Banner Πανω
 
 
 

Ο ξεπεσμός δεν έχει τέλος...

 

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και αγωνία, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την απόφαση παραχώρησης 57 ακινήτων της περιοχής του Δήμου Ιωαννιτών, να μεταβιβάζονται στη δικαιοδοσία της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. . Ακίνητα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 10.119 ακινήτων ολόκληρης της Ελλάδος που θα παραχωρηθούν στο ως άνω ταμείο, το αποκαλούμενο και υπερταμείο, για την εξασφάλιση της αποπληρωμής του χρέους της χώρας μας. Μελετώντας τη λίστα των ακινήτων, μείναμε έκπληκτοι από τα ακίνητα που πρόκειται να παραχωρηθούν.

Αναφερόμαστε σε βασικά μνημεία, που αποτελούν τον ορισμό της αναφοράς στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία προστατεύονται από ειδικές διατάξεις και θεωρούμε αδιανόητο αυτά να παραχωρηθούν, σε οποιονδήποτε υποδείξει το υπερταμείο. Μιλάμε για κατάργηση πλέον της ιστορίας μας και της πολιτισμικής μας αναφοράς. Πρόκειται για έργα ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας μια και αποτυπώνει το πέρασμα της περιοχής μας από την κατοχή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στη σύγχρονη Ελλάδα. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις ιδιαίτερες τεχνικές που ανέδειξαν την περιοχή μας, σε κέντρο αναφοράς ιδιαίτερων λιθόκτιστων κατασκευών, οι οποίες μεταδόθηκαν μέχρι τα βάθη της Ασίας.

Πέραν των ανεκτίμητων μνημείων παραχωρούνται εκτάσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη λειτουργία της πόλης των Ιωαννίνων, για την εναρμόνιση της σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, που υποστηρίζει τις λειτουργίες και την καθημερινότητα των πολιτών της. Παράλληλα δεν πρέπει να παραλείπουμε τις αναφορές μας στους επερχόμενους Χωροταξικούς σχεδιασμούς , όπως αυτοί προβλέφθηκαν στις μελέτες του Ρυθμιστικού Σχεδίου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και οι οποίες είναι εδώ και τρία χρόνια σχεδόν, έτοιμες για να θεσμοθετηθούν μέσα από τις Στρατηγικές Κατευθύνσεις του υπό Αναθεώρηση Χωροταξικού Σχέδιου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως το Στρατόπεδο Βελισσαρίου το οποίο προβλέπεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο της πόλης των Ιωαννίνων με ειδικές χρήσεις και είναι πάγια διεκδίκηση της κοινωνίας των Ιωαννίνων, δεν είναι δυνατόν να παραχωρείται χωρίς κανένα περιορισμό. Το ίδιο συμβαίνει για τις παραλίμνιες περιοχές της πόλης, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί το οικολογικό Πάρκο της πόλης, το οποίο ουσιαστικά ακυρώνεται, όπως ακυρώνεται και η πρόβλεψη για εμπορευματικό σταθμό και κέντρο συγκοινωνιακών μεταφορών που αφορούν το παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά. Ουσιαστικά με τις προτάσεις παραχώρησης των παραπάνω ακινήτων, καθώς και άλλων που δεν περιεγράφηκαν στην σύντομη αναφορά μας, καταργείται κάθε προσπάθεια θεσμοθέτησης των Χωροταξικών Σχεδιασμών της περιοχής μας, γυρνώντας μας ως κοινωνία, πολλά χρόνια πίσω σε εποχές υπανάπτυξης και αδιαφάνειας, χωρίς έλεγχο του Περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα καταργούνται και όλοι οι Σχεδιασμοί που αφορούν το παραλίμνιο μέτωπο της πόλης, όπως είναι εγκεκριμένοι από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των Ιωαννίνων. Όλα αυτά τα Ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια που πρόκειται να εισρεύσουν στην πόλη μας τι θα απογίνουν; Θα καταργηθούν με αποτέλεσμα την μη ανάδειξη του ισχυρότερου τμήματος της πόλης μας, σε ένα σύγχρονο μέρος με ήπια ανάπτυξη, ώστε να προστατεύεται και το ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης μας.

Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που περιληπτικά το αναδεικνύουμε, οφείλει η τοπική κοινωνία να το αντιμετωπίσει άμεσα. Θα πρέπει ενδελεχώς να εξεταστούν και να εξαιρεθούν από τη λίστα όλα τα προς μεταβίβαση ακίνητα, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 . Με βάση τις παραπάνω διατάξεις στις εκτός σχεδίου περιοχές του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχή Natura, δε δύναται κανένα ευρισκόμενο εκεί ακίνητο να μεταβιβαστεί, πλην αυτών που είναι ήδη ενταγμένα στο ΤΑΙΠΕΔ. Οφείλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε όλα τα ακίνητα τα ιδιαίτερης αρχαιολογικής και πολιτισμικής αξίας, καθώς και όλα αυτά που αποτελούν εμπόδιο στη θεσμοθέτηση των Χωροταξικών Σχεδιασμών της περιοχής μας, που καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Πέραν αυτών ασφαλώς υπάρχουν πολλά ακόμη παρόμοια σε όλη την Ήπειρο. Για άλλη μια φορά δυστυχώς το ΤΕΕ/ΤΗ παραμένει απλώς τραγικός παρατηρητής των εξελίξεων, καθώς δεν αναλαμβάνει το ρόλο του ως πραγματικός σύμβουλος της κοινωνίας. Προφανώς για τις τρεις παρατάξεις που διοικούν το ΤΕΕ/ΤΗ, σημαντικότερο είναι η διαφύλαξη των τίτλων τους, παρά η ουσιαστική τους παρέμβαση στα κρίσιμα θέματα της κοινωνίας.

 

Με τιμή

Ο Επικεφαλής της παράταξης

Ιωάννης Τσίγκρος

Πολιτικός Μηχανικός

Τηλ. 2651023000- 6944426226

 


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...