Το Μάιο του 2018, οι πρώτοι

λίθοι

 

Υπογράφεται άμεσα η προγραμματική σύμβαση για τη Γέφυρα Πλάκας, όπως ανακοίνωσε από το σημείο όπου έστεκε η Υπουργός Πολιτισμού - Το μνημείο θα αποκατασταθεί με πλήρη σεβασμό στην αρχική μορφή του και τη στατική συμπεριφορά του

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Την πρώτη της επίσκεψη στην Ήπειρο, ως υπουργός Πολιτισμού, πραγματοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο, η Λυδία Κονιόρδου, ανακοινώνοντας σημαντικές εξελίξεις και παρεμβάσεις.

Με κομβικό σταθμό την Πλάκα, τη θέση όπου έστεκε το Γεφύρι, η υπουργός πραγματοποίησε περιοδεία σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στις περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πρέβεζας.

Η επίσκεψη της υπουργού, τη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική περίοδο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Συμβολίζει την διάθεση του υπουργείου να προχωρήσει το έργο της αναστήλωσης του ιστορικού Γεφυριού, που κτίσθηκε το 1866, ήταν περίφημο για το μεγάλο τόξο του με άνοιγμα 40 μέτρα, και κατέπεσε μετά από ορμητικές βροχοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2015, σε κλίμα συνεργασίας και χωρίς νέα εμπόδια.

Για την έναρξη των εργασιών, απομένει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αναμένονταν να ανάψει χθες Δευτέρα το «πράσινο φως» και ακολούθως, οι συμμετέχοντες φορείς θα κληθούν να συνυπογράψουν την προγραμματική σύμβαση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή του αναδόχου.

Εξάλλου, όπως δήλωσε η υπουργός, το έργο είναι πλέον έτοιμο «να τρέξει», καθώς μπαίνει, στη φάση της «πλήρους αποκατάστασής του».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Επτά φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους με βάση τη νέα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα διαθέσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα απαραίτητα 5.600.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που θα είναι στο εξής ο Φορέας Εκτέλεσης του έργου, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Ηπείρου, που κατάφεραν το πιο δύσκολο: ξεπέρασαν τις όποιες επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στη κατανομή αρμοδιοτήτων όπου εξέχουσα θέση θα έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αυτό το καλοκαίρι θα εκπονηθεί η υδραυλική μελέτη (χάρη στη χορηγία της οικογένειας Λούλη που πριν ενάμιση αιώνα είχε επιχορηγήσει την κατασκευή του Γεφυριού) και θα στερεωθούν τα εναπομείναντα μέρη της γέφυρας χάρη σε μελέτη που επιχορηγεί το Υπουργείο Υποδομών. Η Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι ο φορέας υλοποίησης της πρώτης αυτής Προγραμματικής Σύμβασης, έχει αναλάβει την κατασκευή του κεφαλόδεσμου των πασσάλων του ανατολικού βάθρου.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα προχωρήσει στην ανάθεση της στατικής μελέτης, στην συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών και στη δημοπράτηση του έργου. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών στο Γεφύρι της Πλάκας, εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις καιρικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του ποταμού Άραχθου που συχνά γίνεται ιδιαίτερα ορμητικός. Ο ενδιάμεσος χρόνος αξιοποιείται και θα αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση των μελετών.

Έτσι, από τον ερχόμενο Μάιο (2018) προγραμματίζεται να τοποθετηθούν οι πρώτοι λίθοι. Τότε, όπως σημείωσε και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα ξεκινήσει η τελική φάση «ώσπου να το δούμε να υψώνεται όπως ήταν», όπως είπε η κα Κονιόρδου.

Το μνημείο θα αποκατασταθεί με πλήρη σεβασμό στην αρχική μορφή του και τη στατική συμπεριφορά του, και με τη χρήση των κατά το δυνατό περισσότερων αυθεντικών λίθων που έχουν περισυλλεγεί, ώστε να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα του στον ύψιστο βαθμό, όπως επιτάσσουν ο αρχαιολογικός νόμος και οι διεθνείς επιστημονικές συμβάσεις.

Το ΥΠΠΟΑ θα συμμετάσχει στην επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του έργου, όπως και οι υπόλοιποι συμπράττοντες φορείς. Στην Επιστημονική Επιτροπή το ΥΠΠΟΑ συμμετέχει με δύο μέλη, εισηγείται (μαζί με όλους) τις προδιαγραφές των μελετών και με την ολοκλήρωσή τους καλείται να τις εγκρίνει μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Σύμφωνα όμως με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συντονίζει την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, συμβάλλοντας ενεργά στην υλοποίησή του.

Αναστήλωση της ίδιας της ιστορίας

Η υπουργός, υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της παραμέτρου του πολιτισμού για την ανάπτυξη της χώρας και στάθηκε στην αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των φορέων του Δημοσίου με αυτή την στόχευση.

«Ο πολιτισμός» είπε, «αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και γι αυτό χρειάζεται ενίσχυση. Αυτό έχει γίνει φανερό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ζητούν πια οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες. Κι επειδή οι εποχές είναι τέτοιες, κανένας φορέας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες μόνος του. Χρειάζονται συνεργασίες. Αυτό είναι το μήνυμα που υλοποιούμε από τις αρχές του 2015 στο έργο της στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Γεφυριού της Πλάκας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε πως «δεν πρόκειται απλά για την αναστήλωση ενός μνημείου, αλλά για την αναστήλωση της ίδια της ιστορίας μας».

Την κα Κονιόρδου, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, στη συμβολή του οποίου έκανε ιδιαίτερη μνεία, λέγοντας πως «είναι η απόδειξη ότι, όταν όλοι μαζί δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε, μπορούμε να καταφέρουμε ιστορικά πράγματα για τον τόπο».

Από την πλευρά του, ο κ. Σεντελές έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για την περιοχή των Τζουμέρκων και τους Τζουμερκιώτες, εστιάζοντας στο διαχρονικό ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού και εκφράζοντας τη χαρά του για το ότι το ενδιαφέρον για την αναστήλωση του γεφυριού βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και όλους τους υπόλοιπους φορείς θα είναι συνεχής το επόμενο διάστημα, και η μάχη πλέον τώρα θα δοθεί με τις διαδικασίες και με τον χρόνο. Πιστεύω ότι αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε και σύντομα θα δούμε το γεφύρι πάνω από τον Άραχθο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(σε ράστερ)

«Επιστροφή» της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ με κριτική στην επίσκεψη της Υπουργού

Να «επιστρέψει» με κριτική στην επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Ήπειρο, αποφάσισε η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, η οποία είχε καιρό να τοποθετηθεί.

Σε ανακοίνωσή της στέκεται στην υποστελέχωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών και τονίζει την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού πλήρους απασχόλησης, για την ομαλή λειτουργία τους. Όπως αναφέρει «Οι αρχαιολογικες υπηρεσίες της Ηπείρου πάσχουν από τρομερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η υποστελέχωση αυτή προσπαθεί να επιλυθεί μέσω υποχρεωτικων μετακινήσεων και με εποχιακές προσλήψεις. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιτυγχάνει την ανατροφοδότηση των ελλείψεων και την αδυναμία ανταπόκρισης  στις υποχρεώσεις των εργαζομένων σε πολιτιστικά μνημεία. Αναγκαίο επακόλουθο των ως άνω είναι η ελλιπής ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν και από την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή.

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός της Ελλάδας αποτελούν τη ‘βαριά βιομηχανία’ της και δεν μπορούν οι ελλείψεις να αντιμετωπίζονται με πρόσκαιρες και ατελέσφορες λύσεις. Είναι απαραίτητη η πρόσληψη προσωπικού πλήρους απασχόλησης για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων».

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου