Η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών και η ραγδαία κατάργηση  των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει!

 

Η υποβάθμιση της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, της Εργασίας και των Δικαιωμάτων  των Εργαζομένων …συνεχίζεται . Με δικαιολογία και πρόφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό οι τράπεζες προχωρούν σε κλείσιμο καταστημάτων (Τράπεζα Πειραιώς 64 καταστήματα, ένα εκ των οποίων αυτό της Άρτας, στην πλατεία Κιλκίς, Εθνική Τράπεζα 25 καταστήματα, Τράπεζα Αττικής), χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες της κοινωνίας και πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζομένων τους. Οι οικονομικές συνθήκες των κατοίκων των περιοχών στις οποίες κλείνουν τα καταστήματα, η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του εδάφους της χώρας (κλείνουν πολλά καταστήματα σε ορεινούς και ημιορεινούς Δήμους, αλλά και σε νησιά) δεν τις αφορά.

Άλλο τόσο δεν τις αφορά η τύχη των δεκάδων εργαζόμενων που υπηρετούν σε αυτά, στους οποίους ειδικά η Τράπεζα Αττικής θέτει το εκβιαστικό δίλημμα ή κάνεις χρήση της εθελούσιας εξόδου ή απολύεσαι. Δυστυχώς την ίδια τύχη που μέχρι πριν μερικούς μήνες είχαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στις τράπεζες, τώρα έχει και το τακτικό προσωπικό.

Μιλώντας ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, πρέπει να τονιστεί, πως δεν πρόκειται για μια αξιοπρεπή διαδικασία εθελούσιας. Μιλάμε για “εθελουσία/ εκβιαστική απόλυση”. Η Τράπεζα προκλητικά διακηρύσσει πως  πρόκειται για το “επιχειρησιακό της σχέδιο”. Ένα επιχειρησιακό σχέδιο από το οποίο  πλήττονται εργαζόμενοι, πελάτες, καθώς και τοπικές κοινωνίες.

Αλλά και όσον αφορά και την ίδια την επιχείρηση. Δεν είναι  διακηρυγμένος στόχος του

επιχειρησιακού σχεδίου η αύξηση των χορηγήσεων; Πως η σμίκρυνση του δικτύου βοηθά τις χορηγήσεις να αυξηθούν; Επίσης οι εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται σε “εθελούσια” ή απόλυση, έχουν προσληφθεί ως τραπεζοϋπάλληλοι και όχι π. χ ως υπάλληλοι του τάδε καταστήματος ή της δείνα διεύθυνσης.

Ταυτοχρόνως και παράλληλα με τις απολύσεις , γίνονται  προσλήψεις πανάκριβων στελεχών από την αγορά καθώς και πώληση εργασιών σε outsourcing.  Πρώτου γίνει η πλήρης ψηφιοποίηση ή να εφαρμοστεί η τηλεργασία με δομημένο νομικό πλαίσιο, επιχειρείται ένας ισοπεδωτικός “ψηφιακός μετασχηματισμός” που στην ουσία του είναι οδοστρωτήρας εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη φέρει το θέμα της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων στη Βουλή με δύο ερωτήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση, μέσα από τα ερωτώμενα Υπουργεία, δεν απαντάει τίποτα ουσιαστικά και αφήνει το θέμα στις Διοικήσεις των Τραπεζών. Στην πράξη, όμως, όλο αυτό το διάστημα, κυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών αγνοούν παντελώς τις διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών (ειδικά σε περιπτώσεις ορεινών, ημιορεινών δήμων, ακριτικών ή/και νησιωτικών περιοχών κ.α.) και την αγωνία των εργαζομένων για την εργασία τους ενώ οδηγούν σε συνεχείς χρεώσεις εκατομμύρια πολίτες μέσα από τις ψηφιακές συναλλαγές καθώς ουσιαστικά με το κλείσιμο καταστημάτων σε αρκετές περιοχές τις καθιστούν ως το μοναδικό μέσο για την υλοποίηση βασικών συναλλαγών.

Θα πρέπει να γίνει χρήση του δικαιώματος του βασικού μετόχου (δημόσιο) στο management των τραπεζών.  Χρήση που σημαίνει ότι το δίκτυο των τραπεζικών καταστημάτων θα πρέπει να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί στο Aναπτυξιακό  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι τράπεζες να αναλάβουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο – που έχουν εγκαταλείψει – και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη τη κοινωνία και όχι μόνο στα πέντε έξι μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι Διοικήσεις των Τραπεζών θα πρέπει να λάβουν επιτέλους σοβαρά υπόψη τους τις διαμαρτυρίες, κατοίκων, δήμων, κοινοτικών συμβουλίων, εμπορικών επιμελητηρίων, εμπορικών συλλόγων, εργατικών σωματείων. Να λάβουν υπόψη τους τις ερωτήσεις και αναφορές βουλευτών και τις ανακοινώσεις τοπικών Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις διαμαρτυρίες βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων, ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών. Να αντιληφθούν ότι μέσα στις υποχρεώσεις της εταιρικής τους ευθύνης είναι να αφουγκράζονται την φωνή και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τι έχουν να απαντήσουν όταν  στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην ευρωζώνη ένας στους 185 κατοίκους;

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στην Τράπεζα Αττικής για ανάκληση της απόλυσης και της αναστολής εργασίας σε συναδέλφους τους.

Η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών και η ραγδαία κατάργηση  των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει!

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Άρτας

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου