Banner Πανω
 
 
 

Ρεκβιέμ στο Λέμο.

Λέμο,καθώς εγώ δεν είχα την τύχη να μεγαλώσω με παπούδες και γιαγιάδες όπως όλα σχεδόν τα παιδιά της ηλικίας μου, κόλλησα σα στρείδι πάνω σου,αφού κατά δυό ή τρία χρόνια μεγαλύτερός μου καθώς ήσουν  κι ήξερες χιλιάδες παραμύθια, με σεριανούσες με τα παραμύθια σου ως την άλλη άκρη τ΄ ουρανού.

Θυμάμαι πως τις χειμωνιάτικες μέρες, μαζευόμασταν στα κουκούλiα της Καλληρόης που μας ζέσταινε o χεμωνιάτικος ήλιος και μας προστάτευε ο πελώριος τοίχος απ΄το βοριά και κρεμόμασταν όλοι απ΄τα χείλια σου για ν΄ακούσουμε κάθε φορά και το καινούριο παραμύθι σου. Όμως κάποτε πέρασαν τα χρόνια και σκορπίσαμε.Κι ύστερα ήρθαν οι βάρβαροι, και φέραν τους πολέμους όπως τους περιγράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΩΝΤΗΣ στη συναυλία του( Φυλάτειν Θερμοπύλας )

απ΄την οποία κάποτε πήρα αφορμή και σούγραψα ένα γράμμα όλο αγανάκτηση, γιατί εσένα και τη φαμίλια σου διάλεξε ο χάρος και σου πήρε πέντε ψυχές και μόνο

εγώ ξέρω το πόσο κόντεψε να πάρει και σένα στη μάχη κατά των Γερμανών κοντά στο Βασιλικό.

Ύστερα τον Απρίλη του 1944 με μροστάρη εσένα με το Φώτο και το Λάζο, ζωστήκαμε σταυρωτά τα φυσεκλί-και και πήραμε δίπλα τα βουνά και  καταταχτήκαμε στον ΕΛΑΣ για να ριχτούμε κατά του καταχτητή.

Ύστερα ήρθε η απελευθέρωση απ΄τον ένα βάρβαρο και μας ήρθε ο άλλος ο χειρότερος, ο οποίος μας χώρισε στα δύο  και μας δημιούργησε τον πρώτο εμφύλιο, τα Δεκεμβριανά του 44. Κι αυτή ήταν η αρχή, γιατί με την υπόδειξή του δημιουργήθηκε ένα Κράτος που χώρισε τον κόσμο του σε καλούς και κακούς.

Και καθώς εμας όσοι μετείχαμε στην Αντίσταση κατά μας χαρακτήρισε κακούς, όσοι μπορέσαμε κι ανακατευτήκαμε με το πλήθος γλυτώσαμε το κυνηγητό, όσοι όμως δεν το κατόρθωσαν πήραν τα βουνά και δημιούργησαν το Δημοκρατικό Στρατό, κι

άρχισε το μεγάλο μακελιό του λαού μας, που κράτησε ως το 1949. Καθώς όμως εμείς οι αντιστασιακοί βρεθήκαμε απ΄την αποδώ μεριά, εσύ στρατεύτηκες πρώτος και βρέθηκες κάπου στα Βαρδούσια, ύστερα στατεύτηκε ο Λάζος και υπηρέτησε σαν οδηγός στην 8η Μεραρχία και το 1949 στρατευτήκαμε εγώ κι ο Φώτος και βρεθήκαμε να πολεμάμε εκείνους που κάποτε μαζί πολεμούσαμε το βάρβαρο καταχτητή.Πέρασαν όμως τα χρόνια, και κάποτε του Αρχάγγελου το σπαθί πρώτο θέρισε το Λάζο, Ύστερα το Φώτο, και τώρα εσένα. Εμένα μ΄άφησε τελυταίο, φαίνεται για να γράψω όσα σου γράφω σήμερα, κι όσα πιθανό να σουγράψω κάποτε αν τύχει και ξαναγινατώσω.

Στον κάτω κόσμο που κίνησες να πάς Λέμο, αν συναντήσεις το Λάζο και το Φώτο,πές τους τα χαιρετίσματά μου,και πως κάνω ότι μπορώ για να κρατηθώ ζωντανός γιατί έχω ακόμα πολλές υποσχημένες υποχρεώσεις να ξεπληρώσω.

 


 

 

 

 

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr