Banner Πανω
 
 
 

Έγκαιρη προειδοποίηση για πλημμύρες στον Άραχθο!

 

Έγκαιρη ενημέρωση για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αράχθου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών θα παρέχει στο εξής «έξυπνο» πληροφοριακό σύστημα που σχεδίασε και δημιούργησε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το σύστημα παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, των κατοίκων των Δήμων της Π.Ε. Άρτας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου που διοργάνωσε το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής, στο πλαίσιο σχετικού έργου το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακού Πρόγραμμα «Ήπειρος».
Σ’ αυτήν συμμετείχαν στελέχη Πολιτικής Προστασίας από όλη την Ελλάδα και ένα ευρύτατο κοινό, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριος Κοντογιάννης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων και ο καθηγητής Ευριπίδης Γλαβάς, Κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ιωαννίνων.

Περί Πολιτ. Προστασίας...
Στην εξέλιξη και μετάβαση από την Πολιτική Άμυνα στην Πολιτική Προστασία, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Δρ. Παναγιώτης Ζαρίφης, από το Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του Υπουργείου Εσωτερικών ανοίγοντας την πρόσφατη ημερίδα.
Ο Δημήτριος Μήλιος, Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρουσίασε την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης πρότυπων σχεδίων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών, παρουσιάζοντας ενδεικτικές περιπτώσεις πλημμύρας στην Ελλάδα και τις επιστημονικές μεθοδολογίες που εφαρμόσθηκαν, ενώ ο Δρ. Αθανάσιος Π. Καλογεράς, Αναπλ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ παρουσίασε σύγχρονες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ετερογένειας στα θέματα έγκαιρης προειδοποίησης και την ανάγκη ενοποίησης των διαδικασιών Πολιτικής Προστασίας σε διαπεριφερειακό και διακρατικό πλαίσιο.

Προηγμένα συστήματα
Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν με παρουσιάσεις προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποστήριξης αποφάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρικών επεισοδίων. Ο Δρ. Στέφανος Μίχος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου παρουσίασε το εγκατεστημένο σύστημα στο δάσος της Στροφιλιάς για την έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση δασικών πυρκαγιών, το οποίο αξιοποιεί προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνας από κάμερες και drone. Στη συνέχεια, ο Δρ. Πέτρος Καρβέλης από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπ. Ιωαννίνων περιέγραψε τη λειτουργία του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και του Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για την απεικόνιση, πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Άραχθου, το οποίο έχει την ονομασία «WatchArachthos».
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση κοινών διαπεριφερειακών και διασυνοριακών στρατηγικών διαχείρισης φυσικών καταστροφών, από τον υποψ. Διδάκτορα του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης & Διασυνοριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευάγγελο Κατσαρό.

Πρόβλεψη πλημμύρων
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, ο οποίος δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σχεδίασε, ανέπτυξε και έχει θέσει σε λειτουργία ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο εποπτεύει και προειδοποιεί έγκαιρα για τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Άραχθο. Για την ανάπτυξη του συστήματος, απαιτήθηκε, όπως είπε, η διερεύνηση πλήθους παραγόντων και η αξιοποίηση προηγμένων αλγορίθμων. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου χρησιμοποίησαν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογικής αιχμής για να συλλέξουν, να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τα κλιματολογικά και γεωγραφικά στοιχεία σε ειδική βάση δεδομένων που σχεδίασαν και υλοποίησαν.
Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, το πληροφοριακό σύστημα αποφάσεων και το σύστημα αυτόματης παρακολούθησης δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων καθώς και ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας στην περιοχή του Αράχθου και είναι στην διάθεση την Πολιτικής Προστασίας.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...