
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου για την πιστοποίηση λειτουργίας των παιδικών χαρών
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου για την πιστοποίηση λειτουργίας των παιδικών χαρών

Ζητείται παράταση ενός έτους για να εναρμονιστούν οι Δήμοι στις προδιαγραφές
Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των δήμων, η Π.Ε.Δ. Ηπείρου συντάσσεται, με τις απόψεις της Κ.Ε.Δ.Ε. από την οποία ζητείται η παράταση ενός έτους για να προχωρήσουν οι Δήμοι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις εναρμόνισης των παιδικών χαρών.
Όπως είναι γνωστό με ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους θα παίζουν από την 1η Ιουλίου τα παιδιά σε χιλιάδες παιδικές χαρές ανά την Ελλάδα, οι οποίες δεν αναμένεται να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση έως τις 30/6 και θα οδηγηθούν πιθανότατα σε «σφράγιση», προκειμένου να αποφύγουν οι δημοτικές αρχές τον εισαγγελικό πέλεκυ σε περίπτωση ατυχήματος.
Παρά τα διαβήματα των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών έδειξε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2014 για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και πιστοποιήσεις και από την άλλη οι δήμου δήλωσαν αδυναμία να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις απαραίτητες εργασίες.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη ελέγχου και πιστοποίησης των χώρων όπου φιλοξενούνται παιδιά προέκυψε μετά το τραγικό δυστύχημα της 27ης Απριλίου 2014 όταν ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του και η 9χρονη αδελφή του τραυματίστηκε σοβαρά παίζοντας σε λούνα παρκ εγκατεστημένο παράνομα στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, συζήτησε και το θέμα της πιστοποίησης λειτουργίας των παιδικών χαρών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος τα μέλη του οργάνου έλαβαν γνώση το 21901/29.05.2014 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας των παιδικών χαρών των Δήμων, τη διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν τόσο χρονικά όσο και οικονομικά στην πιστοποίηση λειτουργίας των παιδικών χαρών.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, τονίστηκε η ανάγκη επανεξέτασης και εξορθολογισμού των τεχνικών προδιαγραφών και τροποποίησης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει, για παράδειγμα, να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις οργανωμένες παιδικές χαρές από την πιθανή τοποθέτηση μεμονωμένων παιχνιδιών σε κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα σε οικισμούς με μικρό πληθυσμό.
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου συντάσσεται, με τις απόψεις της Κ.Ε.Δ.Ε. όπως αυτές αποτυπώνονται στην υπ. αρίθμ. 83/2014 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την οποία ζητείται η παράταση ενός (1) έτους για να προχωρήσουν οι Δήμοι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις εναρμόνισης των παιδικών χαρών με τις ισχύουσες προδιαγραφές και να προμηθευτούν το ειδικό σύστημα πιστοποίησης.
Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των δήμων, επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα πρόσθετης χρηματοδότησης για τη συνολική παρέμβαση προσαρμογής στις παιδικές χαρές, με αύξηση των αναλογούντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πόρων από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και τη δυνατότητα πιστοποίησης της λειτουργίας τους από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, στις περιπτώσεις που έχουν αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια»
ΗΧΩ της Άρτας



























