«ΠΡΙΜ» ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ!

➤   Καταβολή έως 50.000 ευρώ για όσους μπουν στο αγροτικό επάγγελμα.

• Έστω και αργά η Πολιτεία στρέφεται στον αναξιοποίητο πλούτο της γης…

AGROTHS NEOS

• Πολλές φορές έχει ειπωθεί από τους κυβερνώντες ότι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, είναι εκείνη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όμως, από την διαπίστωση έως ότου  αυτό γίνει πράξη, φαίνεται πως ο δρόμος είναι μακρύς!
Έναν πλούτο άμεσα αξιοποιήσιμο έχει η Ελλάδα στην… φαρέτρα της, τον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα. Ακόμη όμως ορθώνονται τεράστια τα εμπόδια σε όσους μεμονωμένα επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτόν, αν και από νωρίς έχουν καταλάβει τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητές του. Η έλλειψη κατεύθυνσης, το ελλιπές αναπτυξιακό πλαίσιο (επιδοτήσεις, τυποποίηση και προώθηση), αλλά και η γραφειοκρατία, οδηγούν πολλούς να τα εγκαταλείψουν στη μέση, φεύγοντας απογοητευμένοι, αλλά και ζημιωμένοι!  

Ισχυρά κίνητρα
Ευτυχώς όμως αυτό τον καιρό - σύμφωνα με το «Έθνος» - ο εθνικός φάκελος με τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα, προβλέπει ειδικά μέτρα στήριξης των νέων αγροτών, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Με ορίζοντα εξαετίας, περισσότεροι από 18.000 νέοι πρόκειται να ενισχυθούν με «πριμ» ύψους έως 50.000 ευρώ για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.
Συγκεκριμένα, 16.000 νέοι θα μοιραστούν ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.

Έξτρα 25%!..
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.
Η δέσμευση του 2% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου για τους νέους αγρότες, που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις, θα οδεύσει σε 16.000 νέους που θα εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, με το «πριμ» να φτάνει έως και τις 50.000 ευρώ.

Μεγάλη γκάμα
Και δεν είναι λίγα τα πεδία, στα οποία κάποιος μπορεί να στραφεί. Υπάρχει μεγάλη γκάμα και χώρος για όλους όσους το πάρουν ζεστά να ασχοληθούν.
Εκτός από την κτηνοτροφία, η οποία εξακολουθεί να είναι… αδικημένη από την Πολιτεία, η ελληνική γη είναι τόσο πλούσια, που εάν ένα μέρος της μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε, μέσα σε λίγα χρόνια, θα άλλαζε η εικόνα όλης της χώρας!
Στο… προσκήνιο ήρθε τελευταία η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η ελληνική φύση και κυρίως η Ηπειρωτική είναι πλούσια σε βότανα, τα οποία όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μένουν ανεκμετάλλευτα.
Το τραγικό είναι ότι τον αναξιοποίητο αυτό θησαυρό, τον λεηλατούν οι γείτονές μας Αλβανοί (πρόσφατα εντοπίστηκαν ομάδες να μαζεύουν παράνομα τόνους τέτοιων φυτών από τα Ηπειρωτικά βουνά), καταφέρνοντας να είναι τρίτη σε εξαγωγές αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών στην Ευρώπη!
Στην χώρα μας, μόλις πριν λίγες εβδομάδες υπεγράφη η απόφαση για δημιουργία Εθνικού Καταλόγου, στον οποίο θα καταγράφονται  οι ελληνικές ποικιλίες αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Κάλλιο αργά…
Έστω και αργά λοιπόν η Πολιτεία με τις τελευταίες τις αποφάσεις της, δείχνει ότι η στροφή στον πρωτογενή τομέα θα δώσει αναπτυξιακές δυνατότητες τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στους νέους, οι οποίοι εναγωνίως ψάχνουν δουλειά και που μέχρι σήμερα περιορίζονταν σε μικρής διάρκειας προγράμματα – ασπιρίνη ή στη λύση της… καφετέριας.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων ανθρώπων που θέλουν να επιστρέψουν στην ελληνική ύπαιθρο και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.
Πρωϊνός Λόγος


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου