμαστε εμπράκτως στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημόσιας τριτοβάθμιας παιδείας, καθώς για κάθε ένα αποχωρούντα μέλος ΔΕΠ, θα προκηρύσσεται, στο γνωστικό αντικείμενο, άμεσα η θέση του. Δηλαδή, ο κανόνας 1:1.

Ως εκ τούτου», επεσήμανε, «η διατήρηση της λειτουργίας σε επίπεδο Διεύθυνσης του ΓΑΚ - Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου μαζί με το πολυδύναμο πλέον Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημιουργούν προσδοκίες για την επίτευξη των παραπάνω και αποτελούν και ένα προσωπικό στοίχημα. Ένα στοίχημα», που όπως είπε, σκοπεύει να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Διευθύντρια του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» Άννα Μαχαιρά και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννος Λώλος. Εισαγωγή στην προβληματική της εκδήλωσης έκανε η Διευθύντρια του Τομέα ΙΝΧ Λήδα Παπαστεφανάκη και την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νικόλαος Καραπιδάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης πλήθος επιστημόνων, ανθρώπων του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου, αλλά και πολιτών.

 


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr