Μόλις 4% του ΑΕΠ ο τουρισμός στην Ήπειρο

Ανάμεσα στις βασικές στοχοθεσίες των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ηπείρου είναι η ανάπτυξη με βάση τον τουρισμό. Και «ανάπτυξη», σε απλά και σύγχρονα ελληνικά, στην «κρισιακή» γλώσσα δηλαδή, σημαίνει χρήμα.
Πόσο όμως βασίζεται η Ήπειρος στον τουρισμό, για το προϊόν που παράγει; Η απάντηση υπάρχει και δεν είναι… εντυπωσιακή: μόλις 4% είναι η συμβολή του τουρισμού στο περιφερειακό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ηπείρου. Δεν είναι η χειρότερη επίδοση, καθώς η Ήπειρος βρίσκεται πάνω από την αναλογία της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς  ή ακόμα και της Αττικής (λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Αττική είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της χώρας), απέχει όμως μακράν από περιοχές όπως η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια νησιά (επίσης λογικό, αν σκεφτεί κανείς τη «μοιρασιά» της τουριστικής κίνησης). Όλα αυτά δείχνει η ενδιαφέρουσα μελέτη του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) με τίτλο «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2014 - συνοπτική απεικόνιση βασικών μεγεθών». Η μελέτη την οποία επιμελήθηκε ο δρ. Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του ΣΕΤΕ, παρουσιάζει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν κατά περίπτωση την επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ και «ακτινογραφούν» τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ως πηγή πλούτου. Ο ΣΕΤΕ στη μελέτη του επισημαίνει ότι ελλείψει στοιχείων για την περιφερειακή κατανομή της τουριστικής δαπάνης, η εκτίμησή της γίνεται προσεγγιστικά, χρησιμοποιώντας ως δείκτη την περιφερειακή κατανομή των διανυκτερεύσεων. Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με τα τελευταία διαθέσιμα (2012) στοιχεία του ΑΕΠ ανά περιφέρεια. «Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του 2013 για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία ανά περιφέρεια ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2012 και άρα η σχετική σημασία του τουρισμού στις περιφερειακές οικονομίες είναι υψηλότερη από αυτήν που απεικονίζεται στην έρευνα» τονίζει η μελέτη. Όμως, μερικά σημεία παραμένουν εντυπωσιακά: Η Κρήτη οφείλει το 48% του ΑΕΠ της στον τουρισμό, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κατά 60% και τα Ιόνια κατά 49%.  Το 2013 δαπανήθηκαν στην Ήπειρο, στο χώρο του τουρισμού συνολικά 185 εκατ. ευρώ, η δεύτερη πιο μικρή δαπάνη στη χώρα, μετά τη Δυτική Μακεδονία. Στα καταλύματα της Ηπείρου έγινε μόλις το 1,2% των διανυκτερεύσεων.

Παραγωγή εσόδων

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, ο τουρισμός συνέβαλε στη δημιουργία τουλάχιστον 9% του ΑΕΠ χώρας, ενώ το 2014 παρουσίασε ανάπτυξη 11,3% ή 1,8 δις ευρώ (15,2 δις άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2013 και  17 δις ευρώ το 2014). Στο ίδιο διάστημα, το συνολικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά  3,5 δις σε ονομαστικούς όρους και αυξήθηκε κατά 0,6% περίπου σε πραγματικούς λόγω αποπληθωρισμού. Η μελέτη εκτιμάει ότι από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας δημιουργείται επιπλέον  1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας (θέσεις εργασίας, κίνηση των παραγωγικών τομέων κ.λπ.). Ως αποτέλεσμα για κάθε  1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά  2,2 έως 2,65 ευρώ.

Δεν αρκούν…

Αρκούν όλα αυτά; Προφανώς όχι. Ο τουρισμός συνεχίζει να είναι μια παροχή υπηρεσιών και ό,τι δεν παράγει κάτι, δεν μπορεί να χαλαρώσει την ασφυκτική κατάσταση στην ελληνική οικονομία, αλλά μπορεί να τονώσει κάπως τα έσοδα. Από την άλλη, φαίνεται ότι τουλάχιστον στην Ήπειρο τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια, στο συγκεκριμένο κλάδο. 
Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου